Dziewczyny wracając do rabaty z brzozą zrobię tak: kulkę na pniu posadzę na tle cisowej ścianki wraz z hortensją, ona już nawet sporawa jest. Po bokach są dwie mniejsze, młode hortensje. Ścianka bedzie wtedy rozświetlona i zobaczę w nastęnych latach jak cis urośnie jak to będzie wyglądać. W miejsce na pniu dosadzę piątą tuję i je będę cięła od następnej wiosny, chcę aby utworzyły ściankę. Dorzucę hakonki do obwódki, one tu fajnie rosną.
Przed ścianką tujową rosną pierisy i mam posadzone trzy molinie hildebrandt, może dwie dosadzę. Na zdjęciu tego nie widać ale od pierisa do traw jest dużo miejsca. Posadziłm je akutar tutaj, ponieważ jak słońce operuje super je prześwietla, są takie ażurowe i uwielbiam na nie patrzeć

Całość będzie wyłożona korą, zrobi się jednolicie i łatwiej w utrzymaniu bo tu akurat kamień jest zawsze brudny.
Kolejny krok to powiększenie części pod drzewem. Na zdjęciu załapał się tylko kawałek, ale tu będzie minimalistycznie i z kompromisem

dosadzę kulki do dwóch samotników, jakże już ładnych i dużych

oraz hakone i wyższe trawy, ale jeszcze do przemyślenia jakie. Werbena jeszcze dałaby tutaj radę

Wzbogacę glebę kompostem i zobaczymy co da radę rosnąć. Jak kopałam na molinie dałam samą dobrą ziemię i naprawdę sporo. Tak to jest jak się przerabia anie tworzy od zera
Tak jest teraz: