Pierwsze ,,sztychy" możesz też spróbować zwykłym szpadelkiem zrobić, tzn wyciąć linię - ale szpadelek do trawy się przydaje. Na pewno jest u Danusi w sklepie, jak też w marketach budowlanych, a ja np. swój kupiłam w pobliskim ogrodniczym.
Mam problem z połączeniem tych dwóch stron. Chodzi dokładnie o to miejsce za cyprysem.
A może by tak przed tą zmarnowaną tujką posadzić tuję wschodnią Aurea nana? Może przynajmniej chociaż troszkę zasłoniłaby ten zniszczony przez jałowca dół.
Zamiast sadzić tuję wschodnią może warto skorygować kształt tych żywotników co już rosną a przed nimi dać coś wyższego (krzew o zimozielonych liściach?).
I jeszcze bardzo prowizoryczna propozycja kaształtu rabat (jak widać próbowałam kilku wariantów) Linie rabat na zielono.
Jeżeli chcesz zachować te iglaki rosnące po środku to warto przesieść punkt ciężkości z tego co rośnie dokładnie na osi domu. W rabatę włącz iglaki i ta rabata będzie punktem centralnym ogrodu, A pod "ścianami" mniej wyraziście. Nie bałabym się też łączenia linii prostych z falistymi (co proponuję).
Nie wiem też jak jest z odległością świerków od ogrodzenia. Na planie wygląda, że jest dość miejsca, a na zdjęciach wręcz przeciwnie.
A co cię podkusiło, by posadzić szereg kulistych tuj w końcu ogrodu - widok za płotem niepiękny.
Pozdrowienia
Jeśli chodzi o widok za płotem, to ciągle przerastająca wysoka trawa itp. nie są wspaniałym widokiem. Zobaczymy jak będą sobie tam radzić ;
Pozdrawiam i dziękuję za piękne propozycje.
Na razie wszystko na etapie podjęcia decyzji. A to bardzo trudne
Witam. Niewiele na razie wyszło. Bo wynikło wiele komplikacji i niestety plany muszą być przełożone na termin wiosenny. Jutro wstawię fotkę tego co zaczęłam robić. Ale rewelacji jeszcze nie ma.
Jedno jest pewne, będzie okrągły placyk a na nim ławeczka. Muszę przemyleć co zrobić w okolicach tych wysokich świerków
Zapraszam do mnie sugestie mile widziane
Tak się mniej więcej zaczyna ta strona. Mam nadzieję, że małymi kroczkami uda mi się ją jakoś dokończyć
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa i sugestie