Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Petunia/surfinia z nasion 21:12, 27 lut 2016

Do góry
labadku napisał(a)
Zraszam rano i wieczorem (po wietrzeniu).
Trzymam w miniszklarence w temperaturze ok 20-25 st.C i na oknie południowym.

..i wysiewając zostawiłam nasionka na wierzchu ziemi. Dlatego żeby nie wysychały tak często zraszam.

Co do firmy L to wysiałam już kilka innych nasion od nich (pelargonie, lobelia i stipa) i wszystkie wzeszły. Może to kwestia przechowywania nasion przez sprzedawcę?
Ja zamawiałam na allegro.

Labadku, pokaż swoje pelargonie. Ja też wysiałam, pierwszy raz. Dziś pikowałam , bo miały już 3-4 cm. Co dalej z nimi? Podlewać nawozem do pelargonii? A w ogóle one w tym roku zakwitną? Masz jakieś doświadczenia?
Ogród Mirelli 20:44, 27 lut 2016

Do góry
Stipa bardzo ładna, u mnie porażka. Zdrówka życzę dla Was obojga.
Petunia/surfinia z nasion 20:21, 27 lut 2016

Do góry
labadku napisał(a)

..i wysiewając zostawiłam nasionka na wierzchu ziemi. Dlatego żeby nie wysychały tak często zraszam.

Co do firmy L to wysiałam już kilka innych nasion od nich (pelargonie, lobelia i stipa) i wszystkie wzeszły. Może to kwestia przechowywania nasion przez sprzedawcę?

Ja też zostawiłam na wierzchu nasionka i zraszam rano i wieczorem przestawie ich jeszcze na południowe okno i zobaczę choć wątpię że wzejdą
Petunia/surfinia z nasion 20:04, 27 lut 2016

Do góry

Ogród Mirelli 19:52, 27 lut 2016

Do góry
Stipa mega
Zdrówka dla synka!
Ogród Mirelli 19:10, 27 lut 2016

Do góry
Piękna stipa
Dużo zdrówka dla synka
Moja codzienność - ogród Oli 18:26, 27 lut 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Olu, w jakich odległościach sadzić molinię variegatę? Bo bardzo mi się u Ciebie spodobała, a sądzę, że moja stipa arundinacea raczej była jednoroczna i molinia by mi pasowała w to miejsce.

Mogła nie przezimować, u mnie też, ale warto sadzić co roku, Raczej ta pstra molinia by nie pasowała akurat do ciebie
Moja codzienność - ogród Oli 17:27, 27 lut 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Olu, w jakich odległościach sadzić molinię variegatę? Bo bardzo mi się u Ciebie spodobała, a sądzę, że moja stipa arundinacea raczej była jednoroczna i molinia by mi pasowała w to miejsce.

z tego co pamiętam to sadziłam chyba co 50cm
Moja codzienność - ogród Oli 17:22, 27 lut 2016

Do góry
Anna i Ogród 16:36, 27 lut 2016

Do góry
A to moja stipa

czeka już na nią taka szklarenka i inne pojemniki

Ogród niby nowoczesny ale... 16:17, 27 lut 2016

Do góry
A stipa się sama rozsiewa? Bo piszesz o sadzonkach.
Ogród pewnej ogrodniczki 11:50, 27 lut 2016

Do góry
Sobota 9:45, sprawdzanie stanu moich dzieciątek zielonych. Jestem usatysfakcjonowana, w przyszłym tygodniu pikujemy do wielodoniczek
Groszek pachnacy i stipa:

Beskidzkie marzenie 11:04, 27 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Początek rabaty bardzo podobny do mojej
Jeśli mogę coś podpowiedzieć to myślę, że stipa będzie za wysoka do Red Barona. Polecam jakieś niższe carexy, które będą również zdobić ogród zimą.

Tak polinko jesteś dla mnie wielka inspiracja; przeczytałam cały Twój wątek od deski do deski i jestem pod ogromnym wrażeniem; mam nadzieje ze nie masz mi za złe.
Generalnie zastanawiam sie nad red baronem , bo mam go w innym miejscu i właśnie nie za bardzo rośnie, nie mówiąc już o tym ze brak ekspansywności.
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 08:55, 27 lut 2016

Do góry
Ananasek napisał(a)
Danusiu, co sądzisz o zestawieniu rozchodnika ze stipą??

Sądzę jak najlepiej, to doskonały wybór. Tylko Stipa wymknie się spod kontroli, ale da się ogarnąć.
Makowo na Kociewiu 07:29, 27 lut 2016

Do góry
Witam wszystkich odwiedzających.
Dla kronikarskiego obowiązku zapisuję, że stipa kiełkuje już od dni

Ewuniu, Sebek
dziękuję w imieniu Bonici. Nie pasuje na tej rabacie za bardzo ale rośnie przy samym oknie - widok bezcenny

Małgosiu ja tez liczyłam na spotkanie z Tobą, żal ale myślę, ze kiedyś sie uda

Seba mam nadzieję, ze pojedziesz bez Ciebie to Gardenia nie smakuje

Mirka moja MW jeśli dobrze pamiętam nie miała tendencji do opadania główek ale miała jako jedyna chlorozę widoczną na liściach nawet na zdjęciach. Jestem ciekawa jak będzie w tym roku. Moje róże traktuje wszystkie jednakowo - czyli tak samo karmię i podlewam - więc nie wiem, zo jej nie pasowało. Bonicę tnę nad oczkiem tak do kolan.
Tereniu Spąsowiałam po przeczytaniu Twojego wpisu. Dopatrzenie się stylu w Makowym jest wybitnym osiągnięciem Niemniej jeśli może on być źródłem inspiracji..no to jest największy komplement jaki mogłam usłyszeć Byłam na moment u Ciebie ale bez zostawiania na razie śladu. Widziałam, ze działasz ...najważniejsze, że jesteś na O i możesz czerpać garściami z doświadczeń innych
Zapraszam kiedy chcesz i dziękuję raz jeszcze

Borbetko, Iwonko pienne róże to typowe ozdobniki, U mnie to dawny przypadeczek zakupowy...zawsze utwierdzam się, ze zostaje, kiedy zaczyna kwitnąć a zresztą Makowo to ogród "eklektyczny" i tego się trzymam
Beskidzkie marzenie 22:27, 26 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
A tu moja wordowskawizualka odnosnie rabaty, ktora obecnie sklada sie wylacznie z tuj. Prosze o pomysly i opinie

Początek rabaty bardzo podobny do mojej
Jeśli mogę coś podpowiedzieć to myślę, że stipa będzie za wysoka do Red Barona. Polecam jakieś niższe carexy, które będą również zdobić ogród zimą.

Podwórkowa rehabilitacja 18:05, 26 lut 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Reniu melduję,że kosmos czekoladowy dalej milczy,czekam cierpliwie i każdego dnia podglądam.Jeżówki także cisza.Werbena lichota jakaś,o ile to werbena A stipa dała popis jakby chciała nadrobić za całą resztę,niezawodna
A jak Twoje siewy?
Widzę zima u Ciebie..

Zima Aniu, niestety i ślisko jest, więc poruszam się jak na szpilkach. Mnie stipomania jeszcze nie dopadła
Werbena mi wzeszła już kawałek temu, szybko w tym roku, ta z nasion jesiennych i przykryta folią. Niedługo będę ją pikować.
Heliotrop też się ładnie zieleni, papryczki ozdobne. I to tyle, resztę będę siała w marcu lub od razu do gruntu ( kosmos o bordowych kwiatkach i żółtym środku) Sadzonkowane begonie wypuściły korzonki ale nadal trzymam je w wodzie. Te w doniczkach też nadal się zielenią. Do maja dużo czasu ale mam nadzieję, że się uda wyprodukować samemu. Sundavilla zraszana kilka razy dziennie wygląda coraz lepiej.
Relacja foto

Kupiłam perlit

Podwórkowa rehabilitacja 17:28, 26 lut 2016
Do góry
Reniu melduję,że kosmos czekoladowy dalej milczy,czekam cierpliwie i każdego dnia podglądam.Jeżówki także cisza.Werbena lichota jakaś,o ile to werbena A stipa dała popis jakby chciała nadrobić za całą resztę,niezawodna
A jak Twoje siewy?
Widzę zima u Ciebie..
Droga do spełnienia 13:27, 26 lut 2016

Do góry
jak moja stipa przezyla zime to Ci przesle bo mam sporo i zasialam troche bo obawy mam o jej zywotnosc
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:18, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Molinie i brzozy... skad ja to znam
U mniebsie suszyla ale do czasu
no nie powiem, dyskusja mega wgłębna w temat u ciebie otworzyła mi oczy dopiero się dowiedzałm wtedy ze sa takie niskie i na świeżo Leonek pokazał jesienne przebarwienie
tu nie tylko molinie z brzozami, molinie, sesleria i stipa i brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies