Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Dla odmiany czas na zmiany... 10:49, 24 sie 2012

Do góry
no to widzisz ... ja nie pomogę na obecnym etapie, bo znam się tak samo jak i Ty na roślinkach ... od wiosny miałam już kilka upatrzonych, które mi się podobały, ale ... no właśnie...

pomysł w maju: irysy są boskie
lipiec - irysy odpadają, chyba że z czymś co kwitnie później ...

pomysł w lipcu: floksy to jest to
sierpień - ależ one brzydkie po przekwitnięciu ...

oooo... i tak to jest
a na różach to już w ogóle nic a nic się nie znam ... i prawdę mówiąc o tym, że są w odmianach (innych niż kolorystyczne oraz z podziałem na pnące i "normalne") dowiedziałam się dopiero w tym roku...

dlatego na razie sama wybieram tylko takie, które cały rok SĄ, a potem będę się zastanawiała nad przejściem do level 2 i wyborem takich, które nie dość, że glebę lubią taką a nie inną, to jeszcze światła chcą tyle ile będzie (level 3) oraz będą zdobiły w różnych porach roku (level 4)
Mój kawałek raju II 00:33, 22 sie 2012

Do góry
przeczytałam i też chyba ciachnę, bo moje trzykrotki brzydko się wykładają ciachamy do ziemi?
Queen of Sweden boska, tego typu będę kiedyś poszukiwać białe floksy uwielbiam, mam całe 2 sadzonki ) podziwiam przetwory
Mój jesienny ogród 22:14, 21 sie 2012

Do góry
Witam wsztkich.
Najpierw Ewelka i Karola, znalazłem nazwy swoich host to jest odpowiedź.

Ewelina jak znasz nazwę swojej to podaj. Hosta to pancerna roślina, da radę. Tą możesz posadzić na słońcu, bo je lubi ale teraz przykryj czymś żeby była zacieniona, inaczej słońce ją skatuję.
Irenko, plony takie że sprzedaję, bo nie mam co z tym robić. Po patrzyłem dziś na Twój żurawkowy wątek. Jesień się robi prędko, sucho jest to przyśpiesza, oby tylko ładna była, bo co ja biedny będę Wam pokazywał, chyba swoje rowy melioracyjne.
Maju, narzekałem na wiosnę że nie rośnie, a teraz co 3 dni tyle zbieram, o miecie się martwiłem że nie kwitną i tylko łososiowe a teraz są wszystkie. Floksy w tamtym roku były mizerne rosły kilka lat e przeniosłem je i dostały pałera, kwitną ponad miesiąc. Majka, to wypowiedz się co z wymianą na trawy nie licz, za małe mam wszystko, jedynie cukrowego mam do bólu.
Tamaryszku, jaką mi sprawiłaś niespodziankę swoją wizytą, aż przecierałem oczy. Pięknie teraz kwitnie i pogoda boska, powiem że zrobiło się sucho u mnie, muszę podlewać już i to obficie. wody zapas mam ale woda znacznie opadła. Trawki mi się ładnie przyjęły, ale mają za dużo cienia i nie będą tak bujały jak powinny, jednak muszą stać na patelni żeby dały z siebie wszystko. Iza popatrz w necie na szarobródka syberyjskiego, ładna trawka, ona się do Ciebie będzie się nadawała i hakone też, zresztą wszystkie będą rosły tylko wykopać trza dół, przywieźć gliniastej ziemi i po kłopocie. Jak będzie b. sucho to miskanty będą najwyżej mniejsze i szybciej zakwitną. Dziś wstawiam siebie z cukrowym, zobacz jak wybujał a to jeszcze nie koniec, dopiero zaczyna kwitnąć. Byłaś na Lubelszczyźnie? liczyłem że zahaczysz o mnie. U mnie 2 tygodnie trawa nie koszona, bo kosiara zaniemogła.
Pozdrawiam serdecznie

Rajski ogród Ani 21:56, 21 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pierwsza fotka piękna bo prędkośc z jaką porusza skrzydełkami jest wielka a to zdjęcie pieknie uchwyciło całego owada. Robienie zdjec czemus co jest akurat w locie to nie lada wyczyn. Bardzo mi sie podobają , jak dotąd nawet nie widziałam takiego widoku choc floksy mam.Kobea cudo.
Dziękuję Bożenko, jesteś dla mnie autorytetem w fotografowaniu zwierząt i nie tylko, twoja opinia ma dla mnie duże znaczenie
w podzięce pszczółka w pracy

Rajski ogród Ani 21:33, 21 sie 2012

Do góry
Pierwsza fotka piękna bo prędkośc z jaką porusza skrzydełkami jest wielka a to zdjęcie pieknie uchwyciło całego owada. Robienie zdjec czemus co jest akurat w locie to nie lada wyczyn. Bardzo mi sie podobają , jak dotąd nawet nie widziałam takiego widoku choc floksy mam.Kobea cudo.
Rajski ogród Ani 00:11, 21 sie 2012

Do góry
Cudniaste te floksy!

I gratulacje siódemkowe

Rajski ogród Ani 22:48, 20 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Długo Ci te floksy kwitną u mnie juz niestety po kwitnieniu.Bardzo ładne zdjecia zrobiłaś w Pęchecinie.A ja sciągnęłam Twój pomysł ze zdjeciami w lusterku kierowcy. A ponieważ zbliża sie burza a u Ciebie już prawie siedemset stron to gratulacje i dzisiejszy motylek.

Dziękuję Bożenko motylek na budlei przywołał uśmiech na mej twarzy
Jeszcze trochę floksów kwitnie, fajnie, ze są różne odmiany, i kwitną stopniowo przez całe lato
Rajski ogród Ani 22:43, 20 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Aniu, piękne masz floksy Moje coś nie bardzo, ale przycięłam je i liczę, że znów zakwitną
Jolu ładnie kwitły, a jak to zazwyczaj bywa, te kwitnące wcześniej zaatakował mączniak, też przycięłam, ale czy ponownie zakwitną?

Rajski ogród Ani 22:43, 20 sie 2012

Do góry
Długo Ci te floksy kwitną u mnie juz niestety po kwitnieniu.Bardzo ładne zdjecia zrobiłaś w Pęchecinie.A ja sciągnęłam Twój pomysł ze zdjeciami w lusterku kierowcy. A ponieważ zbliża sie burza a u Ciebie już prawie siedemset stron to gratulacje i dzisiejszy motylek.

Rajski ogród Ani 22:40, 20 sie 2012

Do góry
Aniu, piękne masz floksy Moje coś nie bardzo, ale przycięłam je i liczę, że znów zakwitną
Rajski ogród Ani 22:30, 20 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)
piękne... u mnie floksy już przekwitają
Reni pierwsze loksy zakwitły u mnie pod koniec czerwca i stopniowo kwitną do teraz

Rajski ogród Ani 22:23, 20 sie 2012

Do góry
piękne... u mnie floksy już przekwitają
Rajski ogród Ani 22:22, 20 sie 2012

Do góry
Jeszcze kwitną floksy...

Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 17:53, 20 sie 2012

Do góry
To jeszcze kilka moich wspomnień tutaj dołożę.
Oto długa aleja spacerowa. Po obu stronach wspaniałe wielkie kępy bylin, krzewów i jednorocznych. A na końcu ławeczka, aby po tak długim spacerze można było na chwilę spocząć i obejrzeć ogród z innej, jakby odwrotnej perspektywy. Mój M dotarł aż do samiutkiego końca

Wśród floksów. Zauważyłam, że często sadzają floksy parami, tak aby jedna barwa podkreślała drugą.

Moją uwagę zwróciły te wysokie żółte kwiaty. Jakby podobne do rudbekii, ale pewności nie mam. Wyglądały jak zwiewne motyle na tych swoich długich łodygach.

Nasadzenia ze zwykłych małych begonii. Dotychczas podobały mi się wylącznie białe i u siebie w ogrodzie będę mieć tylko takie, ale muszę przyznać, że te rozległe czerwone plamy też dają niezły efekt.

Łany werbeny patagońskiej, które chyba na wszystkich zrobiły duże wrażenie. Są niestety jednoroczne, ale podobno same się chętnie rozsiewają.

Ta hakonechloa to prawdziwy piękny potwór. Ile ona ma lat i czy rośnie tu tylko jedna?
Byliny 20:45, 19 sie 2012

Do góry
Słuchajcie gdyby ktoś z Was miał nadwyżkę bylin takich jak:
zawilce japońskie
tojeść orszelinowatą
floksy (wysokie)
szałwię omszoną
bodziszki
jeżówki
astry rożowe
rudbekię
przetacznik
pysznogłowkę
goździk brodaty
naparstnice
jarzmiankę różową
brunnerę
odetkę wirgilijską

to dajcię znać Chętnie przygarnę
Niestety nie mam się jak wiecie na co wymienić (przynajmniej na razie - ale dzielnie ukorzeniam co nie co ) Dlatego proszę jedynie o nadwyżki
Mój ogródek pod Gdańskiem 14:46, 19 sie 2012

Do góry
Zakwitł mi powojnik Beautiful Bride posadzony w tym roku, tak trochę bez planu

obok białe floksy - prezent od sympatycznej sąsiadki, cynie i dalie wśród bodziszków:
Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 17:56, 18 sie 2012

Do góry
Kochani, jesteśmy już w domu.
Spotkanie jak zwykle udane i zakupy jeszcze bardziej udane, nawet drzewa nam się trafiły: brzozy, klony pensylwańskie, jeden ambrowiec, dużo traw, bylin, a hortensje w ilościach większych niż hurtowe

Buziaki dla Was, zdjęcia aż się wgrają, chyba że ktoś dojechał wcześniej i wklei przede mną.

Ogród obłędny i bardzo kolorowy, floksy, jeżówki, rudbekie, hortensje, trawy bujają aż miło, drzewa zaczynają się przebarwiać.

Nie sposób pominąć obecności miłych Gospodarzy, którzy do nas przyszli i ciągnęli ze szkółki zamówione przez nas rośliny.

Ponadto obserwowaliśmy chyba z 5 par młodych, które robiły sobie zdjęcia w przepięknej scenerii nad stawem.

Meldujemy się Hania, Anula, Wiesia i Danusia

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:54, 16 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Ta weigela chyba nie jest szersza niż 50 cm, rośnie bardzo wolno. A sąsiedzi faktycznie trafili mi się fajni, zwłaszcza, że dbają o swoje ogrody. Zaletą położenia mojego ogrodu jest to, że zarówno po prawej i po lewej stronie są tylko ogrody sąsiadów, w dodatku starsze od mojego. Dzięki temu jest duża otwarta przestrzeń, nasze ogrody się wzajemnie przenikają i jest wrażenie dużego ogrodu. A moja działka łącznie z domem ma zaledwie 1250 m 2.

Tacy sąsiedzi to skarb

Anitko zaledwie 1250 m2? Moja działka łącznie z domem ma 380 m2

Ogród masz śliczny, taki inny niż wszystkie, a to rozczochranie nadaje mu trochę tajemniczości. Ja tak lubięGdzie Ty chcesz tam chwasty wyrywać, jak rośliny tak gęsto rosną to pewno chwasciory szans nie mają

P.s.Na trawę też się piszę jak Ci coś zostanie

Julka, będę o Tobie pamiętać Mam na wiosnę też hosty do podziału i floksy, te niskie

Dzięki Anitko. Na razie piszę się na trawkę, a hosty kuszące, ale muszę zobaczyć czy miejsce jeszcze będzie, a floksy te niskie to takie które na sklaniakach dają radę?
Mój ogródek pod Gdańskiem 15:39, 16 sie 2012

Do góry
Rozchodnik dla Ewelinki w całej okazałości:

a to już jak kwitnie mój Polish spiryt:

floksy przy wejściu do domu:

a teraz bergenie - na bergeni płoży się powojnik Arabella

u mnie już w tym roku będę "przerzedzać" - dla Ewy , a jak nie będzie chciała to przesadzę na drugą stronę domu , tam mam jeszcze tereny do "zgospodarowania" Zresztą w tym roku bedę likwidowała starą szklarnię - jeszcze po moim Tacie - i w jej miejsce będę "tworzyła" rabatkę w pół-cieniste miejsce Powojników zamówiłam już 8 sztuk!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:36, 16 sie 2012

Do góry

i jak u Ani napatrzyłam się na floksy i jeżówki, zagościły i u mnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies