Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 22:11, 27 lut 2016

danielw napisał(a)
Zadam swoje pytanie na temat projektowania rabat bo tu jakby najwięcej się dzieje.
Mam do zaplanowania "rabatę" z krzewami owocowymi o powierzchni około 30m2.
Narysowałem sobie trzy wersje.
Z lewej ogranicza żywopłot iglasty, z prawej dolnej strony żywopłot liściasty.
Które ustawienie będzie najbardziej korzystne ze względu na nasłonecznienie, dostęp do zbierania owoców, wymagane PH gleby itp..
A może zupełnie obrać inny kierunek.

Objaśnienia do szkiców:
ma- malina
ag-agrest
po-porzeczka
je-jeżyna
ja-jagoda kamczacka
bo-borówka amer.
wi-winogron
kierunek północny pokazany strzałką
rozstaw krzewów około 1m , a rozstaw między rzędami ok.1,5m

Musisz uwzglednić, ze borówka i jagoda wymagają bardzo kwasnego podłoza i wilgoci. Natomiast winorośl lubi zasadę i sucho. Malina lekkokwasne. Jeżyna prawdopodobnie pnąca potrzebuje dość mocnego podparcia/pergoli.
Pomarancza 11:06, 28 lut 2016

Kochani, mam zagwozdkę z rabatą przed domem. Jest ona przy ogrodzeniu frontowym, widzę jej część z okien salonu. Teren będzie przygotowany na wiosnę.
Chciałabym na tym kawałku ziemi rośliny głównie zimozielone i trawy, z małym dodatkiem roślin kwitnących. Rośliny od tych średniego wzrostu do wyższych, żeby zrobiły widoczną masę zieleni. Nie ma potrzeby robienia tradycyjnego szczelnego żywopłotu, może być swobodniejszy układ. Zależy mi na możliwie dużej masie zieleni.

Problemem jest szerokość rabaty: zaledwie ok 1,3m, za słupami zwęża się, ale tam już raczej irgę posadzę i tyle. Od furtki do pierwszego słupa jest ok 410cm, między słupami 230cm, całość ma 14 metrów długości.

Kamień z gabionów prawdopodobnie ma zasadowy odczyn, więc odpadają typowe rośliny kwasolubne. I muszę zasłonić czymś ten paskudny słup .

widok z okna:

Moje pomysły: kępy juki ogrodowej, słupy zasłonięte dwiema tujami (Jakimi? Szmaragdy mi lekko obrzydły i chyba są za wąskie, czy żółtawe aureospicata nadałyby się? Albo kórnik? lub coś innego?), + trzecia taka sama tuja na prawo od słupa. Pomiędzy nimi co? Może być małe liściaste. Albo trawy.

Na gabiony miejscami puszczona trzmielina, żeby się wspinała (wytrzyma silne południowe słońce?).

Z roślin, które już mam, a które chciałabym mieść w tym miejscu to :
- whipcord na pniu
- pomarańczowy milin - nie wiem, czy lepiej puścić go po słupie, czy po ogrodzeniu?
- bordowy perukowiec, którego chcę prowadzić na małe parasolowate drzewko.
- koło furtki róża pnąca w towarzystwie trzmieliny harlequin - jaki kolor, żeby pasował do milinu? Żółta? Czerwona?

Rabata jest nasłoneczniona krótko, ale konkretnie: ok 4h latem, w godzinach 11-15.

Proszę o pomoc.

danielw 11:28, 28 lut 2016

Toszka napisał(a)

Musisz uwzglednić, ze borówka i jagoda wymagają bardzo kwasnego podłoza i wilgoci. Natomiast winorośl lubi zasadę i sucho. Malina lekkokwasne. Jeżyna prawdopodobnie pnąca potrzebuje dość mocnego podparcia/pergoli.

Wobec tego najbardziej odpowiednia będzie wersja C (lub coś zbliżonego).
Zgromadzone borówki i jagoda w jednym miejscu (będzie łatwiej utrzymać obniżone PH) i blisko żywopłotu iglastego (też podłoże kwaśniejsze).
A obok malina i jeżyna - które będą podparte na drucie i blisko borówek (będą miały podłoże kwaśniejsze). Dalej winorośl też na drucie i ostatni rząd to porzeczki i agrest.
I jeszcze ta wersja jest korzystna dla lepszego doświetlenia (ustawienie rzędów w kierunku północ-południe)
Nallar 15:13, 28 lut 2016

Nasadzenia w moim ogródku są w stylu... "bez stylu" Ciężko jest dopasować styl do mojego drewnianego domu, przynajmniej ja nie potrafię.
Może macie pomysł jak zagospodarować to miejsce. Męczę się całą zimę i nic nie wymyśliłam.
Zdjęcie to zlepek trzech zdjęć aby zobrazować całość.

To zdjęcie pokazuje rabatę od innej strony. Proszę nie zwracać uwagi na zaznaczone linie rabat.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Wstawię dodatkowo zdjęcie z opisem gdzie co rośnie.

1 Żywotnik Kórnik
2 Żywotnik Smaragd
3 Świerk (miał być srebrny)
4 Brzoza
5 Cyprysik Lavson
6 Trzmielina Emerald Gold
7 Kostrzewa sina
8 Konwalniki
9 Conica
10 Świerk pospolity
11 Berberys Thunberga 'Red Pillar' (za zebrinusem)
12 Zebrinus
13 Jałowiec Plumosa (chyba)
14 Trzmielina Emerald Gold
Czerwone kropy to młode Hortensje Limelight podsadzone żurawkami Marmalade

Pomarancza 20:18, 28 lut 2016

Zwizualizowałam to, co mi siedzi w głowie:

od lewej:
milin
perukowiec podolski royal purple
na dole kępy juki ogrodowej
rozplenica lub niski miskant
juki
trzy tuje - szmaragdy? inne?
między tujami stipa
na dole limonkowe żurawki
juki
dalej już tylko irga.

Tam, gdzie trawy wsadziłabym też tulipany, żeby wiosną coś się działo.

Coś mi to jednak nie leży... Nie jest tak, jakbym chciała.

W miejscu perukowca bardziej widziałabym kuliste drzewo, ale w tym miejscu drzewa posadzić nie mogę, leci tam przyłącze gazu
Brakuje mi czegoś wyższego zimozielonego między perukowcem a milinem - zimą zostanie tam tylko juka i sucha trawa, smutno tak... Ale czy się zmieści?
Taka np formowana kula na pniu - powiedzmy z cyprysika Ivonne, żółta. Wtedy perukowiec przesunęłabym trochę w prawo.

Karol99 20:21, 28 lut 2016

Moim zdaniem za dużo juk, nie może być jedna rozplenica bo będzie dziwnie wyglądać między nimi, jak taka przypadkowa. Ja bym zrezygnował z juk miedzy rozplenica a stipą i pociągnął jeszcze ze 2-3 rozplenice.
Iwcia 20:28, 28 lut 2016

Witaj. Tak na szybko- przy szmaragdach brakuje średniego piętra. Stipa według mnie fajnie uzupełni ale zurawki-ten dół. Poza tym, znasz perukowca? Mijam go każdego dnia i według mnie ładny jest krociutko. Poza tą chwilą brzydal.
Pomarancza 23:59, 28 lut 2016

Dzięki za odpowiedzi. Perukowca znam, choć od niedawna . Sąsiadka ma wyprowadzonego własnie na takie wielopniowe parasolowate drzewko. Tak mi się spodobał, że w zeszłym roku też kupiłam i posadziłam sobie przed tarasem. Potem zmieniłam koncepcję tamtej rabaty, więc perukowiec czeka na swoje nowe miejsce. Jeśli nie tu przy ogrodzeniu, to wsadzę go gdzie indziej.

Problem z nim jest tylko taki, że zimą łyse badyle sterczą i dlatego pisałam, że czegoś wyższego zimozielonego mi tam brakuje. Nie wiem tylko, czy się zmieści - od furtki do pierwszego słupa jest 410cm.

Ze środkowej kępy juk mogę zrezygnować. Tylko jak tam będzie więcej traw, to nie będzie zbyt monotonnie? Kilka rozplenic i stip blisko siebie? A może zamiast stip coś innego między tuje? Problemem jest szerokość rabaty - ok 130cm, a tuja zajmie z tego 60cm...

Iwcia, dobrze zrozumiałam, że żurawki na dół ci się w tym miejscu nie widzą? Co być proponowała? Nie upieram się przy nich.

Boję się, jak będzie wyglądał kwitnący milin koło perukowca (kwiaty są ciemnopomarańczowe, wpadające w pomidorowy)...

A może milin dać koło ostatniego słupa (zasłoni skrzynkę elektryczną), 3 tuje przesunąć w lewo i przy furtce posadzić różę pnącą? Nie za dużo tego będzie?
Iwcia 06:00, 29 lut 2016

Skoro perukowca znasz to w porządku. Zurawki są jak najbardziej ok.
ewusia81 08:23, 29 lut 2016

Pomarancza, A może puścić po nogach słupa kokornaka?? albo coś innego i szybko wspinającego się??