Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

BarbaraM 07:47, 28 lip 2014

Teraz nowe zdjęcia bo w sobotę wyciągnęłam cały żywopłocik bukszpanowy.
Zrobiłam zaczątki kilku kulek

BarbaraM 07:49, 28 lip 2014

W azaliach posadziłam kilka trawek i różowe żurawki.Wykopałem je z innego miejsca ogrodu.Szczerze powiedziawszy nie było ich tam widać a tu pokazałam je światu
Co o tym sądzicie?

BarbaraM 07:53, 28 lip 2014

Pod Red Barony posadziłam tymczasowo runiankę.Też ja wykopałam z miejsca gdzie nie było jej widać.
Na razie zaplanowane wrzosy muszą poczekać.

A oto fragmenty rabaty na drugiej stronie.
Podobają mi się te zestawienia.Uważam je za udane.

BarbaraM 08:24, 28 lip 2014

Zastanawiam się czy posadzić tutaj np.róże z bukszpanami i hortensje pod siatką czy pozostać przy pomyśle pierwszym z trawami i trawnikiem nawiązującym do rabaty obok...

Madzenka 20:14, 28 lip 2014

Coś mi na tej rabacie nie pasuję red baron w takim szpalerku On ci się za dwa-trzy lata mocno rozpanoszy na calej rabcie i nic innego nie będzie widać. Jesteś pewna że chcesz go tam? Podnadto jeśli nie będzie mial sporo słońca nie wybarwi się ładnie. Albo zrobiłabym kilka plan z niego albo zwarty szpaler przed rabatę miskantową o której pózniej.
Nie wsadzałabym nic w azalie, one za rok zrobią jedną zieloną plamę. Może warto byłoby jednak dosadzić dużymi plamami wrzoosy. Nie myślalam na tej rabacie o hostach w biało zielone pasy? Skoro jest ciemno na tej rabacie to hosty pieknie by były na niej wyeksponowane. Hakone też lubi takie miejsce i dodałaby fajnego koloru. Z moich doświadczeń wynika, że borodowy w zacienionym miejscu nie wyglada dobrze, zdecydowanie lepiej wersje z liscmi biało lub żołto obrzeżonymi. Dlatego zmianiłam całą rabatę przy kuchni.
Pod płotem dałabym szpaler miskantów gracillimus a jeśli trawy to za mało to na przemian limelight/grandiflora lub vanille (chyba ze względy na kolor rabaty poleciłabym tę ostatnią)
Dodałabym przy bukszpanach większą liczbę carexów a żurawki też bardziej zgrupowane, pieknie rozjaśniły ci to miejsce Suegeruję większe jednorodne plamy. Dlatego kilka geometrychnych kul (wystarcza 3 w róznych rozmiarach) i duże plamy jednorodnych kolorów.
Moją magnolię systematycznie delikatnie podcinam co roku i jej to na razie nie zaszkodzilo. Sosny lubią przycinanie i krzesanie więc o tę sie nie obawiam
Sory że Ci mieszam w glowie

A ha i brakuje mi dużych liści. Oprócz host taki efekt dają moje ulubione rodgersje kasztanowcolistne, które kochaja cień

Ja bym tę rabatę widziała w bieli i zieleni.... Z minimalna domieszką purpury/różu żurawek, wrozsow i red barona
ewa004 20:24, 28 lip 2014

O!!!! Basiu co Ty na to ?
Agania 20:40, 28 lip 2014

Baś, linia wrzosów przy trawniku wygląda naprawdę ekstra, żórawki przesadzone dają już nieźle czadu swoim kolorkiem, carexy pokochałam odwiedzając ogród Marzenki, możesz sadzić w ciemno...a red barony u mnie po prostu n ie rosną tak jak hakone więc się nie wypowiadam, siatkę ogrodzeniową chciałabym, zasłonić przede wszystkim, ja próbuję, ale nie umiem nic mi z tego nie wychodzi, Tobie życzę powodzenia.....może to zrobisz szybciej ode mnie

buziak
BarbaraM 07:53, 29 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Coś mi na tej rabacie nie pasuję red baron w takim szpalerku On ci się za dwa-trzy lata mocno rozpanoszy na calej rabcie i nic innego nie będzie widać. Jesteś pewna że chcesz go tam? Podnadto jeśli nie będzie mial sporo słońca nie wybarwi się ładnie. Albo zrobiłabym kilka plan z niego albo zwarty szpaler przed rabatę miskantową o której pózniej.
Nie wsadzałabym nic w azalie, one za rok zrobią jedną zieloną plamę. Może warto byłoby jednak dosadzić dużymi plamami wrzoosy. Nie myślalam na tej rabacie o hostach w biało zielone pasy? Skoro jest ciemno na tej rabacie to hosty pieknie by były na niej wyeksponowane. Hakone też lubi takie miejsce i dodałaby fajnego koloru. Z moich doświadczeń wynika, że borodowy w zacienionym miejscu nie wyglada dobrze, zdecydowanie lepiej wersje z liscmi biało lub żołto obrzeżonymi. Dlatego zmianiłam całą rabatę przy kuchni.
Pod płotem dałabym szpaler miskantów gracillimus a jeśli trawy to za mało to na przemian limelight/grandiflora lub vanille (chyba ze względy na kolor rabaty poleciłabym tę ostatnią)
Dodałabym przy bukszpanach większą liczbę carexów a żurawki też bardziej zgrupowane, pieknie rozjaśniły ci to miejsce Suegeruję większe jednorodne plamy. Dlatego kilka geometrychnych kul (wystarcza 3 w róznych rozmiarach) i duże plamy jednorodnych kolorów.
Moją magnolię systematycznie delikatnie podcinam co roku i jej to na razie nie zaszkodzilo. Sosny lubią przycinanie i krzesanie więc o tę sie nie obawiam
Sory że Ci mieszam w glowie

A ha i brakuje mi dużych liści. Oprócz host taki efekt dają moje ulubione rodgersje kasztanowcolistne, które kochaja cień

Ja bym tę rabatę widziała w bieli i zieleni.... Z minimalna domieszką purpury/różu żurawek, wrozsow i red barona

Szpaler Red Baronów miał być kontynuacją tych które są na rabacie przeciwnej.Myślę że jeszcze można byłoby z nich zrobić jakieś kępki zamiast takiego szpaleru tylko jak?
W którym miejscu posadzić Red Barony?
Mam hakonechloę więc mogłabym też ją przesadzić gdzieś na tą rabatę.
Oprócz tego mam runiankę.
Piszcie raz - dwa bo ja szybka jestem i jak nie piszecie to ja robię po swojemu i znów nieład wychodzi
Już nie mogąc się doczekać wsadziłam pod szpaler Red Baronów runiankę i zaczątki kulek bukszpanowych
Wydaje mi się że na tej rabatce dobrze jest posadzić formy kuliste żeby nadać nieco ładu.Aktualnie byłoby tam 8 kulek pod klonem japońskim.
Magnolię podkrzesam.
I co pod płotem?
Hortensje czy trawy?
I pytanie nadal otwarte: czy pozostawić pas trawnika?
BarbaraM 08:07, 29 lip 2014

Aktualny stan.

BarbaraM 08:10, 29 lip 2014