Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 15:12, 10 lip 2011

a teraz proszę o pomoc...co robić...

1) co się dzieje z hortensją? z jej liśćmi..? (( tylko tą jedną to spotkało, reszta hortensji póki co ma się dobrze

2) co się stało z Clematisem? ((( ......... inne pięknie rosną i się wiją, a tu taka niespodzianka niemiła.... Czyżby zgnił po deszczach? nornica podjadła??...........??? ((

pomóżcie
Sebek 15:22, 10 lip 2011

Może przenawoziłaś tą hortensję?

A klematis może się ułamał - one są strasznie delikatne
KasiaWB 15:26, 10 lip 2011

Sebek napisał(a)
Może przenawoziłaś tą hortensję?

A klematis może się ułamał - one są strasznie delikatne

jak mam być szczera....to jeszcze jej nie nawoziłam w ogóle, bo nie miałam czasu a może to przyczyna? ale z drugiej strony innych to nie dopadło....

Co do biednego klematisa....martwię się o korzenie, jeszcze ich nie sprawdzałam.... ale może nornica mi przecięła, bo wiecznie ryje tam korytarze ((( ........... a to mój ulubiony Clematis, niebieski, The President... buuuu
Martek 15:36, 10 lip 2011

Wielkie mi halo listek się przebarwił ...Nic chyba złego się nie dzieje ,a clemastin to napiszę to co Ani na jej wątku o jeżówce purpurowej .Powinno się głębiej wkładać i ucinać po włożeniu ,żeby się mocniej roślina ukorzeniała Kasiu .Ale wiem my tak chcemy widzieć jak wszystko kwitnie i nie ma na to silnej woli ))
No nawet mrówki mogą załatwić od korzeni tak roślinę ,ale tu to faktycznie sporo deszczu ,może mszyce zaatakowały korzeń .Trudno stwierdzić jak się nie widzi .Tyle tego jest ...Przykro mi ja też po kilku dniach niegłaskania swoich roślin widzę straty i jutro jak pogoda będzie mi sprzymierzeńcem zajmę się porządnie moimi milusińskimi
KasiaWB 15:48, 10 lip 2011

Martek napisał(a)
Wielkie mi halo listek się przebarwił ...Nic chyba złego się nie dzieje ,a clemastin to napiszę to co Ani na jej wątku o jeżówce purpurowej .Powinno się głębiej wkładać i ucinać po włożeniu ,żeby się mocniej roślina ukorzeniała Kasiu .Ale wiem my tak chcemy widzieć jak wszystko kwitnie i nie ma na to silnej woli ))
No nawet mrówki mogą załatwić od korzeni tak roślinę ,ale tu to faktycznie sporo deszczu ,może mszyce zaatakowały korzeń .Trudno stwierdzić jak się nie widzi .Tyle tego jest ...Przykro mi ja też po kilku dniach niegłaskania swoich roślin widzę straty i jutro jak pogoda będzie mi sprzymierzeńcem zajmę się porządnie moimi milusińskimi

)) no tragedia nie jeden listek a kilka, najwięcej te w górnej partii rośliny.....Ta hortensja kwitnie głównie we wrześniu....i mam nadzieję, że przetrwa...

Ten clematis kwitł najwcześniej wiosną, inne po przekwitnięciu puszczają pędy po siatce, a ten biedulek w takim stanie.... chyba będę musiała podkopać się pod korzeń, bo mi to podejrzanie wygląda... w tym szeregu nornica już mi załatwiła sadzonki groszku ...... odcięła jak nożyczkami i górna część uschła.... Jeszcze nic nie stosowałam na nornice, ale zacznę.

Martek 16:00, 10 lip 2011

Sierść psa ))
Martek 16:02, 10 lip 2011

Kasia byłam wczoraj na działce mało się nie po płakałam tylko kleszcza można tam teraz załapać i oczywiście mnie się udało , M też wyciągał ))
Martek 16:03, 10 lip 2011

Ale najbardziej śmiałam się do M z podchodów sąsiedzkich czy zostajemy na noc czy sprzedajemy to królestwo
zbigniew_gazda 16:10, 10 lip 2011

Kasiu ale zmiany u Ciebie. Pamiętam to pierwsze zdjęcie z kwietnia jak opisywałaś początki ogrodu. Co do clematisa to chyba coś z korzeniami jest .Proponuję go przesadzić w inne miejsce. Kilka lat temu posadziłem clematisa i 2 latach padł. Okazało się że w głębi ziemi są pozostałości żużla .Korzeń doszedł do tej warstwy i został zniszczony. Objawy były podobne.
Martek 16:17, 10 lip 2011

O też może być w końcu w tej ziemi to licho siedzi