Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ania i róże i cała reszta :) 16:45, 22 paź 2012

Do góry
pokażę Wam moją owieczkę- ja je baardzo lubię ( teraz wsadziłam kilka do donic, jako zimową dekorcję- zobaczymy czy się sprawdzą)

Tylko co ok 3 lata warto ja wyjąć i podzielić , bo jak jest stara to dziura jej się robi w środku. Na wiosnę wyczesać ze starych liści, albo nawet ściąć krótko. I najlepiej nie dać jej kwitnąć, ściąć kłosy- wtedy jest ślicznie zielona, nie podsycha. Sadź ją rzadko- co 40 cm, bo inaczej nie widać jakie ma ładne kępy.

Białe to floksy, zapomniałam.
Aniu , generalnie to podwójne rzędy, ale mogą być miejsca gdzie jest grubiej, bardziej operuj plamami niż rzędami.
Kostrzewy ułóż sobie tak żeby było ładnie, może 6szt obok siebie, może 8-9 .
Owies - jak poukładasz, to poprzymierzaj go, czy nie może gdzieś być jako akcent, czy ozdoba. Nawet na brzegu kostrzew, jako kontrast-ale sprawdź czy nie gryzą się faktura, miękkością
( nie zestawiałam nigdy tak)
Ania i róże i cała reszta :) 13:57, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.

Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)

Czerwone kółka- azalie
żólte- przywrotnik
Zielonym kostrzewy
granat- szałwia
fiolet- lawenda
niebieski-amsonia

I teraz mam czarno na białym, tzn. tak kolorowo, jak mi potrzeba było , jestem wzrokowcem a wyobraźnia bez obrazka nie działa u mnie, jak trzeba .
Lawenda i szałwia w dwóch rzędach, a kostrzewa?
Białe kółeczko to floksy?
Dziękuję i buziam w podzięce
Ania i róże i cała reszta :) 11:41, 20 paź 2012

Do góry
To jeszcze raz, teraz przy jałowcu mam dwie azalie (czerwono przebarwione) - z tych mniejszych form, żółte stojące to lilia o różowych kwiatach, z przodu przesadzona biała róża - Francine Austin.

Przeniosłam kostrzewę (ciemne kulki) koło lawendy, przy jałowcu dałam białe floksy, wcześniej, od brzegu jest angielka. To jasnozielone byłoby przywrotnikiem.

Ania i róże i cała reszta :) 11:33, 20 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba żeby przy samym jałowcu dać plamę floksów białych. Wtedy z przodu nie przywrotnik, tylko np kocimiętka
A co to jest żółtego w lewo od lawendy?

To żółte na lewo to amsonia.
Przy jałowcu floksy chyba by mi nabardziej grały .
Ania i róże i cała reszta :) 10:56, 20 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
A ja podglądam..... bo chyba wiosną zrobię jeszcze jedną rabatkę różaną Zobaczmy jak przetrwają zimę.. jak dobrze, to będę działać.. a tu mam gotowe pomysły na różankę

Jeżeli zima nie będzie taka dziwna, jak była w tym roku, to z różami będzie wszystko dobrze.
Jestem dobrej myśli Aniu.

betysia napisał(a)
Anus...projekt rabaty wysmienity!!!!!!
ja tez jestem pod urokiem ciemnych roz...pieknie je skomponowalas po bokach!!!!!
w ta" dziure" po prawej stronie moze i dodac te biale floksy?!!!! ale koniecznie tam by sie przydalo cos bialego jesli bys floksow nie chciala, tz to tylko moja sugestia!

Anek, odnosnie jeszcze ciemnych roz...na roznych zdjeciach roznie wychodzi Ascot...tz ona zdecydowanie bardziej w czerwien czy w bordo ????
aaaa i jakie cuda masz z fioletowych rozanekkkk????

tuliskam i buziam juz weekendowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i cmokam slodko...jak zawsze!!!!!

Betysiu, Ascot wpada w fioletową czerwień, nie jest tak ciemna, żeby podchodziła pod bordo.
Może dam Ci porównanie w ten sposób:
Piano - typowy odcień czerwieni :

Ascot - bardziej ja wiem.. buraczkowa? tak jakby wpadajaca w fiolet

Z fioletowych róż mam Rhapsody, Mainzer F, Sandrę R i Spirit of Freedom.
Zamówiłam jeszcze w Tantau Lavender Ice, ale dostawa chyba dopiero w listopadzie.

agniecha973 napisał(a)
Aniu, dziękuję za pozytywne opinie na temat wybranych róż. Pozdrawiam.
Ale działasz! Świetnie wychodzi.

Aguś, wybrałaś bardzo dobre róże, pochwalam ten zakup.
Działam, działam, pogoda jest wyśmienita, aż się chce porobic co trzeba .
Ania i róże i cała reszta :) 10:56, 20 paź 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, floksy białe są chyba OK. do róż. Co mamy jeszcze w bieli - białe zawilce (to dobry kwiat kwitnie wtedy jak róże powtarzają kwitnienie). Z budlei też bym nie rezygnowała jeśli uda się utrzymać jej pokrój (bo przemarza). Aniu, i ja mam pytanie o róże na PW.

Floksy pasują, tylko ta ich wielkośc.. ni w tą ni w tamtą.
Te moje osiągają ok. metra, więc mniej więcej tyle, co moje róże, nie mam jak ich wsadzic, żeby zrobiły piętro.
Albo zasłonią róże za nimi albo zleją się z różami przed nimi.
Zawilce mnie chyba nie lubią, nie chcą kwitnąc a częśc, w innych kolorach gdzieś znikła .

monteverde napisał(a)
A ja się cieszę, że tam będzie tyleeeeeeeeee róż

Mnie też to cieszy najbardziej

popcarol napisał(a)
Ja tez tylko zaglądam i nieśmiało podpatruje

Dobra, dobra , już nie jedną radę od Was kobietki wykorzystałam.

Bogdzia napisał(a)
Nie jestem dobra w planowaniu rabat a juz różanych to całkiem nie więc tylko pozdrawiam i zapewniam że w przyszłym roku obejrzę rezultat tych zmian.

an_tre napisał(a)
Aniu nie było mnie u ciebie kilka dni i widzę, ze cały czas udoskonalasz rabaty, ja niestety nie mogłam nic czasu poświęcić w ogrodzie, szkoda, ale inne sprawy były ważniejsze...

Czasem tak bywa .
Na ogród jeszcze znajdziesz czas Aniu, pogoda nas pięknie rozpieszcza teraz .

JulkAd napisał(a)

No to tym bardziej podglądać będę, bo może jakieś inspiracje różane u Ciebie znajdę...pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę na dalsze rewolucje....muszę wrócić do wcześniejszych stron, bo pewno pisałaś o rozmiarach ogrodu, a ja nie dotarłam

Ogród ma 690 m2, nie jest zbyt duży .
To, co wyjdzie z moich teraźniejszych działań, będziemy widziec dopiero za rok albo i dwa, jak rośliny się odpowiednio rozrosną.
Ale to pewnie szybko zleci .

Ania i róże i cała reszta :) 12:58, 19 paź 2012

Do góry
Anus...projekt rabaty wysmienity!!!!!!
ja tez jestem pod urokiem ciemnych roz...pieknie je skomponowalas po bokach!!!!!
w ta" dziure" po prawej stronie moze i dodac te biale floksy?!!!! ale koniecznie tam by sie przydalo cos bialego jesli bys floksow nie chciala, tz to tylko moja sugestia!

Anek, odnosnie jeszcze ciemnych roz...na roznych zdjeciach roznie wychodzi Ascot...tz ona zdecydowanie bardziej w czerwien czy w bordo ????
aaaa i jakie cuda masz z fioletowych rozanekkkk????

tuliskam i buziam juz weekendowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i cmokam slodko...jak zawsze!!!!!
Ania i róże i cała reszta :) 10:00, 19 paź 2012

Do góry
Ania, floksy białe są chyba OK. do róż. Co mamy jeszcze w bieli - białe zawilce (to dobry kwiat kwitnie wtedy jak róże powtarzają kwitnienie). Z budlei też bym nie rezygnowała jeśli uda się utrzymać jej pokrój (bo przemarza). Aniu, i ja mam pytanie o róże na PW.
Ania i róże i cała reszta :) 18:00, 18 paź 2012

Do góry
W kolorze:
x - to miejsca puste, gdzie przyjdą róże

Zazanaczyłam cisy, jako ciemne tło, przed nimi na środku Clair R., czyli jasna róża, po obu stronach Szekspiry i potem następne róże w purpurze, ekran z cisów rozpoczyna i konczy także róża w purpurze, to róże wyższe i szersze, potrzebujące sporo miejsca.
Na zdjęciu to wszystko ciemno wygląda, ale w rzeczywistości będzie jaśniej.
Juka wywędruje gdzie indziej jednak.
Widzę, że przydałby się mocny, biały akcent jak przeciwwaga z prawej strony, tam gdzie dziura po drugiej juce.
I co dalej?
jakie byliny?
Mam wolne dwie perovskie, lobelie bylinowe, białe, wysokie, nie pokładajace sie floksy.
Ania i róże i cała reszta :) 10:00, 17 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

a czy w rogu możesz robic plecy z tuj lub z cisów? Tuje szybciej dadzą efekt.

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie

Zrobiłam podglądowe zdjęcie akualnej wersji

Purpurowe róże - od drogi Falstaff, który przekroczył właśnie 2 m i The Prince, od siatki 2 Szekspiry a za sliwą jeszcze ogromny Paul Ricault.
Różowe kłębki - floksy, białe - róże, przed nimi zaznaczona lawenda. Ciemnozielone po prawej - posadzone właśnie cisy.

Anuś, mnie się bardzo podba tak jak namalowałaś CIemne róże i na ich tle jasne - wyglądałyby super Dlaczego wszędzie muszą być iglaki? Czy róże pnące nie stanowią same w sobie pięknego tła dla piętra niższego?....

I jeszcze tylko powiem, że kółeczko wyszło cuuuudnie!

Ja wcale nie pisze że wszędzie mają być iglaki.
Chodziło mi o zrobienie tła dla róż, proponowałam też liściaste jako tło.
Ania sama pisała że nic na tej rabacie nie wygląda jak powinno, moim zdaniem właśnie dlatego że brakuje tła- czyli spokojnej matrycy dla wyeksponowania elementów niejednorodnych, dynamicznych, kolorowych.
Oczywiście nie każdy się musi ze mną zgadzać.
Tu, w rogu nie ma co wykopywać tych ciemnych róż , jest on juz całkiem zagospodarowany. Zostaw róże jak są.
Za to z przodu daj duuże kępy poduchowatych bylin.
Pod samą wiśnią masz coś zaplanowane?
Ania i róże i cała reszta :) 22:54, 16 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie

Purpurowe róże - od drogi Falstaff, który przekroczył właśnie 2 m i The Prince, od siatki 2 Szekspiry a za sliwą jeszcze ogromny Paul Ricault.
Różowe kłębki - floksy, białe - róże, przed nimi zaznaczona lawenda. Ciemnozielone po prawej - posadzone właśnie cisy.

Czyli rozumiem, żeby wykopac te ciemne róże i dac w ich miejsce iglaki?
Budlei nie zaznaczałam, wiem, że to pomyłka. I znowu nie mam jej gdzie dac.
Jak wkopię tam iglaki, to purpurowe róże też muszą wypaśc, nie zmieszczą się już.

Anuś, mnie się bardzo podba tak jak namalowałaś CIemne róże i na ich tle jasne - wyglądałyby super Dlaczego wszędzie muszą być iglaki? Czy róże pnące nie stanowią same w sobie pięknego tła dla piętra niższego?....

I jeszcze tylko powiem, że kółeczko wyszło cuuuudnie!
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 21:01, 16 paź 2012

Do góry
Twój Kajtuś jest bardzo zabawny ,,moja nie zna telewizora ,bo go nie posiadam .Nie wiem czy tak samo by reagowała Na komputer raczej nie reaguje ale lubi kiedy jej śpiewam Ona jedna lubi mój głos ha,ha.normalnie słucha i prosi o jeszcze .Kochane nasze rozweselacze..Ogrodu to ja kochana jeszcze nie mam ale plac pod nasadzenia już się klaruje. Pojedyńcze rośliny to zawsze jakiś początek Twoja propozycja nadal aktualna ? chodzi o floksy Może wiosną,, jeśli masz nadmiar posadzę je z przyjemnością Szczególnie miło mi będzie że będą z twojego ogrodu .No chyba że już rozdałaś to nie ma sprawy .Buziaki przesyłam
Ania i róże i cała reszta :) 20:41, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Czyli rozumiem, żeby wykopac te ciemne róże i dac w ich miejsce iglaki?
Budlei nie zaznaczałam, wiem, że to pomyłka. I znowu nie mam jej gdzie dac.
Jak wkopię tam iglaki, to purpurowe róże też muszą wypaśc, nie zmieszczą się już.

Ania i róże i cała reszta :) 16:31, 15 paź 2012

Do góry

Ania i róże i cała reszta :) 11:48, 15 paź 2012

Do góry
Jeszcze odnośnie rogu tej rabaty - rosną tam ciemne róże - The Prince, Falstaff od drogi i dwa Szekspiry od siatki, na środku jest słup, przed nim budleja i przed budleją białe róże, na niższym poziomie.
od obu stron otaczaja to wszystko floksy, ale teraz już ich nie widac, bo uschły.

Blaski i cienie nowego życia 08:25, 15 paź 2012

Do góry
Fajnie, że się przyjęło. Ja też ostatnio szukam roślinek zadarniających. Między różami posadziłam floksy, które dostałam w Goczałkowicach na spotkaniu i Eliza mi wytargała ze swojego ogrodu. Wygląda na to, że też się przyjęły. Rogownica też nie klapła, znaczy się rośnie
Ania i róże i cała reszta :) 20:24, 12 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aniu ja pytałam o szerokość tej rabatki, bo mam jakis pomysł. wg mnie na niej wszystko wyglada niezbyt ciekawie bo brak tu jest tła. W przyszłości będzie winobluszcz, ale ja bym dodała jeszcze coś mocniejszego. Proponuję, żeby między różami, czy za różami, grupkami wsadzić wzniesione berberysy- no Erecta- wtedy dodasz jasna zieleń, albo Red Pillar, czy Hellmond Pillar ( ten najmniej)- tu masz purpurowe tło dla róż. Te baerberysy są smukłe, wąskie. ładnie by było posadzić po 2, po 3 przy samym płocie je.
Zamiast nich można posadzić kolumnowe cisy np Krzysztof czy Wojtek.

Gdyby były takie smukłe akcenty za róąami, jednakowe, byłoby ładnie- kolor, tło dla róza, jakies optyczne oparcie i element powtarzalny spinający cała rabatę. Dalej do przodu róże, między nie jukki, może jeszcze coś, z przodu duże poduchy bylin, też z powtarzanych gatunków.

Magnolio, myślisz podobnie jak ja . tylka ja za bardzo chaotycznie.
Ten iglak, krzewuszka, były też wysokie białe floksy.. to miało byc tłem, chciałam sadzic na przemian - drzewko, róża, drzewko róża i jako uzupełnienie miał byc winobluszcz.
To się przyznam - winobluszcz mi się tu nie sprawdza, jego korzenie są ogromne, zabierają pokarm różom, rośnie tylko górą i w zimie jest goły.
Przeniosłabym go dalej, jak najdalej od róż.
Myślałam o cisach, ale wolno rosną, o berberysie nie pomyślałam, błąd.
Mam miejsce - jeżeli zrobię tylko jeden rząd róż - na tło, faktycznie mam .

Tylko musiałabym się zdecydowac na coś konkretnego.
A ten jałowiec zostawic?
Mam jeszcze dwa wąskie, kolumnowe, miałam przez chwilę nawet myśl, żeby je posadzic przy tym jałowcu właśnie.

Ania i róże i cała reszta :) 22:48, 08 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Niestety moja kocimiętka jest bezimienna
Kupiłam na Oświęcimskiej - tania była, ale już nie pamiętam za ile. Ona jest dość niska, ale może jeszcze podrośnie, bo jest młodziutka.
Szałwia też będzie dobra, ale to bardziej z przodu, bo nie jest wysoka. Na tyłach bardziej wysokie floksy, w środku mogą też być ciemniejsze liliowce.

Moniczko, no właśnie chyba szałwie też mają różne wysokości, moja znajoma ma taką o wysokości dobrze ponad 40 cm.
Ania i róże i cała reszta :) 22:31, 08 paź 2012

Do góry
Niestety moja kocimiętka jest bezimienna
Kupiłam na Oświęcimskiej - tania była, ale już nie pamiętam za ile. Ona jest dość niska, ale może jeszcze podrośnie, bo jest młodziutka.
Szałwia też będzie dobra, ale to bardziej z przodu, bo nie jest wysoka. Na tyłach bardziej wysokie floksy, w środku mogą też być ciemniejsze liliowce.
Ania i róże i cała reszta :) 22:21, 08 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Ooo, jak pisałam post, to wskoczyły nowe fotki z rysunkami. Aniu, może wsadź coś dla kontrastu - może jakieś ciemniejsze fioletowe floksy, albo przetaczniki?

Pomyślałam o szałwii, jest u mnie niezawodna, przetaczniki są jaśniejsze, zbyt niebieskie i szybciej mi przekwitają. Mam różne odmiany.
Chyba, że coś w różu, na przykład te jednoroczne maczki

albo lilie?

i te marcinki mi wpadły w oko, teraz by coś kwitło, ale przydałyby się takie niskie różowe lub niebieskie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies