Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 20:56, 06 paź 2022

Do góry
Pluskwica Brunette.

I druga nie wiem jaka, ale kwitnie dużo wcześniej.

Na koniec jesienne astry i pigwowiec.

Ogród Basi 20:54, 06 paź 2022

Do góry

Ogród Basi 20:53, 06 paź 2022

Do góry

Ogród Basi 20:51, 06 paź 2022

Do góry

Ogród Basi 20:50, 06 paź 2022

Do góry

Ogród Basi 20:49, 06 paź 2022

Do góry

Ogród Basi 20:49, 06 paź 2022

Do góry
Dzisiaj było słonecznie i w miarę ciepło. Aż chciało się coś porobić na ogródku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:47, 06 paź 2022

Do góry
eda napisał(a)
Super Haniu piękna jesień u ciebie widać już leżące liście także szybciej niż u mnie mimo to jeszcze masz mnóstwo kolorowych kwiatów i liści fajnie popatrzeć
macham

Jak miło, że zajrzałaś.

Kwitnących rozmaitości bylinowych to u mnie nie jest dużo o tej porze roku. Ale te, co rosną, sprawiają się dobrze.

Odmachuję serdecznie.
Wilczy ogród 20:46, 06 paź 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Ja pitole - ależ pieknie u Ciebie ❤️Ślicxnie Magda . ❤️
Piesę Ucałuj i uściskaj❤️
Bylinowa łąka 20:44, 06 paź 2022

Do góry
Hortensje posadzone. Między nimi rozmnażam właśnie molinię i seslerię, z przodu posadziłam pysznogłówkę, a z tyłu posadziłam kamasje. Weszła tam też kalina Onondaga (widać kawałek w rogu), a z całkiem z tyłu kaliny amerykańskie 3 sztuki. Będą robić za tło.

Molinie się zaczynają przebarwiać.

Molinia Black Arrows, prawie jej nie widać na zdjęciu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:41, 06 paź 2022

Do góry
tulucy napisał(a)

Haniu, żółte liście na zielonym dywanie skradły moje ❤️

Bardzo lubię taką wzajemną pomoc sąsiedzką. Miło się czyta o tym, że ludzie wspierają się w potrzebie.
W zależności od miejscówki na zielonym dywanie leżą różne listki.

Specjalnie dla Ciebie!

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:38, 06 paź 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Cd przygotowywania gleby pod cisy.
Poszedł kompost + mączka bazaltowa + dolomit

Jutro sadzenie

U Ciebie jak zwykle perfekcjonalizmczekam na więcej
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:36, 06 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Cudna jesień, szybciej wiosna u Ciebie ale i jesień szybciej niż u nas.

Cieszę się z ocieplenia, bo mam szansę pooglądać swoją prywatną ogrodową złotą jesień.

antracyt napisał(a)
Natrzaskałaś zdjęć - i bardzo dobrze Jest moc w Twojej jesieni.
U mnie drzewa i krzewy w większości jeszcze ma małe, ale liczę na podobny efekt w przyszłości

Ta przyszłość to już stoi za progiem. Coraz częściej zdarza się nam dumać nad tym, jak to wszystko szybko porosło.

grab Fastigiata i klon Ginnala

Metrowe brzózki przytargałam z okolicznych chaszczowisk.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:28, 06 paź 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, pięknie jest jesiennie Tak sobie myślę, że może w dobrym momencie się zabrałam za ogród - póki siły są A później też będę tylko podziwiać
Tematu adopcji i Balosa już nie ruszam

Stan permanentnego podziwiania ogrodu to jakaś abstrakcja. Absolutnie nie da się go osiągnąć.
Wczoraj likwidowałam poletko po pomidorach i ogórkach, czyściłam paliki, kancikowałam, wyrywałam chwasty, nawoziłam kompost i rozrzuciłam koński obornik, przekopałam, żeby zostawić na zimę w ostrej skibie. Mróz powinien rozkruszyć nieco glinę. Nawiozłam dolomitem. Zeszło mi 4 godziny.

A w kolejce czeka zbiór dyń i korzeniowych. I przygotowanie zagonków na zimowy spoczynek. Końca prac nie widać. Dobrze, że byłam na obozie kondycyjnym. Dzisiaj rano nawet mnie nie łupało w krzyżu.

Otoczenie frontu robót pozytywnie wpływało na mój zapał do pracy.

Wieczorem miałam nawet siły, żeby zrobić sobie test osobowości

Polecam! Wyniki są dobrze opisane.

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:28, 06 paź 2022

Do góry
Świdośliwa zaczyna pięknie się przebarwiać

Miskanty Memory również

Pogoda boska
Uwielbiam taką jesień !
W sobotę trzeba by trochę cebul posadzić póki piękna pogoda
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:16, 06 paź 2022

Do góry
Pospamuję dzisiejszymi grzybkami. Pierwsze zebrałam ja z moją mamą, drugie - mój małżonek wracając z pracy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:12, 06 paź 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Mam takie samo zdanie o żurawce Paris. Jedyna żurawka, która u mnie kwitnie praktycznie ciągle.
Ciekawa jestem czy jest jeszcze jakaś inna odmiana, która tak ma .
Jesień we wszystkich kolorach już u Ciebie. Trzmielina cudo. U mnie ambrowiec jeszcze cały zielony.

Mam u siebie żurawki (odmiany już nie pomnę), które dosyć długo kwitną, ale kwiatostan jest kremowy, a liście są mieszanką brązu i zieleni z nutką rdzawości. Z daleka ich raczej nie widać, w przeciwieństwie do Paris.

Od wczoraj zrobiło się cieplej, świeci słońce i kolory nabrały intensywności. Szkoda, że mocno wiało. Proces łysienia ogrodu nabrał tempa.

Świdośliwa Lamarca w cienistym miejscu już w pomarańczach.

A ta rosnąca przy tarasie z wystawą południową (na zdjęciu po prawej) jeszcze w zieleni.

Od lewej: bordowolistny perukowiec podolski, klon pensylwański i aronia.

Przebarwiona na żółto morwa biała. Na lewo od niej jeszcze zielony klon strzępiastokory, na prawo brzoza Doorenbos i bez czarny Aurea.

Klon strzępiastokory na rondzie. Po jego prawej stronie widać przebarwiony na czerwono klon Ginnala (najwyższe drzewko w tle). Pióropusze miskanta Graziella ślicznie się wybieliły.

Wilczy ogród 20:07, 06 paź 2022

Do góry

Koniec mam nadzieję ,że Was tu nie zanudziłam nadmiarem fotek
lecę czytać i oglądać moje wszystkie ulubione ogrody
Bylinowa łąka 20:06, 06 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Bardzo ładne kaliny nabyłaś!

Basia, a jak się zbiera nasiona traw i trzeba je jakoś przechować do wiosny.

Możesz coś więcej napisać. Może też moje brachytrych rozmnożę?

Ja wcześniej zbierałam tylko z prosa i rosplenic. Po prostu zamykałam kłos w rękę i tak ciągnęłam w kierunku końca. Jak były nasiona gotowe, to same się odrywały przy tym i zostawały w ręce, a jak było za wcześnie, to nic się nie zbierało. U mnie jeszcze nic się nie odrywało. A jak się uda zebrać nasiona, to posieję jesienią do doniczki zadołowanej w ziemi. Niech natura robi swoje. Nie wiem czy trzcinnika trzeba stratyfikować. Za to wiem na pewno, że nie odróżnię jego siewki od zwykłej trawy.

anpi napisał(a)
Gosia, piękne kaliny.I bodziszek mnie zainteresował. Ja zakupiłam kilka rozanne i wcisnęłam w długą rabatę różano-powojnikową, ciekawe czy zdoła się tam rozpanoszyć?
Nie znałam też seslerii grenlee, już znam

Aniu przypuszczam, że Rozanne bez trudu się u ciebie zadomowi. Naprawdę długo kwitnie.

A tak wyglądają moje seslerie po podziale.
Jesienna

Grenlee

bialydomek napisał(a)
dziękuje pięknie za info,
kupiłam swoje kaliny, 4sztuki tez po 15 ale kilimandzaro było po 25, nie wiem z czego to wynikało?

i 2 morwy też zapodałam- ze względu na piękny żółciutki kolor... (owoce w dalszej kolejności, lub albo głównie dlatego aby mieć argument dobry dla męża do poszerzenia rabaty...,

skąpi mi naszego tawnika,... jakby to był cudo trawnik, a jest trawa a nie trawniczek !

Kalin na pewno nie pożałujesz.
A wiesz, że morwy też jeszcze mam na liście zakupów? Właśnie ze względu na ten kolorek jesienią. Będę podglądać u ciebie na razie.

Agatorek napisał(a)
Kaliny prześliczne . Będą płonąć na na Twojej łące.

Właśnie na to liczę. A jak twoje hortensje Hot Red?
Moje Royal Red tak się zaczynają przebarwiać. Krzaczki mizerne, bo wiosną przemarzły i chyba bodziszek za bardzo się rozpanoszył przy nich.

Wilczy ogród 20:03, 06 paź 2022

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies