Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

agniecha973 18:36, 24 sie 2014

Ja mam niefirmową żyrafę, taką za 39 zł na próbę kupiliśmy i też tnie nawet ciut grubsze gałązki. Cięliśmy ostatnio brzózkę, bo na linie zaczęła wchodzić. Gałązki były minimum z ub. sezonu. Taka lepsza firmowa pewnie więcej może.

Gabrysiu, a dzielżany szybko przybierają w pasie? Też się nimi zachwyciłam, ale mam od lipca tego roku i jeszcze mi nie urosły. Chcę dokupić i myślę co ile sadzić, żeby nie było długo łyso ale i żeby nie przesadzić z ilością.
Gabriela 21:02, 24 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Friskasem żyrafą tnę całkiem spore gałęzie.... jak nie zapomnę to jutro sprawdzę do jakiej grubości tnie...

Biżuteria kolorowa żywa i ceramiczna cudna...

Bez poematów bo idę spać od godziny...

Mnie interesuje, czy Fiskarsem da się przyciąć czubki bardzo wysokich tujek.

I widoczek z frontu:

Gabriela 22:16, 24 sie 2014

paniprzyroda napisał(a)
Cuda na kiju fajne Mam wrażenie, że moje cynie lepiej się czuły gdzieś w warzywniku, zostawione same sobie, bo jak chodzę i doglądam, to kapryszą
Puszka ze sznurkiem wprost do zmałpowania, ile ja się go ostatnio naszukałam, bo był i znikł Pozdrawiam

Te moje cynie zaskoczyły mnie w tym roku, są z rozsady kupionej od przysłowiowej babci na placu. Piękne fioletowe i pomarańczowe odmiany, które wysiałam sama, w ogóle nie wzeszły.
Puszka ze sznurkiem to naprawdę świetna rzecz, więc pokazuję i polecam.
Cynie gorąco czerwone, nie kapryszą wcale, zniosły upały i suszę.

Gabriela 22:20, 24 sie 2014

Urszulla napisał(a)
Co do rzeźb w ogrodzie to pamiętam Danusiowy wątek z Anglii, w którym różności gościły, ale nie umiałabym go odnaleźć wśród tylu artykułów.
Myślę że jak kiedyś Ci coś wpadnie w oko to będziesz wiedziała co chcesz.

Ja też pamiętam ten wątek. Będę szukać artyty.

Róża Chopin od zawsze niesłychanie zdrowa, a że piękna to nie ulega wątpliwości. Czy powstała jeszcze inna polska tak udana odmiana? Bo nie sądzę.

Gabriela 22:26, 24 sie 2014

agniecha973 napisał(a)
Ja mam niefirmową żyrafę, taką za 39 zł na próbę kupiliśmy i też tnie nawet ciut grubsze gałązki. Cięliśmy ostatnio brzózkę, bo na linie zaczęła wchodzić. Gałązki były minimum z ub. sezonu. Taka lepsza firmowa pewnie więcej może.

Gabrysiu, a dzielżany szybko przybierają w pasie? Też się nimi zachwyciłam, ale mam od lipca tego roku i jeszcze mi nie urosły. Chcę dokupić i myślę co ile sadzić, żeby nie było długo łyso ale i żeby nie przesadzić z ilością.

Myślę sobie, że "firmowość" sprzętu nie ma chyba znaczenia dla grubości gałęzi.
Dzielżany przyrastają "w pasie" nadspodziewanie szybko, w tym roku kupiłam kępę w niedużej doniczce, pod koniec maja i jest na pewno dwa razy większa.

Jak dzielżany już kwitną, to za chwilę będą jesienne astry. Nabyłam sobie takiego niebieskiego, wcześnie zakwitającego, to jest odmiana aster × frikartii "Mönch". Ktoś wie, czy on szybko się rozrasta?

agniecha973 22:32, 24 sie 2014

To dobre wieści. Pamiętasz jaką masz odm. dzielżana? Moja Ruby Tuesday.
Gabriela 22:52, 24 sie 2014

Zupełnie nie wiem jaka to odmiana, bo nie było przy nim żadnego oznaczenia i kupiłam "w ciemno", wiedząc że one są w kolorach od żółtego przez pomarańcze, czerwienie do brązu w różnych odcieniach.
agniecha973 22:59, 24 sie 2014

Ja też kupiłam jaki był, ale mam zawieszkę z odm. więc poczytałam co nabyłam. W sumie dobrze trafiłam, bo piszą, że jest z tych niższych i się nie wykłada.

Piękny masz gąszcz na froncie.
Cynie... czy ja wreszcie dojdę do takiego etapu, że zdążę posiać jednoroczne na kwiat cięty. Nie wyróbka...

EDIT: Miałam jeszcze podpytać czy będzie relacja z podróży?
Gabriela 23:18, 24 sie 2014

Agnieszko, relacje z podróży będą pewnie zimową porą, dużo tego się zrobiło. Ale żeby nie było, że jestem nieużyta, to taka zajawka z najpiękniejszego moim zdaniem ogrodu, który o każdej porze roku wygląda dobrze, po prostu Coton Manor:

agniecha973 23:23, 24 sie 2014

Śliczna zajawka. Czekam zatem na zimę, choć niezbyt chętnie