Beata - Eden zachwycająca! Kiedy moja tak urośnie... będę baaardzo zadowolona
Wizualizacja wiosna - lato: wymaga od Ciebie sporej wyobraźni, bo puzzle mają ubogi zestaw traw... wykorzystałam inna roślinę podobną pokrojowo... Nie wiem, czy to cokolwiek Tobie pomoże, ale wklejam:
Ewelina jest cudowną piwonią , każdego roku jest piękniejsza. Ze mną i Eweliną i Pilgrimem było tak jak z panem Darcy i Elżbietą Bennet -pierwszego roku twierdziłam że są ledwo znośne , dopiero później się nimi zachwyciłam i zachwyt trwa do dziś.
na dobranoc meldunek w siatę wygralim z Włochami a Holandia wygrała z Hiszpanią 5:1 w MŚ szoook
Jutro zrobię
zdjęcia zakupów
busz hostowy przy huśtawce i kolory, które mnie urzekły
zakupy
Mam go dopiero drugi sezon i doczekałam się pięknych kwiatów. W zeszłym roku również kwitł ładnie, ale krótko, bo w sierpniu w czasie upałów, a mnie wtedy nie było
Też miałam mączniaka na białym floksie , zrezygnowałam z jedo uprawy, w tym roku mączniak zaatakował mi bodziszka żałobnego również pożegnałam go na jego miejsce posadziłam bodziszka czerwonego. W tym roku posadziłam na nowo białego floksa tym razem na rabacie różano-piwoniowej . Zobaczymy jak się będzie sprawował. Mam awersję do oprysków i to w zaawansowanym stopniu, w tym roku nawet roztworu octu nie stosowałam na mszyce. Widzę że ucierpiały na tym niektóre róże i kalina japońska.
Witaj Mirko, nasiona piwoni dojrzewają od lipca do października w zależności od gatunku. Najlepiej wysiać je bezpośrednio po zbiorze ponieważ szybko tracą zdolność kiełkowania.
Jeżeli chce się nasiona wysiać wiosną należy je przechować w lekko wilgotnym podłożu w temperaturze kilku stopni.