Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Rododendronowy ogród II. 15:34, 31 sty 2017

Do góry
Boże jakie masz piękne lilie. W oko wpadła mi pink morning, chyba znajdzie się na mojej wiosennej liście Masz może jeszcze jakieś zdjęcia tych pięknych kwiatów, chętnie bym obejrzał. Od razu przywołują ciepłe letnie wspomnienia
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:33, 30 sty 2017

Do góry
a dodatkowo zamowilam lilie jesli ktos ma takie to prosze o uwagi
i jaskier ranunculus blue

W kamiennym kręgu od początku 18:14, 29 sty 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
A ja kupiłam pierwsze lilie, nasiona warzyw i porobiłam sadzonki z pelargonii
I odliczam dni do targów ogrodniczych Gardenia, tam dopiero będzie wiosna

Też muszę pomyśleć o liliach, bo w ubiegłą zimę trochę mi ich wyginęło
W kamiennym kręgu od początku 16:06, 29 sty 2017

Do góry
A ja kupiłam pierwsze lilie, nasiona warzyw i porobiłam sadzonki z pelargonii
I odliczam dni do targów ogrodniczych Gardenia, tam dopiero będzie wiosna
Przerwa na kawę... 00:37, 29 sty 2017

Do góry
Właśnie Krzysiu odbyłam spacer po twoim ogrodzie. Lubię takie smaczki jak u ciebie a szczególnie cieszy, że tak młody chłopak ma taką pasję.

Ewcia znam, znam i wracam często. Ja mam bardziej problem co wybrać bo tyle pięknych kompozycji jest. Wręcz za dużo. Ja ostatnio fanką Pinteresta jestem. Siedzę i oglądam i kombinuje co by tu do mnie przemycić z tego wszystkiego. Jakieś takie sielskie klimaty mnie ostatnio ganiają. Lilie, ostróżki, czarne malwy, lewkonie, cynie, dzwonki irlandzkie.. Maki i naparstnice. Mam trochę nasion. Spróbuję siać w tym roku. Zobaczymy co wzejdzie.
Ogród za grosze 08:43, 28 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ciekawa ta roślinka gaura. Nie znałam jej, u mnie się nie wysiewa.
Bardzo ładne lilie. Wiosną koniecznie muszę dokupić

Roślina bardzo ceniona przeze mnie z uwagi na długie kwitnienie i znosi spartańskie warunki, o urodzie pisałam . Na wiosnę musisz pielić uważnie, jej siewki wyglądają jak chwasty i przypominają ptasi rdest - mają bordowe kropeczki. Jak wzejdzie, zrobię i wstawię zdjęcia .
I jeszcze małe sprostowanie - to nie lilie tylko liliowce . Też cudna roślina kwitnie kilka tygodni a pod koniec lata większość odmian powtarza kwitnienie.
Ogród za grosze 08:20, 28 sty 2017

Do góry
Ciekawa ta roślinka gaura. Nie znałam jej, u mnie się nie wysiewa.
Bardzo ładne lilie. Wiosną koniecznie muszę dokupić
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:34, 27 sty 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja też nie mogę sobie miejsca znaleźć, siedzę i myślę. Muszę zrobić listę zakupów kwiatów na skalniak znalazłam sklep internetowy roślin skalnych.
No i róże w dalszym ciągu bo po głowie chodzą mi różne myśli związane z ogrodem.
Zobaczę siedzę codziennie tak długo. M mówi, że zwariowałam, on już w połowie spania. Jakaś choroba.
Dobranoc.

ech...ja juz pierwsze zakupy w tym roku poczynilam...lilie...kto by pomyslal...ale ciii
Ogród za grosze 14:34, 27 sty 2017

Do góry
I całość przeczytałam, ale fajnie się czytało masz rację, ogród można tanio i szybko zrobić i trzeba robić pod siebie, bo Ty Ewo będziesz codziennie go oglądać i wąchać
dziękuję za miły wpis o mnie
Mam sporo nadwyżek w ogrodzie, chętnie się podzielę; trawy, hosty, marcinki, bodziszki i inne. Żal wyrzucać, jak komuś mogą się przydać.
Co do nowej choroby, ja kocham lilie, zwłaszcza te upojnie pachnące
Zatem do wiosny i zaczynamy kolejne działania
...ja często coś chcę, nie ma np. kasy i maż mówi, jak ci to zrobię, a ja mu mówię, wykorzystaj substancję która masz i co, udaje się...szpera, szpera i wyszpera
Bawarka 18:36, 26 sty 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

O, az jestem ciekawa tego polaczenia Odier z bialym, mysle ze bedzie pieknie.
Pojde w tym roku w te polaczenia, a przynajmniej tak planuje,.
Lilie mam i wysokie i niskie, niestety bez nazw i szczerze powiem ze nie wiem czy w tym roku sie pokaza. Mam ciezka gline, cebulowe u mnie sa tylko rok

Mysle ze moze byc ciekawie, peonie i lilie, dodalabym w to jeszcze..koperek i szczypiorek Tak, dobrze przeczytalas

na szczypiorek miejsca już nie ma, mam go w innych miejscach na rabacie ale koperek byłby cudny taki zielono-limonkowy i taki leciutki najpierw będzie w warzywniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie by się rozniósł dalej
Bawarka 18:17, 26 sty 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
A ja na jesieni przesadziłam Leosia pod Edenkę - sama jestem ciekawa tego połączenia. Mam jeszcze louis odier ale za chiny nie mogłam dopasować niczego do jego koloru więc dostał w nogi białe
Też uwielbiam róż i fiolet i biały - całą bylinówkę wszak mam tylko w tych kolorach no i różankę Jestem ciekawa tego roku u siebie i innych...

Kasia co to masz za lilie? wysokie czy niskie? chciałabym wsadzić takowe w peonie - myślisz to dobry pomysł? peonie czerwiec, a lilie chyba lipiec w kwitnieniu

O, az jestem ciekawa tego polaczenia Odier z bialym, mysle ze bedzie pieknie.
Pojde w tym roku w te polaczenia, a przynajmniej tak planuje,.
Lilie mam i wysokie i niskie, niestety bez nazw i szczerze powiem ze nie wiem czy w tym roku sie pokaza. Mam ciezka gline, cebulowe u mnie sa tylko rok

Mysle ze moze byc ciekawie, peonie i lilie, dodalabym w to jeszcze..koperek i szczypiorek Tak, dobrze przeczytalas
Bawarka 18:05, 26 sty 2017

Do góry
A ja na jesieni przesadziłam Leosia pod Edenkę - sama jestem ciekawa tego połączenia. Mam jeszcze louis odier ale za chiny nie mogłam dopasować niczego do jego koloru więc dostał w nogi białe
Też uwielbiam róż i fiolet i biały - całą bylinówkę wszak mam tylko w tych kolorach no i różankę Jestem ciekawa tego roku u siebie i innych...

Kasia co to masz za lilie? wysokie czy niskie? chciałabym wsadzić takowe w peonie - myślisz to dobry pomysł? peonie czerwiec, a lilie chyba lipiec w kwitnieniu
Zielono zakręcona 15:19, 26 sty 2017

Do góry
Po budowie domu zostały takie ceramiczne rurki więc wykorzystałam je aby ozdobić warzywnik w październiku. Normalnie rosną tu drobne lilie więc zobaczymy jak się zgrają w nadchodzącym sezonie.

Miejsce, gdzie najłatwiej mnie znaleźć 22:15, 22 sty 2017

Do góry
Lipiec. Lilie

lilie

dużo lilii

i powojniki

w trawach

Kwiecie w starym sadzie 09:45, 20 sty 2017

Do góry
Dziękuję Wam za miłe przywitanie.
Nie mam zbyt dużo zdjęć podwórka nie planowałam je gdzieś pokazywać. Ale kiedy znalazłam ogrodowisko ,spodobało mi się i zostałam.
Na dzień dzisiejszy to planuję i coś czuję że znowu szykuje się przesadzanie na wiosnę . Nie mam tak dużo miejsca jak się zdaje na obsadzanie mimo takiego areału. Wokół domu tj. 36m na 60m ,gdzie stoją garaże ,plac manewrowy na auta ,ciągnik ,przyczepy ,reszta sad jabłoniowy. I tak podstępem uszczykuję szanownemu M choćby kawałeczek na nasadzenia.
Marzy mi się ogród w stylu angielskim ,taki wiejski z ogromem kwiatów, pachnący całą wiosnę ,lato tak aż do jesieni. Zamówiłam już lilie , róże a byliny kupię bliżej wiosny.
Tutaj zdjęcie i moje wypociny .... ogród bylinowy ,zarys na czerwono myślę że zostawię proste linie tak jak jest zaznaczone,czerwone kule to bukszpany,pod klonem okrągły klomb z bukszpanami żeby nawiązywał do ronda z różami ,szare kreski to kostka w przyszłości do przechowalni.Co o tym myślicie ?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:38, 19 sty 2017

Do góry
Sylvana napisał(a)

Pustynniki Tu i tu są, ale nic tam nie kupowałam - nie wiem czy warto.

Sylwia, nie wiem czy warto, przynajmniej ten drugi link wskazuje, że to Eremurus robustus

Ryzyko zawsze istnieje ja bym zaryzykowała i ryzykuję.

Rzadkie rośliny coraz bardziej mnie interesują i wprowadzają nutę egzotyki do ogrodu, moje nowości

1) lilie botaniczne Martagony, które posadziłam wczesną wiosną...nie mam żadnego doświadczenia z nimi, kupowałam na allegro podobno od hodowcy?

2) tulejnik amerykański Lisichiton
Do raju daleko - u Ewy 20:21, 18 sty 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ewus,witaj! Pokazałaś najbardzie to co lubię. Cudne hortensje (a jak widać masz piękne odmiany)lilie i jeżówka.Do tego okazała trawy i różne inne bogactwo kwiatowe.śliczny ten twój ogród! !Brawo!!

Dzięki Aniu za miłe słowa Hortensje uwielbiam i ogrodowe, i bukietowe. Mam dużo odmian i ciągle mnie kuszą kolejne
Do raju daleko - u Ewy 13:58, 18 sty 2017

Do góry
Ewus,witaj! Pokazałaś najbardzie to co lubię. Cudne hortensje (a jak widać masz piękne odmiany)lilie i jeżówka.Do tego okazała trawy i różne inne bogactwo kwiatowe.śliczny ten twój ogród! !Brawo!!
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:29, 17 sty 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jestem na str. 68. Ja w tym roku mam zamiar - juz złożyłam zamówienie na nasiona lotosu - hodować te piękne kwiaty wodne. Zobaczymy jak mi to pójdzie.

Ja mam tyle samo książek o ogrodach co ty.
Mam kwietniki, działkowce, kocham ogród, przepis na ogród wszystkie inne periodyki. Kwietnik, działkowiec, teraz Magnolia mam z 2004 r. wszystko to na półkach leży i kurzy się.

Kasia jestem już trzeci raz w tym wpisie przejrzałam znowu twój wątek i znalazłam różę na str. 28 Star Pro...

Na str. 30 znalazłam modrzewia ciętego - czy masz jakieś fotki w przybliżeniu tego modrzewia.

Jeszcze na koniec - ile m2 ma twoja działka bo nie czytałam wszystkich wpisów.
Lotosy - to cudne kwiaty ale to już wyższa szkoła jazdy Trzeba zimować w pomieszczeniu. Niestety nie bardzo mam gdzie. Muszą wystarczyć lilie wodne, też są piękne i przede wszystkim mniej kłopotliwe

O! Przypomniałaś mi o czasopismach Muszę też zinwentaryzować bo tego się rochę naskładało

Modrzewia zaczęłam ciąć trochę zbyt późno. Szkoda też, że od razu nie nagięłam mu pnia. Ale to były moje początki ogrodniczkowania Spróbuję poszukać zdjęcia modrzewia

Moja działka to 6 arów (a na cele ogrodowe zostaje max 3 ) Stanowczo za mało na moje chciejstwa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:14, 16 sty 2017

Do góry
a to moje wypociny pod kątem oczka, na szybko i długopisem po prawej oczywiście gunnera

tył będzie wyniesiony ziemią z wykopu i zdejmowaną trawą, planuję sporo roślin i kamienia
patrząc od lewej
gunnera,
klon palmowy( może dissectum),
tawuły van heuta,
dereń kausa
i( buk tricolor, krzewuszka - nie ma ich na rysunku bo się nie zmieściły)

idąc w dół
jałowiec od Justyny
hortki bukietowe,
hosty, pod siatką sosna czarna

przy oczku trawy, trzykrotka, bergenie, liliowce, irysy, tawułki

w oczku lilie wodne, hiacynty, skrzyp od Agani, rzęsa( w małej ilości i pistie

zobaczymy jak wyjdzie w praniu Za tylną ściana jest warzywnik i liliowcowo liliowa rabata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies