Nie chcę się chwalić, bo pogoda do niczego i na razie nic nie da się zrobić - na ogrodzie pod butami woda chlupie. Madziu pomysłem Męża kamyczki zdejmowane były takim oto sposobem - pas, zblocze i kamyczki są w ogródeczku ....
Trochę potrwa zanim dojdę do chodnika, bo muszę zedrzeć darń aż do chodnika. Z ziemi atakują mnie mrówki, a z powietrza komary, żeby one chociaż mój tłuszcz chciały odessać, nie one są żądne mojej krwi
Skoro nie mogę mieć tego co chcę, to muszę mieć to co mogę - jestem kobietą, więc tak czy inaczej będę to miała.
Właśnie prysł czar i marzenie o pięknym trawniku. Miał być czysty od chwastów , gęsty i naprawdę piękny. Po wysianiu na kolanach pieliłam go dwa razy. Dosiewałam też 2 razy i taki efekt moich zabiegów. Prawdziwa porażka, ale nie byłabym sobą gdybym tak to zostawiła, więc zabrałam się za zdzieranie darni, a że pogoda jest przeciwko mnie, to nie mogę go spalić oryskiem, bo albo leje, albo wieje.
Aleś super zaszalała będzie co podziwiać ja narazie przyglądam się co kupić by przycinać i ciągnie ale kasiurki mało dzieciaki szkoła i o ... miłego Małgoś
Zwykły ceglany mur plus tynk na to zarzucić ?
Podmurówka jak pod ogrodzenie na szpadel wystarczy.
Jak pod kamień małą rabatę także na łopatę i nie wiem czy i na suchą zaprawę (cement suchy z piaskiem wymieszać i rozłożyć w wykopanym dole, na to ułożyć warstwę i na koniec wilgoć woda itp zrobi spoinę) nie będzie pod murek rabat wystarczająca taka podmurówka.
Ja swoje murki z kamienia stawiam na gruncie równym i bez zaprawy.
Z tym moim murkiem jest taka historia, że gdy układałem - bez spoinowy, bez zaprawy tylko ułożenie kamieni - to jakiś facet szedł drogą i o wodę mnie zaczepił bo mu się pić chciało itd., więc podałem mu wody w szklance i butelce na drogę, a on jak wypił to powiedział, że mi ten murek nie wytrzyma i się osunie. Toż ja go napoił, a on mnie skrytykował
Ale gość nie ma racji bo już ponad 20 letni stoi tak i nic mu nie jest
przepiękne! a w połączeniu z miskantem cudne- powiedz jak się sprawdza takie połączenie, przecież miskanty nie lubią zbyt suchego podłoża, a przelewany rozchodnik z kolei będzie chorował.
Bardzo lubię zagladac do Twego ogrodu bo jest tak piękny i konsewkwentny w stylu.
Zdecydowanie nie polecam na front jałowców, a i owszem malutkie będa fajne ale potem będą potffffory.
Do bukszpanów polecam carex amazon mist lub po prostu frosted curls, ale wydaje mi sie , że azamazon w swoim streczącym pokroju byłby ładniejszy. Te szaro- srebrne trawki byłyby pieknym kontrastem dla ciemnej zieleni bukszpanów. Gdyby Ci się ten pomysł podobał to do kola dosadziłabym białe róże okrywowe - do takiego stylu ogrodu, róze na froncie to klasyka (aspirin rose, swany, larissa)
Zaletą poleconych trawek jest to że są całoroczne i nie trzeba ich wiosną wycinać na łyso, więc w tak reprezentacyjnym miejscu byłoby przez cały rok pieknie. I do tego białe cebulowe - krokusy i miniaturowe tulipany, których przekwitłe liście urkyłyby rozrastajace kłosy trawek
Jesli ten wariant nie pasuje to całkowicie zimozielone carex morrowi, kocham je miłoscią absolutną i wzajemną i pieknie komponują sie z bukszpanami.
Bukszpany cudownie wygladają z hakonechloa - ktora tworzy piekne poduchy otulajace bukszpany.
Rozplenice little boy lub bunny z czystym sercem polecam (wiesz ze rosną na mojej ulubionej rabacie) ale ... male ale to to że najpozniej startują po cieciu.. - pod koniec maja, co mnie mocno wnerwia. Jednak ich uroda w środku lata i piórka oszoronione zima rekomepensuje mi łyse miejsce w maju, ktore wówczas zapelniam tulipnami
Trawy świetnie sobie radzą w palacym słońcu, dlatego w moim ogrodzie na takich stanowiskach zastapiły żurawki. Te same żurawki w zacienionych miejscach pieknie sobie radza.
Jesli pomogłam to sie ciesze, jesli namieszalam to wybacz
Ps buchanani lub bronze form wygladają wylacznie dobrze z intensywnym pasem zieleni innych traw, moje krazyly po ogrodzie wielokrotnie aż znalazalam im miejsce za carex morrowi vareigata i przy stipach