Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc dla ogrodu

Pomoc dla ogrodu

monikaDub 08:16, 22 lip 2014

A to własnoręcznie wyhodowane sadzonki Trzmieliny

A to roślina mateczna

I mój powojnik "Hagley Hybrid" - ciężki ma żywot przez liczny deszcz w tym roku
Ozz 09:06, 22 lip 2014

Pierwsze ,,sztychy" możesz też spróbować zwykłym szpadelkiem zrobić, tzn wyciąć linię - ale szpadelek do trawy się przydaje. Na pewno jest u Danusi w sklepie, jak też w marketach budowlanych, a ja np. swój kupiłam w pobliskim ogrodniczym.
monikaDub 20:48, 02 sie 2014

Wreszcie wracam po długiej przerwie. Dosiałam część trawy i trochę obiegałam z wężem ogrodowym
monikaDub 20:53, 02 sie 2014

Trawka powoli zaczyna kiełkować. Teraz czas przemyśleć nasadzenia przynajmniej na części rabat

Mam problem z połączeniem tych dwóch stron. Chodzi dokładnie o to miejsce za cyprysem.

A może by tak przed tą zmarnowaną tujką posadzić tuję wschodnią Aurea nana? Może przynajmniej chociaż troszkę zasłoniłaby ten zniszczony przez jałowca dół.
EwaG 17:24, 03 sie 2014

monikaDub napisał(a)
Tprzemyśleć nasadzenia przynajmniej na części rabat

Ja bym zrobiła to tak

A pod cyprysikiem posiała trawę.

Zamiast sadzić tuję wschodnią może warto skorygować kształt tych żywotników co już rosną a przed nimi dać coś wyższego (krzew o zimozielonych liściach?).

I jeszcze bardzo prowizoryczna propozycja kaształtu rabat (jak widać próbowałam kilku wariantów) Linie rabat na zielono.

Jeżeli chcesz zachować te iglaki rosnące po środku to warto przesieść punkt ciężkości z tego co rośnie dokładnie na osi domu. W rabatę włącz iglaki i ta rabata będzie punktem centralnym ogrodu, A pod "ścianami" mniej wyraziście. Nie bałabym się też łączenia linii prostych z falistymi (co proponuję).
Nie wiem też jak jest z odległością świerków od ogrodzenia. Na planie wygląda, że jest dość miejsca, a na zdjęciach wręcz przeciwnie.
A co cię podkusiło, by posadzić szereg kulistych tuj w końcu ogrodu - widok za płotem niepiękny.

Pozdrowienia

monikaDub 08:12, 04 sie 2014

Działka jest bardzo wietrzna, więc trzeba było jakoś odrobinę ją "wyciszyć"
Jeśli chodzi o widok za płotem, to ciągle przerastająca wysoka trawa itp. nie są wspaniałym widokiem. Zobaczymy jak będą sobie tam radzić ;
Pozdrawiam i dziękuję za piękne propozycje.
Na razie wszystko na etapie podjęcia decyzji. A to bardzo trudne
SylwiaKa 12:55, 15 wrz 2014

Monika, dopiero dziś zobaczyłam Twoje pytanie. Namiary na szkółki w których kupuję wyślę na PW. A napisz jeszcze z której strony Lublina jesteś?
Ozz 17:25, 15 wrz 2014

Ciekawam co z tych podróży ,,z wężem" ostatecznie wyszło
monikaDub 21:36, 16 wrz 2014

SylwiaKa napisał(a)
Monika, dopiero dziś zobaczyłam Twoje pytanie. Namiary na szkółki w których kupuję wyślę na PW. A napisz jeszcze z której strony Lublina jesteś?

Witam. Dziękuję za wiadomość. Mieszkam przy trasie Lublin-Biłgoraj
Pozdarwiam
monikaDub 21:39, 16 wrz 2014

Ozz napisał(a)
Ciekawam co z tych podróży ,,z wężem" ostatecznie wyszło

Witam. Niewiele na razie wyszło. Bo wynikło wiele komplikacji i niestety plany muszą być przełożone na termin wiosenny. Jutro wstawię fotkę tego co zaczęłam robić. Ale rewelacji jeszcze nie ma.
Jedno jest pewne, będzie okrągły placyk a na nim ławeczka. Muszę przemyleć co zrobić w okolicach tych wysokich świerków
Zapraszam do mnie sugestie mile widziane

Tak się mniej więcej zaczyna ta strona. Mam nadzieję, że małymi kroczkami uda mi się ją jakoś dokończyć
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa i sugestie