Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:49, 06 lip 2014

Do góry
Zakwita oleander

Polubiłem te surfinie - kwitną od limonki poprzez pomarańcz, a kończą kwitnienie wybarwiając się na różowo

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:46, 06 lip 2014

Do góry

Bromelia

I miniaturowa róża - teraz mamy duuużo kffiatków w domu, bo Babcia dostała na 80-tkę

Jak więcej błędów nie popełnić...... 13:33, 06 lip 2014

Do góry
I jeszcze nowa rabatka zrobiona w tym roku. Buk, bukszpany i na brzegu carex evergold. Ne wiem czy tak zostawić czy coś dosadzić? Na razie zostawiłam patrzę na nią z tarasu i myślę nic juz więcej na wariata nie sadzę bo potem mus dwa razy więcej pracy w ogrodzie wykonać. Wzdłuż tuj muszę usunąć darń zrobić kanciki i podsypać korą.I to by było z tej strony chyba tyle na ten rok,muszę przestawić leżak na tarsie w drugą stronę i skończyć rabatę po drugiej stronie działki.

Kątek miskantowo-hortensjowy - doradzicie? 13:27, 06 lip 2014

Do góry
Dzień dobry

planuję w moim ogrodzie urządzić kąt miskantowo-hortensjowy. Biało-zielony.
Planuję posadzić tuje "Szmaragd", między nimi (wysunięte do przodu o ok. 50 cm miskanty), a przed tujami hortensje Limelight.
Chciałabym prosić Was o poradę, która z kompozycji /które rozstawienie roślin/ jest atrakcyjniejsza. Po prawej stronie posadzona jest kalina, a przed nią bez czarny "Pulvertulenta". Nie chciałabym ich usuwać.

Ten sam motyw powtórzę wzdłuż prostopadłej części ogrodzenia.

I jeszcze dwa pytania.
Czy w białym kątku lepiej pasować będzie miskant: Gracilimus czy Morning Light?.
Drugie dotyczy traw Hakonechloa. Chciałabym posadzić je w pierwszym rzędzie, przed hortensjami (czy już tego nie za dużo???)
Zastanawiam się, która będzie lepsza biała Fubuki czy Albo striata (Albovariegata).
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:25, 06 lip 2014

Do góry
Kilka dzisiejszych zdjęć Nie tylko w ogrodzie jest kolorowo - storczyki kwitną cały czas

Ogród Magdalenka 13:06, 06 lip 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Ale równe kulki widze na zdjęciach

Dziękuję, starałam się … miałam też super nauczycielkę i pomoc w 2012 r.

Madżenko ❤ ❤ ❤

Jak więcej błędów nie popełnić...... 13:03, 06 lip 2014

Do góry
A z w drugim rogu zakwitła taka długo nie chciała zakwitnąć dwa lata temu została przesadzona i chyba jej się spodobało.
Ogródek Ewy 12:56, 06 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Oj Ewa Ja sie nie piszę To miejsce ma potencjał ale jak pomyślę jaki nakład pracy trzeba tam włożyć to już mnie wszystko boli

Najlepiej wszystko skosić i usunąć chwast Jak zacznie się zielenić zastosować randap a później wszystko zglebogryzować i na wiosnę możesz działać

Miejsce już w małej części wycięte, dosłownie wycięte, przez mła, czyli mnie. Nie znalazłam nikogo kto posiada kosę, kosiarka nie dała rady, podkaszarka zbyt słaba, więc w ruch poszły nożyce do żywopłotu. Wykopałam moc samosiejek śliwy i ciort wie czego jeszcze.
Tak metr po metrze na kolankach dałam radę zrobić tyle. Jutro znowu na kolana.

Jak więcej błędów nie popełnić...... 12:51, 06 lip 2014

Do góry

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 12:49, 06 lip 2014

Do góry
Trochę czasu minęło ale w końcu moja mini fontanna działa i cieszy oko (oraz psa który traktuje ją jak prywatny wodopoj)
W ogródku Iwony 12:44, 06 lip 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
I mnie się ta róża podoba, jak się zwie to cudeńko?

Ta różyczka to Geoff Hamilton
Jak więcej błędów nie popełnić...... 12:42, 06 lip 2014

Do góry
Zkwitły hortensje kofam je jak wychylają się zza rogu domu. Docelowo ogród miał kwitnąć na biało ale nie mam serca się ich pozbyć więc mam trochę kolorów.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:34, 06 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
I ulubione kolorki

Madzenko, bosko jak zwykle ja sie urlopuje, wiec mam czas, żeby czytac w całości Twój watek, mam Twój watek ustawiony na czytanie na bieżąco i od początku oczywicie mowie o tym wątku, a nie wcześniejszych
Kochana, ja jak zwykle,z pytaniami powiedz mi proszę ile róż jest na tym zdjęciu powyżej??? Ja mam zawsze problem z określeniem ile roślin powinnam zaplanować... I powiedz mi jeszcze, co to za bordowe kuleczki w Alnwick Rose?
A na koniec anegdotka pokazuje ostatnio mojej mamie ogrody z Chelsea, mama ogląda, mówi ze piękne, ale to tylko w Anglii i na pokazach możliwe... To mowie, ze zaraz jej pokaze prawdziwy ogród, polski, nie pokazowy... No i oczywiscie patrzy na Twój... Mama ogląda, zachwyca się, a na koniec mówi: no ale mialas mi ten ogród z Wrocławia pokazać haha chyba nie musze nic dodawać prawda???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:33, 06 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
I ulubione kolorki

Perfekcja !
Ogród Magdalenka 12:14, 06 lip 2014

Do góry
Front z pożyczoną rubrum Madżenki i prezentem od Gabiś, piękną donicą

Kuleczki wykulkowane

I na moje umbrelce są owoce … zdjęcie zrobię jak przestanie tam grzać słoneczko …

Miłego dnia

Ogród cichy i przytulny 12:11, 06 lip 2014

Do góry
Ale to już ostatnie nie będę zanudzać

Można by rzec jeden i ten sam krzak

Ale nic bardziej mylnego - różne choć może ten sam gatunek w różnych miejscach

Dla odmiany licha pelargonia może do jesieni się rozbuja
Ogród cichy i przytulny 12:09, 06 lip 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Yuki zaczynają już od dłuższego czasu

I kilka tam takich kwiatków

Asiu ,ale ta gra świateł jest piękna w Twoim ogrodzie ,wyglada to bajkowo ,wręcz zjawiskowo hortki piekne a yukki niezły osiągnęły wymiar rózyczka w towarzystwie cisa super się uzupełniają Asiu co to za żółta roślinka na poprzednich fotkach ???
Ogród cichy i przytulny 12:07, 06 lip 2014

Do góry
Ciąg dalszy różu niczym w ogrodzie Barbi a ja z nią nie mam nic wspólnego więc skąd ten kolor???

Słoneczny taras - jak go skutecznie zacienić 12:05, 06 lip 2014

Do góry
Witam

Lato w pełni...
I jak co roku zaczynam odczuwać dyskomfort z powodu zbyt słonecznego tarasu. Taras oświetlony jest słońcem południowo-zachodnim. Bardzo się nagrzewa. I siedzenie na nim w bezchmurny dzień jest niemożliwe.
Zastanawiam się nad sposobem jego zacienienia. Markizy - ze względu na zbyt wysokie koszty - raczej nie wchodzą w rachubę. Zastanawiam się nad posadzeniem przed nim drzew lub montażem drewnianego ekranu (jak na zdjęciu) - ale on osłoni tylko od niskiego zachodniego słońca.
Czy posadzone blisko tarasu brzozy Doorenbos, a między nimi hortensje Limelight (pozwolając im wyrosnąć na duże rośliny) są w stanie rozwiązać problem?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Ogródek Ewy 12:04, 06 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewo, wracając do ligustru... Próbowałaś może rozmnożyć ją z przyciętych gałązek tak, jak się rozmnaża zwykły ligustr?
A o mięcie bym nie pomyslała. Zwykłą ma inne kwiatki, hi,hi.
Zapowiada się u ciebie kolekcja roślin innych.

Tak Iwonko to mięta.
Ten ligustr rozmnaża się tak jak ten zwykły, bardzo łatwo. Mam już dwa spore krzewy i na chwilę obecną mi wystarczy. Ale kto wie, czy nie zacznę go rozmnażać.

Zabrałam się za uprzątanie kolejnego kawałka swojej działki (już za ogrodzeniem)jeszcze nie wiem jak ją wykorzystam, chodzi mi po głowie część z drzewkami owocowymi, koniecznie nowy warzywnik, może kilka rabat bylinowych, jakiś żywopłocik. Miejsca jest ogrom tylko czy starczy mi siły?
Może ktoś zechce mi pomóc, bo inaczej padnę mordą na pysk.
Wstawię zdjęcie, tu widać jak to paskudnie wygląda. Maliny, które wymknęły się spod kontroli, jeżyna "podobno" bezrogłogowa, dwie leszczyny, baaardzo stara śliwa węgierka i mnóstwo bardzo wysokich pokrzyw. Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie widać wysokość zielska w stosunku do ogrodzenia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies