Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje ukochane miejsce na ziemi

Moje ukochane miejsce na ziemi

agata19762 01:53, 02 mar 2013

Gardenarium napisał(a)
Nie czekaj osusz je jak najszybciej i poczyść.

Danusiu dziękuję baaaaaaaaaardzo za pomoc !!!!!!!!
agata19762 01:57, 02 mar 2013

asc napisał(a)
Agata... to pleśń śniegowa... którą powoduje grzyb. U mnie takich floksów jest dużo..ale bez paniki. Profilaktycznie spryskam na grzyba jak się już zrobi ciepło... wytnę to co zgniło i odżyje
U mnie lawenda co roku gubi wszystkie liście.. nigdy nie przykrywam... i ta co ma sucho rośnie dobrze i nic jej się nie dzieje, a ta co ma mokro (czyt., nie na pagórku) to potrafi paść. Piszę dobrze, ale gubi wszystkie liście... wiosną odbija, a i tak trzeba ja ciać. Przy czym nie histeryzuj,,, odbija bardzo póżno....
tak u mnie wygląda 28 kwietnia.... udaje, że nie zyje (część zeszłej zimy nie przeżyło..). Mam ją tu już od 4 lat, cześć wypada co roku wiec dosadzam.

Przesadziłam ja z cienia pod katalpą... i to foto z października.. ta zima to było wielkie g nie zima.... odbije cała lawenda... chyba że zgniła bo za mokro i za mało przepuszczalne podłoże.

Aniu dzienks

Ty to umiesz na duchu człowieka podtrzymać......
buziak wielki !!!!!!!
agata19762 01:58, 02 mar 2013

bogumila_bienko napisał(a)
...i jeszcze ode mnie...gratuluję pierwszej setki.

dziękuję baaaaaaardzo !!!!!!
agata19762 02:00, 02 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
No i najcenniejsze słowa Ani asc- nie panikuj. Nawet jakby Tobie tylko część roślinki została-da radę żyć.
Nad wszystkim nie można się trząść, szkoda nerwów tracić. Chyba, że kosztowało to 1000 złotych.
Rozmnożysz w maju następny krzaczek. Albo poprosisz u koleżanki. Będzie dobrze.

dzięki wieeeeeeeelkie Haniu
agata19762 02:02, 02 mar 2013

barbara_krajewska napisał(a)
O, sporo dobrych rad już otrzymałaś

Agato, oczyść floksy tak, jak radzi Danusia. Zastosuj oprysk.
Nie stosuj nawozów azotowych, szczególnie późnym latem. Korzystne jest nawożenie jesienne potasem. Wyciecie zainfekowanych gałązek i osuszenie zatrzyma chorobę.
Floksy dobrze się regenerują

dziękuję za porady Basiu.......
agata19762 02:08, 02 mar 2013

weronika77 napisał(a)

dzięki Weroniko........
Timi macha łapką....

Mala_Mi 17:30, 02 mar 2013

Ja już przestałam panikować.. rośliny jak ludzie..żyją, rosną i chorują czasami A czasem umierają Ważne żeby jak coś sie wysypie w ogrodzie, to jeszcze się coś zostało na pociechę
Basia_1987 17:34, 02 mar 2013

Te floksy rozmnażają się okropnie szybko , bedę robić z nimi u siebie porządek, jakby co mogę Ci trochę odstąpić
agata19762 19:44, 02 mar 2013

baaaaaaardo chętnie Basiu je przygarnę....

jaki ładny awatarek......
an_tre 20:19, 02 mar 2013

Agatko widzę, ze otrzymałaś solidne porady co do floksów, pierwszy raz widziałam, żeby tak chorowały, ale dobrze wiedzieć jak sobie poradzić z problemem pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies