Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja bajka 11:03, 09 lip 2014

Do góry

moja pierwsza ogródkowa cukinia

atkindia niespiesznie sobie dojrzewa
Ogródek Iwony 11:02, 09 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Iwonko dziękuję za fotki hortki
To jeszcze jednak taka faza kwitnienia, że nie da się tej mojej zidentyfikować na 100%. Muszę czekać, ale obojętnie co to za hortusia, tam mi na pewno nie pasuje Same vanilki tam mam. Jeszcze w lipcu ją wymienię. Gorzej, że pomysłu nie mam gdzie tamtą przesadzić...

Pozdrawiam

Kasiu, jak czytam na forum, to np. Madżenka przesadza dość często. Pomyślałam sobie więc, że u mnie przydałoby się miejsce na roślinki, coś w formie przechowalni, gdzie posadzę coś, czego na razie nie chcę, a szkoda wyrzucić. Poczeka sobie tam taka roślinka, aż będę miała pomysł, co z nią zrobić. Co ciekawe, moja północna rabatka w taki dziwny sposób powstała, sadziłam tam roślinki na chwilę. I muszę przyznać, że mi się najbardziej podoba obecnie. Np. wylądowały tam bergenie, teraz się pięknie rozrosły i każdego zachwycają. Jest też tam jarzębina, liliowce ze starego ogrodu, forsycja, kulki z tuji, bo w żywopłocie było ich za dużo. Były też młode bukszpany, ale wylądowały na zawijasek i chwilowo jest tam puste miejsce po nich. Nawet szałwia samosiejka, która rozrosła się przepieknie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:01, 09 lip 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

o nie ... nic z tego ... Madżenka doczytaj w "madżeniu" ... Ty już nie sadzisz ))))))))))))

ładne ale wielkie .... wnerwa złapię i za rok nasypię im kamieni i piachu... i może sie opamiętają.. 1,3m... rabata dla wielkoludów..

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:00, 09 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Coś z tym oh pomieszałaś...
http://ogroody.com/jak-zmienic-kolor-hortensji/

Ph kwaśne + glin = niebieski

Nie pomieszałam tylko zastawiamy sie nad składem nawozu dla niebieskich hortensji i nad składem zardzewiałych gwożdzi..
Dzięki artykułowi wszytko jasne... ziemia kwaśna, ale trzeba glin lub mało fosforu, a dużo potasu.. i nawóz do niebieskich hortensji ma bardzo dużo tlenku potasu i tlenku magnezu... najwięcej w swoim składzie

Rdza to nic innego jak tlenek żelaza..a tlenki reagują z kwasami i dają w rezultacie sole... w rdzy nie ma ani potasu, ani glinu. Glin to metale typu aluminium...ale to nie rdzewieje... no i tak sobie dumaliśmy ...... bez wgryzania sie w naukowe artykuły

Za to tojeść purpurowa jak sie rozrośnie będzie może hitem, ale na razie jest małą i prawie niewidoczna.. kombinuję jak ja skomponować. Poszła za krzewuszki MOnet.. podobne odcienie.. i tak samo obydwie trudne do wpasowania w krajobraz.. Wolne luki zapchałam Froset, bo i tak zrobiłą sie brzydka, wiec ufryzowałam na jeża.. i w wolne dziury poszło.. Dalej miejsce wnerwia.. wiec dosadziłam szałwie..
Tak wogle to mam teraz nerwa na niektóre byliny.. rosną za wysokie... i nijak nie potrafię sie z nimi rozstać a takei wielkie trudne do skomponowania, bo mi wszytko sie zasłania.
Przetacznik Christa.. ładny, ale wysokość 1,3m.. krwawnik kichawiec 1,2m, firletka to samo....koszmar....krwawnik czerwony tez jak mutant...szlag mnie trafia

Hirutkowy raj:)) 10:59, 09 lip 2014

Do góry
Krys napisał(a)

Karolina jeszcze nie wiem ,musze kaske zorganizowac bo miejsce się właśnie zrobiło,zobaczysz w sobotę.Od tego gostka z all dwie mi wypadły po zimie ale nie wiem czy to nie moja wina :0 ale najlepiej to w rosarium sa zdrowe i pewne egzemplarze

ojej moje wszystkie przeżyły i są wielkie - zobacz (usunę daj znać) - a sadzone przecież końcem października! Jestem super zadowolona z zakupów u niego ładne sadzonki przysłał, jesienią coś dokupię
U nas ulewy nie było, ale jak wczoraj jechaliśmy do Uniejowa to mijaliśmy gałęzie na drodze w paru miejscach...

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:57, 09 lip 2014

Do góry

Gdzieś wśród łąk 10:55, 09 lip 2014

Do góry
jambosana napisał(a)
I druga z nowych rabatek, różano - bylinowa. Taka zbieranina z dzielenia, przesadzania, dostawania i kupowania:

Jak się nazywają te róże? Mam wrażenie, że je mam (Lensa?)
I ja mam Bienenweide Rot - mnie zachwyca. A na obecność owadó nie zwróciłąm uwagi. Zaś Sonnenroeschen zbiera się bardzo opieszale. A co powiesz o róży Sunny?

Same fajne roślinki . I ciekawy ogród.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 10:54, 09 lip 2014

Do góry
Chciałabym również zakryć moją oczyszczalnie przydomową. Zastanawiam się co by tu posadzić. Myślałam, żeby np. na środek dać świerk srebrny 'Hoopsii' i wokół niego coś. Może te różaneczniki mogłabym w te miejsce przesadzić?

Wyrównywanie działki

Po wyrównaniu

Oczyszczalnia przydomowa
Ranczo Edy 10:54, 09 lip 2014

Do góry
buziaki Hanuś

Chatka Baby Jagi 10:53, 09 lip 2014

Do góry

Moja "przyziemna" :) pasja 10:51, 09 lip 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Rabata bez żurawkowego kwiecia... pusto się zrobiło . Już myślę co zmienić, bo mi się nie podoba... może wrócą ML .

Po prostu pięknie
Chatka Baby Jagi 10:51, 09 lip 2014

Do góry
Troszkę mojego zarośniętego, zalesionego ogródeczka...

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:51, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wracamy do mojego przynudzania.

Ojj piękny dzień dla liliowców, zakwitły długo wyczekiwane nowości... jestem wręcz zachwycony i wyglądają duuużo lepiej niż się spodziewałem

Alexa Kathrynew

Ginny Mircheall na zdjęciu nie widać jego piękna... kilka kolorów, a mimo to bardzo delikatny

All About You cudowny

Dziękuję Ci bardzo za to że dajesz piękne zdjęcia wraz z pełnymi nazwami.
Te egzemplarze są prześliczne. Chyba będę szukać miejsca na kolejne lilie u mnie. A jak nie u mnie to choć u rodziców, tyle że tam to nie naoglądam i nie nawącham się zbytnio
Kubusiowo II 10:48, 09 lip 2014

Do góry
Do czego sluzy dziecka rower? A do tego
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:46, 09 lip 2014

Do góry
Tak z trzmieliny ma być równy dywanik wywaliłam kłosówkę miękka bo bałaganiła zaraz wkleję co było
Ogród na glinie 10:39, 09 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
ehhh trochę zazdraszczam Wam tych upałów.

Macham parasolem z krainy deszczowców

Tak źle i tak niedobrze. Upał jest dobry jak człowiek leżakuje nad wodą. Ja się ukrywam przed słońcem. A jak deszczowo to też ponuro i niefajnie. Ale i u was w końcu zaświeci. U nas teraz nocki były chodne jak w sierpniu. No i komarzyska straszne. Jak tylko słońce znika atakują.

U mnie ciągle tylko zielono. Ale kiedyś się zakolorowi. Z tyłu cisy czekają na posadzenie i ożywiające towarzystwo.

Rabatka pod lawendę przekopana z piaskiem i ziemią z worka. Przymiarka czy wystarczy ekobordów. 1 jest w zapasie, trzeba tylko podocinać. Tylko nie ma roślin. Róży narazie nie kupię, bo mam 1 na działce chorą. oczywiście znów ze szkółki coś chorego przytargałam. Jak uda mi się ją wyleczyć, to pomyślę o następnych.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 09 lip 2014

Do góry
A to z podziękowaniem za przesyłkę

I piłki nożnej tez nie lubię Nawet nie mam pojęcia co sie dzieje, chyba jakieś mistrzostwa są teraz..

A twoja jeżówka to chyba Pink Double Delight

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:33, 09 lip 2014

Do góry
Ta gadzina już tak chyba zostanie Dojdą tulipany i kora i więcej jej nie poświęcę czasu
Ogród w skali mikro cz.II 10:29, 09 lip 2014

Do góry
Hm... no coś czerwono-pomarańczowego na pniu by tam ładnie faktycznie wyglądało... ale nie wiem czy tak centralnie na środku działki, czy nie przemieściłabym np. w prawo gdzieś w okolice/zamiast hortensji (tylko tam chyba masz obok jeszcze innych drzewiastych lokatorów?)

p.s. zdradź mi co czytałaś odnośnie porad dla Pani Domu, bo o ile w ogrodzie mogę kopać i przekopywać godzinami to prac domowych po prostu nie znoszę - zło konieczne.

Trochę może być zafałszowane ale tak mniej więcej:
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:29, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Olu już przepadłem dwie przywędrowały ze mną.
Oto jedna z nich

kcem taką śliczna ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies