Jaka to odmiana róży i jak długo rośnie w tym miejscu? Mam podobny domek i o takim czymś myślałam. Niesamowita ozdoba. Trochę się tylko obawiam śmiecenia.
Różanka (jak mówi M "śmiecianka" )
Tempo zagęszczania się roślin jest niesamowite. Teraz dopiero widzę jak bardzo rozbujały się budleje i róże ( a te będą jeszcze większe). Tak więc na wiosnę z pewnością będą konieczne zmiany. Niektóre roślinki będą potrzebowały więcej miejsca (np ostróżki rosnące obok budlei nawet nie mają szans się pokazać) a niektóre znów przegrupowania aby było ich więcej obok siebie (np perovskie i liatry). Ale rabata kwitnie, bzyczy, żyje swoim życiem, więc i tak mi się podoba
A dziś chciałam Wam pokazać moje roślinki widziane oczyma mojej siostrzenicy Ona ma lustrzankę więc zdjęcia są śliczne, wyraźne i mają piękne, nasycone barwy. Na moim kieszonkowym aparacie nigdy nie byłoby widać takich wyrazistych kolorów.
To pierwszy krok do zlikwidowania tego ślicznego i wypasionego różanecznika, usuń ją, niech korzenie oddychają, bo nawet nie jest mata a "brezent" - najgorsze co może być. Usuń kamienie.
Poczytaj więcej watków o różanecznikach, co one lubią.
Tak też zrobię. Szkoda jest mi go przesadzać w inne miejsce. Poza tym świetnie mi w tym miejscu pasuje. Co do sposobu formowania, bryły mam jeszcze czas do wiosny.
Witam
Niedawno zakupiłem działkę na której rosną dwa fajne klony. Na jesień zeszłego roku firma specjalistyczna podcięła sporo gałęzi, w większości suche.
A teraz widzę że drzewa chorują. Czy na podstawie załączonych zdjęć można ocenić co im dolega i jak je ratować?
Nie jestem specjalistą od ogrodów, ale bardzo bym nie chciał pozbywać się tych drzew
Bardzo proszę o poradę co robić