Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Drzwi 00:07, 11 lip 2012

Do góry
Najbardziej fascynują mnie drzwi do domów angielskich, zwłaszcza w ciekawym kolorze.

U nas panuje monotonia w tym zakresie...chyba że się mylę, ale najczęściej spotykane są białe lub brązowe w różnych odcieniach. Popatrzcie na drzwi angielskie

Sama radość

Pokażcie też swoje drzwi lub inne, wypatrzone na świecie

To będzie zaczarowany ogród 23:56, 10 lip 2012

Do góry
Mnie najbardziej podobały się kobaltowe
To będzie zaczarowany ogród 23:52, 10 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

No i drzwi - też pomysł po powrocie z Anglii czy sam od siebie?

Sebciu, na wieczornej wycieczce - spacerku do Sainsburego, Kasia nic tylko fotografowała wszystkie napotkane kolory drzwi i słała MMS y do męża
Testowe dodawanie zdjęć 23:47, 10 lip 2012

Do góry
Zrób "edytuj" i zobacz na podglądzie, zdjęcia oddzielaj klawiszem ENTER - zobaczysz jak to działa na podglądzie

moje nauki wstawiania zdjęć[img]http://[/img] - tutaj edytuj sobie i skasuj [img]http://[/img]
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:29, 10 lip 2012

Do góry
Czerwonej nitkowatości trawnika sprzyja zbyt niskie koszenie, zwłaszcza na glebach piaszczystych. Podnieś noże kosiarki o jeden punkt. Mogła być też zbyt wilgotna pogoda.. Trwanikowi posyp nawozem z żelazem - np marki Scotts. Popraw przepuszczalność gleby w przypadku gleb zwięzłych poprzez aerację i piaskowanie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika

Podlej też trawnik środkiem grzybobójczym np. Topsinem.

Grzybki w małej ilości nie są groźne, po prostu w glebie leżą jakieś szczątki materii organicznej, kawałki drewna. Jeśli jednak ilość grzybków nasili się i zacznie być widoczny tzw. "czarci krąg" to jest to powód do wielkich zmartwień.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1075-grzyby-na-trawniku
Kolorowe rabaty 23:28, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te dąbrówki to takie z różowym?

Burgundy Glow? http://kensington-farms.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

To chyba żadna z nich ja tą variegata(środkowa) posadziłam w róg przy cisie pozostałe poszukam miejsca dopiero.Mam nazwy na doniczkach muszę zapisać

Mój kawałek raju 23:24, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, dziewanny, zwłaszcza takie jak masz, widziałam w ogrodach angielskich, są bardzo modne tego lata i wszędzie obecne, najwięcej było u Beth Chatto.

Mój jeden krzak pomidora koktajlowego miał kilkadziesiąt pomidorków, już zjedzone

Na drugim krzaczku - dojrzewają Pozdrowienia

Cieszę się,że mam coś co kwitnie w ogrodach angielskich pomidorków koktajlowych mam w szklarence 3 krzaczki na bieżąco dojrzewają i są zjadane, mam też 2 krzaki na tarasie, no i oczywiście jeszcze w folii i szklarence,ale na następny rok będą tylko w folii a szklarenkę potraktuję jako mnożarkę, bo za dużo już tego wszystkiego A to Danusiu dla Ciebie specjalnie rozszalała się" dziewczyna" od Ciebie i pięknie kwitnie, w tamtym roku nie kwitła, a w tym daje czadu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:13, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piszę artykuł o lawendzie, ale najbliższe cięcie jak przekwitnie. Powinna już kwitnąć
ooo super Danusiu to małe sadzoneczki, na jednej jest jeden kwiatek na reszcie nie ma nic...Te wielkie które kupiłam na taras miały pąki i kwitą ślicznie
Mój kawałek raju 23:11, 10 lip 2012

Do góry
Aniu, dziewanny, zwłaszcza takie jak masz, widziałam w ogrodach angielskich, są bardzo modne tego lata i wszędzie obecne, najwięcej było u Beth Chatto.

Mój jeden krzak pomidora koktajlowego miał kilkadziesiąt pomidorków, już zjedzone

Na drugim krzaczku - dojrzewają Pozdrowienia

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:07, 10 lip 2012

Do góry
Piszę artykuł o lawendzie, ale najbliższe cięcie jak przekwitnie. Powinna już kwitnąć
Kolorowe rabaty 23:06, 10 lip 2012

Do góry
Te dąbrówki to takie z różowym?

Burgundy Glow? http://kensington-farms.blogspot.com/2010_06_01_archive.html
Ogród w Tarnowie 23:05, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym jeszcze ciachnęła te cisy (tło) w poziomie Czy to plan na jutro?

Dokładnie tak Danusiu jutro i jeszcze został świder
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 22:55, 10 lip 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Co tu tak skromnie? Jestem na Ogrodowisku od jesieni 2011 i widzę, że nie ma możliwości ogarnąć wszystkiego. Zatem wydaje mi się, że przy takiej liczebności powinnyśmy podzielić się na regiony. Co o tym myślicie? Ja mam mnóstwo powiadomień z różnych wątków, ale ich przybywa i nie ogarniam tego.

Skromnie bo ten wątek dopiero wczoraj otworzyliśmy

Mamy rejony, odnajdujemy się na mapie ogrodów, lub jeśli wpiszemy w swoim profilu okolice w których mieszkamy

Spotykamy się lokalnie na zlotach w naszych ogrodach. Najbliższe spotkanie w Rzeszowie u ASC

https://www.ogrodowisko.pl/forum/31-spotkania
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 22:53, 10 lip 2012

Do góry
pawelec napisał(a)
Dzień dobry...

po dłuższym czasie ukrywania się, postanowiłem się w końcu przywitać może coś o sobie.... hmmm.... na imię mam Paweł, mam lat ekhm....no właśnie i mieszkam w Warszawie.
Działeczkę mam (a raczej moi rodzice mają) niedużą bo niecałe 700m2. Mam w planie doprowadzić ją do ładu ale nie mam jakoś pomysłu i tu licze na podpowiedzi doświadczonych ogrodowiczan

pozdrawiam serdecznie wszystkich

Twoje imię i nazwisko kojarzy mi się z prezenterem z Eski, której słucham zawsze w samochodzie

Witam w naszym gronie
Ogród w Tarnowie 22:47, 10 lip 2012

Do góry
A ja bym jeszcze ciachnęła te cisy (tło) w poziomie Czy to plan na jutro?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:24, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To bardzo ciekawe, będziemy bacznie zapisywać ten środek jak zadziała

Będę relacjonować na bieżąco - fajnie testować na czyjejś trawie - a tak na poważnie, jeśli zadziała nie naruszając kostrzew, to będzie naprawdę pomocna metoda w walce z chwastnicą. W tym roku jej chyba wyjątkowo dużo, bo od wielu znajomych osób słyszę, że się uaktywniła w trawnikach.
Blaski i cienie nowego życia 13:57, 10 lip 2012

Do góry
Witam Danusię oraz wszystkich Uczestników Ogrodowiska.

Przeglądam forum bezimiennie już od kilku miesięcy i nie miałam do tej pory odwagi stworzyć własnego wątku. Trafiłam tutaj dzięki ofercie Gardenarium odnalazionej w internecie w poszukiwaniu pomysłu samodzielnej realizacji własnego ogrodu. Styl Danusi i jej Gardenarium jest tak fantastyczny i przyjazny duszy człowieka, że wracam co chwilę aby podpatrwać, czegoś się nauczyć i nasycić zmysły wspaniałymi obrazami.

Podziwiam również wątki i ogrody innych. Jestem zachwycona ogrodem i dbałością Dominiki, pomysłami w różanym ogrodzie Ewy, wiedzą i poradami Sebka. Podziwiam ogromną pracowitość i twórczość Grażynki z Zielonej Krainy. Podoba mi się eksperymentalny ogród Beaty. Byłam w ogródku Niage, w Pszczelarni oraz w ogródku Aldony.

Spotkałam na forum Polę nową ogrodniczkę z okolic Bielska-pozdrawiam serdecznie. Mieszkałam w Bielsku 40 lat i od 10 miesięcy mieszkam w swoim domu na obrzeżach miasta. Mówię że mieszkam na wsi i zaczynam korzystać z jej uroków. Dom i otoczenie mam w ciągłej budowie, w tym wiele prowizorek. Marzenie o skończonym domu i jego otoczeniu musi potwać jeszcze wiele lat.

Śledziłam z uwagą jak powstawał ogród Lenki i jak wszyscy z zaangażowaniem brali w tym udział.
Dzięki Wam nabrałam odwagi aby pokazać blaski i cienie ze swojej przyszłej rezydencji

Na skromny początek chciałam poprosić o pomoc w stworzeniu niedużej rabaty -jako prezent dla mojego męża na imieniny- w tydzień.

Mam tło 7 tui szmaragd i chciałam przed nimi posadzić Rh 3lub 5sztuk lub w połączeniu z hortensją białą, ewent. cyprysiki złote o owalnym kształcie.Przed nimi RH Yakushimanum Daniela i Fantastica i wrzosy lub żurawki. Słońce pada tam od wschodu do wczesnego południa i potem trochę popołudniu. Bardzo podobają mi się kulki bukszpanowe lecz mam dużego psa i wiem że buszpan nie może być u mnie na pierwszym planie.
Spróbuję teraz dodać ten fragment z tujami który chcę ubarwić oraz ogólny widok przy wjeździe głównym. Nie wystraszcie się obecnym stanem,powoli będą następowały zmiany.Oczywiście będzie musiał mój mąż usunąć wannę i smołę na inne miejsce. Swoją przygodę będę misiała również rozpocząć od zakupienia narzędzia do kancików ze sklepu Ogrodowiska. Proszę o prostowanie błędnych lub niepotrzebnych pomysłów.

Kolorowe rabaty 10:55, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widze że stożek się formuje, nawet ładnie wyszedł

Dziękuję Danusiu jest świeżo po drugim przycięciu i ciągle tuja nie stożek .Jednak nadzieja jest bo w środku, czego na zdjęciu nie widać, też nabiera to coś na masie
Z tyłu stożka stoi jeszcze nie wsadzona dąbrówka dwubarwna troszkę go od spodu rozjaśni mam nadzieję
Rododendronowy ogród. 09:13, 10 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeniesione z wizytówek

Bogdziu powiedz jak ty to robisz że te twoje Rododendrony takie ładne , moje takie wypłochy te za hortensją

Odpisałam już Beacie kilka dni temu.
Kolorowe rabaty 01:58, 10 lip 2012

Do góry
Widze że stożek się formuje, nawet ładnie wyszedł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies