Sylwia, masz tojeść. Napisz proszę, czy ona zwiera się tak, żeby chwasty się nie przebiły przez nią? Wywaliłam irgę, którą miałam między kulkami żywotnika. 3 lata walczyłam z chwastem, którego nie znam i nie dałam rady. Dzisiaj Panowie przyjechali i wyrzucili. Mam dylemat co posadzić. Chcę coś żółtego, ale nie ma przerastać chwastami. Nie mam czasu wyrywać. Mam w ogrodzie takie rośliny okrywowe, że nie wpuszczają chwastów, ale niestety nie żółte. Napisz, jak z tą tojeścią.
U siebie mam tojeść rozesłaną Aurea - jasno zielona wpadająca w kolor żółty /Lysimachia nummularia "Aurea"/..... jest jeszcze malutka i mam jej znikome ilości , chwasty z niej nie wychodzą - jeszcze, natomiast nie bardzo mi się sprawdza na stanowisku słonecznym . Słońce ją ostro przypala .....Przypuszczam , że na stanowisku półcienistym i cienistym sprawdzi się rewelacyjnie .... Jest również tojeść rozesłana zielona /Lysimachia nummularia/ ona również preferuje warunki półcień , cień .....
ja mam większą i w dwóch miejscach, chwasty potrafią wyjść i czasami ciężko je wyrwać. Musi mieć półcień albo cień i wilgotno inaczej u mnie nie rosła. W słońcu się nie sprawdzi. Ale ładna..
Sylwia ja nie moge do Ciebie zaglądać, bo jak widzę twoje zakupy i działania w ogrodzie to potem choruję i zazdraszam,
hortensja śliczna zresztą całe zakupy bombowe.
Aureola ma paskowanie delikatne a All Gold cała jest żółta, zobacz jak u Ciebie ma te "żółtości"
zrobiłam zdjęcia tej swojej .....
Na bank to "All Gold" - a metka w sklepie była "na czuja"
A ja sobie w Anglii kupiłam ostatnio odmianę "Naomi"
To piękny nabytek ,liście ma bardzo dekoracyjne, szczególnie jesienią kiedy wybarwia się na ciemne odcienie purpury i fioletu . Bardzo dekoracyjna i ładnie kwitnie na jesień ale nie wiem czy lubisz jak kwitnie
Sylwia dzięki za linka.Już przeczytałam.Dzisiaj przyginam moje hortensje.Hortensji nigdy za wiele.
Jasne ćwicz i próbuj i własne doświadczenia wpisuj w to miejsce , dla innych .... Ja również kiedyś poeksperymentuję ... Coś mi mama ostatnio mówiła , że to takie prościuchne powodzonka !