Witam ogrodowo. Mało się dzieje bo i pogoda nie rozpieszcza wiatr i przelotne opady.
na parapecie coś się dzieje
stipa
ryż ozdobny
a tu też cos do zmian w tym roku rodki posadzone w szpalerze czas je rozsadzić bo ciasno im się tam robi a i rabata tylko zdobi jak kwitną musze tam coś wykombinować
a temu coś dolega tylko nie wiem co, może mało nawozu ??
Tam jest takie obniżenie terenu lekka skapa muszę ją fajnie zagospodarować, dodam , że to miejsce jest pod koroną wierzby i słońce raczej tylko z rana tam zagląda
Aniu mam od południa, tyle,że nie na parapecie tylko na stole, marnie to widze, zwłaszcza z werbena, ale dobrze,że chociaż stipa się pokazuje, chociaż też bez szaleństw.
Stipa ładnie wystartowała, groszek jak szalony. Na werbenę nadal czekam.
Aktualnie mam may problem z podlewaniem stipy bo jest delikatna i włąśnie dzisiaj zaczęła mi się pokładać przy małym zraszaniu, bo o laniu wody z góry to nawet mowy nie ma.
zrozumiałam że plan jest taki że pas molinowy tam wchodzi i nie będzie rabaty.... dobrze zrozumiałam? Szybko leciałam stronki.
I to poparłam. ale z zastrzeżeniem, żeby o jeżówach u Ciebie mysleć.
pod brzozami póki małe stipa i jeżówka powinny sobie radzić, potem w cieniu już stipa wysiądzie.
Limonkowe jeżówki z seslerią?.... one maja jasne kwiaty, a zieleń seslerii jesiennej tez jasna-mdło będzie
Dla Ciebie- o Tobie myślałam gapiąc się w to ( małe, słabo widać) https://pl.pinterest.com/pin/149181806381995298/
Nie nie Magnolia byla a ja ryje w ziemi.a nie mialam odwagi prosic Cie juz o prosbe i rade.
Czyli co? Zostawic te rabate? Ja juz raczej jestem za tym by dac tam tez molinie a jezowke ze stipa dalabym pod brzozami w zagajniku.takie poletko.
Z sesleria tez widzialam.ale z sesleria planuje limonkowe jezowki.
Tak zachowują się trawy u mnie, ale dużo zależy od rejonu, ziemi, wystawy i nawet pogody. U mnie glina, dużo więcej mi wypada w takie zimy jak ta, bo rośliny po prostu gniją w mokrej i zimnej glinie, korzenie nie mają dostępu powietrza. Wrzośce praktycznie nie zakwitły i większość dopadł grzyb, na mocno podwyższonych rabatach jakoś się trzymają, resztę szlag trafił.
Myślę, że niezawodne są tylko trawy które zanikają na zimę typu miskanty, rozplenice. To jedyne trawy któż co roku są ładne i nie kapryszą. Niestety wiosną zanim nie ruszą świeci na rabatach pustka.
W bylinach po tej zimie będzie pogrom.. jak przeżyje 20% jeżówek to będzie sukces.. nawet prymulki zgniły Żurawek nie zniszczyły opuchlaki to zniszczyło mokro
U Ciebie piasek, więc jest szansa, że lepiej przezimują. Stipa w piasku z drenażem ma wielkie szanse na zimowanie. U mnie po prostu gnije. Przeżyła zimę, a padła na przedwiośniu.