Dziękuję za życzenia i że zaglądacie od czasu do czasu. Jolu, tobie również przesyłam imieninowe serdeczności i życzenia zdrówka. Specjalnie dla ciebie róże w Parku im. Kaczyńskich w Sopocie, zdjęcie aktualne z dzisiejszego dnia.
Dla wszystkich zaglądających na dobranoc cienista rabata z tego samego miejsca.
Te same uczucia żywię do Twojego ogrodu. Ty też ciągle poszukujesz idealnej kompozycji . Jakbym miała więcej czasu, to częściej bym wrzucała fotki, ale jest jak jest Dzisiaj mam nadzieję, że Wam to troszkę wynagrodziłam
Jeśli chodzi o Anabelki, to te które rosną w czosnkowym już 3 sezon w poprzednich nie były niczym podpierane, bo były jeszcze dość małe, ale w tym roku niesamowicie się rozrosły i jeśli będzie trzeba, to będę je podpierać bambusowymi patyczkami. Miejsce jest mocno osłonięte, więc wiatry im nie straszne, zobaczymy, jak sobie poradzą z deszczami. Ich kwiaty są strasznie ciężkie.
Drugą grupę anabelek mam już w nowym miejscu, przesadzone z rabaty po metamorfozie (na froncie domu). W poprzednim miejscu mocno się pokładały, ale źle to nie wyglądało, bo krzewy były bardzo gęste i część stała, część się pokładała.
Teraz rosną tutajPozostałe rośliny, to uratowana i podzielona żurawka 'Marmolade' , turzyca 'Praire Fire' oraz hosta 'Stiletto' z podziału z innej rabaty, a także przesadzona z innej rabaty irga płożąca.
Wprowadziłam niechcący podział rabaty na przed i za płotkiem... i trochę mnie to denerwuje. Myślę nad przeciągnięciem w stronę świerków lawendy i hortensji, dwa Gracillimusy już dosadziłam.
Chyba niezbyt dobre zdjęcie zrobiłam (aparat wciąż mnie pokonuje), bo róża jest biała w odcieniu blado różowym . Biel też ma różne odcienie, tak mi kiedyś pan w sklepie z farbami tłumaczył.
Nie znam odmiany, bo kupowałam ją na zwykłym miejskim targowisku bez etykiety,a pani też się nie znała, co mnie zawsze irytuje, jak sprzedawca nie wie, co sprzedaje.
Może ktoś z różanych ekspertów pomoże w identyfikacji?