Nie chcę się chwalić, bo pogoda do niczego i na razie nic nie da się zrobić - na ogrodzie pod butami woda chlupie. Madziu pomysłem Męża kamyczki zdejmowane były takim oto sposobem - pas, zblocze i kamyczki są w ogródeczku ....
Trochę potrwa zanim dojdę do chodnika, bo muszę zedrzeć darń aż do chodnika. Z ziemi atakują mnie mrówki, a z powietrza komary, żeby one chociaż mój tłuszcz chciały odessać, nie one są żądne mojej krwi
Skoro nie mogę mieć tego co chcę, to muszę mieć to co mogę - jestem kobietą, więc tak czy inaczej będę to miała.
Właśnie prysł czar i marzenie o pięknym trawniku. Miał być czysty od chwastów , gęsty i naprawdę piękny. Po wysianiu na kolanach pieliłam go dwa razy. Dosiewałam też 2 razy i taki efekt moich zabiegów. Prawdziwa porażka, ale nie byłabym sobą gdybym tak to zostawiła, więc zabrałam się za zdzieranie darni, a że pogoda jest przeciwko mnie, to nie mogę go spalić oryskiem, bo albo leje, albo wieje.
Aleś super zaszalała będzie co podziwiać ja narazie przyglądam się co kupić by przycinać i ciągnie ale kasiurki mało dzieciaki szkoła i o ... miłego Małgoś
Zwykły ceglany mur plus tynk na to zarzucić ?
Podmurówka jak pod ogrodzenie na szpadel wystarczy.
Jak pod kamień małą rabatę także na łopatę i nie wiem czy i na suchą zaprawę (cement suchy z piaskiem wymieszać i rozłożyć w wykopanym dole, na to ułożyć warstwę i na koniec wilgoć woda itp zrobi spoinę) nie będzie pod murek rabat wystarczająca taka podmurówka.
Ja swoje murki z kamienia stawiam na gruncie równym i bez zaprawy.
Z tym moim murkiem jest taka historia, że gdy układałem - bez spoinowy, bez zaprawy tylko ułożenie kamieni - to jakiś facet szedł drogą i o wodę mnie zaczepił bo mu się pić chciało itd., więc podałem mu wody w szklance i butelce na drogę, a on jak wypił to powiedział, że mi ten murek nie wytrzyma i się osunie. Toż ja go napoił, a on mnie skrytykował
Ale gość nie ma racji bo już ponad 20 letni stoi tak i nic mu nie jest
przepiękne! a w połączeniu z miskantem cudne- powiedz jak się sprawdza takie połączenie, przecież miskanty nie lubią zbyt suchego podłoża, a przelewany rozchodnik z kolei będzie chorował.
Bardzo lubię zagladac do Twego ogrodu bo jest tak piękny i konsewkwentny w stylu.
Zdecydowanie nie polecam na front jałowców, a i owszem malutkie będa fajne ale potem będą potffffory.
Do bukszpanów polecam carex amazon mist lub po prostu frosted curls, ale wydaje mi sie , że azamazon w swoim streczącym pokroju byłby ładniejszy. Te szaro- srebrne trawki byłyby pieknym kontrastem dla ciemnej zieleni bukszpanów. Gdyby Ci się ten pomysł podobał to do kola dosadziłabym białe róże okrywowe - do takiego stylu ogrodu, róze na froncie to klasyka (aspirin rose, swany, larissa)
Zaletą poleconych trawek jest to że są całoroczne i nie trzeba ich wiosną wycinać na łyso, więc w tak reprezentacyjnym miejscu byłoby przez cały rok pieknie. I do tego białe cebulowe - krokusy i miniaturowe tulipany, których przekwitłe liście urkyłyby rozrastajace kłosy trawek
Jesli ten wariant nie pasuje to całkowicie zimozielone carex morrowi, kocham je miłoscią absolutną i wzajemną i pieknie komponują sie z bukszpanami.
Bukszpany cudownie wygladają z hakonechloa - ktora tworzy piekne poduchy otulajace bukszpany.
Rozplenice little boy lub bunny z czystym sercem polecam (wiesz ze rosną na mojej ulubionej rabacie) ale ... male ale to to że najpozniej startują po cieciu.. - pod koniec maja, co mnie mocno wnerwia. Jednak ich uroda w środku lata i piórka oszoronione zima rekomepensuje mi łyse miejsce w maju, ktore wówczas zapelniam tulipnami
Trawy świetnie sobie radzą w palacym słońcu, dlatego w moim ogrodzie na takich stanowiskach zastapiły żurawki. Te same żurawki w zacienionych miejscach pieknie sobie radza.
Jesli pomogłam to sie ciesze, jesli namieszalam to wybacz
Ps buchanani lub bronze form wygladają wylacznie dobrze z intensywnym pasem zieleni innych traw, moje krazyly po ogrodzie wielokrotnie aż znalazalam im miejsce za carex morrowi vareigata i przy stipach
Pięknie dziękuję Aniu. Tobie wyszło obłędnie. Muszę coś takiego u siebie powtórzyć w przyszłym roku. W tym moje skrzyniowe kompozycje są beznadziejne Pelargonie bardzo słabo mi rosną, nie wiem jaka może być tego przyczyna
Pozdrawiam ciepło.
Violu, bukszpany są praktycznie dookoła domu
Te koło limek to południowy wschód,
koło tarasu - południowy zachód,
a wzdłuż wejścia do domu - północny wschód/północny zachód.
Najlepiej wg mnie rosną w osłoniętym zakątku koło tarasu: