Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Agam 11:32, 15 cze 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Wydaje się fajne to rozwiązanie, moim zdaniem wykusz musiałby być tak równo jakoś otoczony, żeby nie gryzło się z nim przesunięcie niesymetryczne rabaty. Z tej perspektywy wykusz powinien być punktem wyjścia dla początku i końca łuku.

Łoj ale się wymądrzyłam...
Różaneczniki - choroby i szkodniki 11:27, 15 cze 2014

Do góry
Pomocy!
W tym roku w kwietniu zakładaliśmy ogród, a ponieważ oboje nie mamy w tym żadnego doświadczenia zatrudniliśmy do projektowania i wykonania ogrodnika. Na dróch rabatach po obu stronach schodów posadził hortensje (bliżej domu) oraz 3 odmiany rododendronów (w środku oraz na krawędziach rabat). Ziemia była tam wymieniana na kwaśną (niestety nie pamiętam dokładnie jaką) jest tam system podlewania kroplowego, rośliny przykryte są włókniną i korą. Stanowisko zachodnio-północne.
Parę tyg temu zauważyłam, że coś niedobrego dzieje się z dwoma Rh (o dziwo nie obok siebie, ale każdy na innej rabacie), zaczęły żółknąć, brązowieć i opadać, pomyślałam, że może się "nie przyjęły" i trzeba je będzie wymienić. Potem 2 kolejne zaczęły wyglądać podobnie. Poprosiliśmy o przyjazd ogrodnika, obejrzał i doszedł do wniosku, że to chyba grzyb i że te 2 trzeba będzie wymienić, a resztę spryskał jakimś preparatem p/grzybiczym. Tych 2 najgorszych nie wyjął ani nic i temat ucichł. Ponieważ wyjeżdżaliśmy na wakacje miałam na głowie inne rzeczy i jakoś to tak zostało (teraz po przeczytaniu nastu stron tego forum jestem przerażona i widzę, że to był błąd, a ogrodnik chyba nie ma specjalnego pojęcia jak postępować( jeśli to faktycznie jest fytoftyroza))
Po powrocie wczoraj zastaliśmy obraz nędzy i rozpaczy.
najbardziej chore - najmniejsze - to odmiana "bengal", nazw pozostałych niestety nie pamiętam, bo pozdejmowałam karteczki ale te największe mają kwitnąć na różowo.
Cała rabata 1:

cała rabata 2:

najbardziej chore osobniki bengal:

zajęte, ale w mniejszym stopniu:

Największa odmiana - wyglądają bez zarzutu, mają piękny świeży przyrost (który dokonał się u nas), od spodu trochę brązowieje, ale nie wiem czy to nie naturalne starzenie liści czy już objaw choroby? Dolne gałązki są nieco spękane

te średnie od góry pokryte są białawym nalotem, ale to chyba dzieło mszyc, do tego niektórym żółkną liście od dołu i pojawiają się początki dziur na liściach

Bardzo proszę o jakieś porady, bo już sama nie wiem czy coś jeszcze będzie z moich rododendronów? Jeśli to jest fytoftyroza to już chyba po wszystkich?? na pewno nie ma sensu wyjmowania chorych i wsadzania na to miejsce nowych jak sugerował ogrodnik,bo to tylko strata pieniędzy z tego co tu przeczytałam.
Przepraszam za przydługi post... i pozdrawiam tych co wytrwali do końca
Co z tym ogródeczkiem począć 11:16, 15 cze 2014

Do góry
By w końcu staneło na tym
Koffam was i dziękuję

Co z tym ogródeczkiem począć 11:14, 15 cze 2014

Do góry
Potem była DŁUGA droga
To jedna z wersji ...która sama już nie wiem było ich tak dużo

Hmm moze tak

A może cos takiego ?

Nie ......a może tak ?

I miliony prób i przesadzania
Co z tym ogródeczkiem począć 11:14, 15 cze 2014

Do góry
Z tym porównaniem miałam poczekać aż Limki zakwitną ,ale zrobię to już teraz na prośbe mojej córci

To zdjecie już znacie od tego się zaczełam moja przygoda z wami

Ale kiedys było tez tak ,w porywach mojej twórczości wtedy myslałam że już mam pięknie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:14, 15 cze 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Marzenko, pod klonem Flamingo w pobliżu domku letniego, będzie ułożona biała kostka, na niej ławka ze stołem i wkoło donice, a te donice aut z placyku przy żurawkach
no to jeszcze Chopin, tu w limkach rośnie 5 sztuk, a limek 8, gąszcz taki, ze nie mogę się dostać, nie plewię, nie widać...tylko wiosną, to wtedy wyplewię

tu widać, że muszą róże w górę się piąć, bo limki wysoko
bukszpan będzie cięty w sierpniu, chyba że nie wytrzymam..

i tu widać, a w środku są 2 miłorzęby Ircia i Zygmuś
zmierzyłam kwiaty róż, ponad 15 cm

A bedzie pięknie, bo twoj klon zachwyca i rozjaśnia to miesce, biała kostka to taki swietlisty punkt w głebi ogrodu. Świetny pomyśł, czekam na realizacje.

Ps ale kwieciscie u Ciebie. Czekam na linki, kolejny sezon i chyba w tym roku będzie prawdziwy pokaz.
Moje spełniające się marzenie 11:05, 15 cze 2014

Do góry

Pierwszy to "domek siedmiu krasnoludków". Od góry przymocować matę wiklinową jako dach. Zbić z desek niby drzwi, okna ( może z lustrami) pod okna doniczki z kwiatami. Dookoła obsadzić roślinami j.w. Tylko nie wiem co na trzeci panel.

Liliance spodobał się ten pomysł.

Zawsze można zdjąć, jak wyjdzie nie tak, a zabawa przednia.

A ta mała wiśnia przekreślona wylatuje, nie owocuje, połowa jest sucha. I co Wy na to?
Rododendronowy ogród II. 11:01, 15 cze 2014

Do góry
Rench napisał(a)

Integracja grupy podkarpackiej z grupą łódzką

Bożenko jak nazywa się watek Kasi,ktora siedzi pomiędzy mną i Anitka ?
Lilie 'Pixie' straciły kwiaty 11:00, 15 cze 2014

Do góry
witam,
pierwszy raz posadziłem w donicach balkonowych miniaturowe lilie. Lilie pięknie zakwitły w różnych kolorach lecz po 2 tygodniach wszystkie zrzuciły kwiaty. Jaka jest tego przyczyna? Balkon znajduje się od strony wschodniej i tylko do 12-13 jest w bezpośrednim nasłonecznieniu a donice są z drenażem i mają otwory przez które w czasie deszczu wypływa nadmiar wody.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:58, 15 cze 2014

Do góry

wooooooooooooooooooooow

Łukasz uwielbiam Twoje rewolucje

I ja zostawiam troszkę spóźnione gratulacje

Miłej niedzieli życzę
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:52, 15 cze 2014

Do góry
no to pokaze tego drapaka
fajny bo duzy ale to wszystko...nie wiem jak go uformowac zeby jakos wygladal i jak zaaranzowac rabatke wokol niego przy samym domu

Co z tym ogródeczkiem począć 10:43, 15 cze 2014

Do góry
Jeszcze jedno porównanie wam pokażę

2013

2014

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:34, 15 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Dzisiaj zimno, wietrznie i deszczowo.
Ale cieszę się bo popadało i roslinki troszkę odetchnęły od upałów.
Dla wszystkich parę fotek.
A w lesie po deszczu kurki i kozaczki

kozaki to i u mnie na działce już rosną
Co z tym ogródeczkiem począć 10:27, 15 cze 2014

Do góry
Zobaczcie jak rózanka zmieniła się w ciagu roku

2013

Róża New Davn w ciagu sezonu urosła niesamowicie

Moje spełniające się marzenie 10:26, 15 cze 2014

Do góry
Postanowione pergole poszły pod płot.

Ogród pod bukami 10:18, 15 cze 2014

Do góry
już się poprawiam
wstawiam fotki z piątku - wczoraj u nas była burza z gradem i ogrod mam w opłakanym stanie
dzis juz takie cudne nie sa niestety..
najbardziej oberwały róże i petunie, które miałam w gruncie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:15, 15 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Agata - nie wiem w jakim stylu chcesz tą rabatę - pisałaś o nowoczesności, ale w Twoim ogrodzie taka rabata wyglądałaby na "przylepioną".

Nie wiem czy chcesz tam rabatę z samymi formami strzyżonymi, ale jeśli tak to piorunami (cóż za delikatność z mojej strony) zaznaczyłem co mi nie konweniuje

Na pewno te formy pienne po lewej, które tak blisko rosną trzeba rozsadzić.
Samotne cisy złączyłbym w jeden i prowadził je na stożek. Drugim wyjściem byłoby związanie ich, żeby nie były takie poczochrane
Nie wiem co rośnie nad stożkiem bukszpanowym - jeśli jest takie cały sezon to wysadziłbym to z stąd - jeśli ładne to ciąłbym na bardziej zwartą formę.

Jeśli chcesz nadać lekkości tej rabacie to posadź trawy - z wyższych między cisami Morning Light, Variegatus - a z niższych to na pewno carex Amazon Mist, Frosted Curls i Stipa tenuissima Zrobiłyby tutaj świetną robotę

Takie mam przemyślenia na odległość, ale w realu pewnie wymyśliłbym wszystko inaczej

Sebciu kochany jesteś, dzięki za cenne dygersyjki, kcesz mi rozwalić rabatę piorunami

Nowoczesne ogrody bardzo mi się podobają u innych u Madżen i Gusiarz......przedogrodek powinien mieć bardziej lekko formalny charakter, ale nie same formy strzyżone, nie... tak jak piszesz byłby jak przylepek

Już posadziłam między cisami turzycę palmową, w nóżkach trzmielin Frosted Curls, cisy oczywiście podwiążę, ale dam i trochę swobody, bo zależy mi na tym, żeby się przyjęły, przesadzałam aż 1,5 m zielone kolumny....z 3 zrobić stożek...tej sztuki to ja nie umiem

Ja mam w sobie cząstkę z haosu i jestem roztrzepana, więc jak charakter wskazuje, ogród odzwierciedla duszę właściciela, więc o stylu się nie wypowiadam.....nie rabata nie będzie czystą geometrią, ale taką, gdzie mrówki będą się dobrze czuły i pszczółki przylecą

Na rabacie rosną też berberysy, dwie róże Fairy, i dzisiaj dosadzam turzyce morrowi zielone i Ace Dance, są malutkie, więc jeszcze nie złagodzą form bukszpanowych, za 3 lata tą lekkość na rabacie powinnam uzyskać, jak coś nie zakonweniuje, to się wymieni, jak masz jeszcze jakieś pomysły to wrzucaj na ruszt....albo wal jak w dym

Stipa jest moim marzeniem, więc ruszyłam z produkcją z nasion, kiedyś będzie i stipa na rabacie
Ogrodowe przygody 10:13, 15 cze 2014

Do góry
Ta też jest bardzo ładna i obficie kwitnie

Ogród cichy i przytulny 10:13, 15 cze 2014

Do góry

Makowo na Kociewiu 10:10, 15 cze 2014

Do góry
do wieczora
jeżówka nn
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies