Kłopoty - problemy z trawnikiem
16:24, 10 lip 2012
Będę relacjonować na bieżąco - fajnie testować na czyjejś trawie
Przepiekny ogród gratulacje wykonawcom
Bogdziu powiedz jak ty to robisz że te twoje Rododendrony takie ładne , moje takie wypłochy te za hortensją![]()
![]()
Witaj Stachu, bardzo lubię takie zadbane ogrody, gdzie wszystko ma swoje miejsce i jest zadbane. U Ciebie ślicznie wszystko poprzycinane, ten bonsai mnie urzekł. W jaki sposób powstał, czy coś przemarzło ? Z reguły takie formy robimy jak okaz zaczyna wyglądać gorzej, podsycha lub podmarza.
To sposób na "nowe życie" dla np. starych jałowców.
Marzenko, specjalnie dla Ciebie zdjęcie tych dużych "kulek" tuż po zakupie i sadzeniu. Kształtem przypominały kartofle. Zaczęłam od drastycznego przycięcia z góry.M.już mówił, że było to cięcie tak mocne, że śmiertelne. Na szczęście, ku mojej wielkiej uldze, cięcie ich nie zabiło,a wręcz wzmocniło. Obwódka z bukszpanu pojawiła się dużo później po napatrzeniu się na realizacje Gardenarium.![]()
Przejeżdżam pewną trasą dość często i zauważyłam pięknie przycięte tawuły japońskie odmiany "Golden Princess".
To bardzo łatwe w uprawie krzewy. Należy je przycinać "na jeża" wiosną, a potem powtórzyć po kwitnieniu, wtedy się zagęszczają i przyznacie, że taki widok cieszy oczy.
Tawuły japońskie zwłaszcza o żółtych liściach (Goldmund, Golden Princesse, Goldflame) lubią słoneczne stanowiska, wtedy ładnie się wybarwiają. Nie mają specjalnych wymagań.
![]()
![]()
![]()
![]()
Dzisiaj nie ma torcika, bo ogród potrzebował mojej pracyTo mu bardziej wyjdzie na zdrowie, a mnie chyba też
O ! Wyprzedziłam wreszcie Sebka w czymś, jak imprezka rodzinna?
U mnie cicho, a Wicio u Anuli gdzieś zawieruszony