Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 17:29, 26 sty 2023

Do góry
Piękne wspomnienia :⁠-⁠D

Na tych zdjęciach rozpoznaję tulbagię, o mojej zapomniałam i została w donicy przed domem. Nic to, jak przeżyje to znaczy że przy niewielkich mrozach daje radę. Znajdę dla niej wtedy miejsce na rabacie, gdzieś pod okapem dachu.
Anda napisał(a)
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:20, 26 sty 2023

Do góry
April napisał(a)
Haniu, to Rhapsody i Blue na zdjęciu powyżej? Jaka spaślaczka ukwiecona. Super. U mnie ma marne dwa patyki. Jednak róże potrzebują gliny do lepszego kwitnienia. Ja mogę na rzęsach stawać i im nie dogodzę.

Tak, to Rhapsody in Blue. Pierwsze kwitnienie ma obfite. Drugie trochę słabsze.
Tu w pełni rozkwitu. Bodziszki już po kwitnieniu.

Z różami bywa różnie. Niektóre są takie kapryśne, że nawet glina im nie dogodzi. Tak jest u mnie z edenkami. One chyba są wyjątkowo ciepłolubne, a mnie się nie chce robić kopczyków.
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:37, 26 sty 2023

Do góry

Koniec wspomnien
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:35, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:34, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:32, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:31, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:29, 26 sty 2023

Do góry
Pogoda kiepska, mokra i zimna. Siedzę z przeziębieniem w domu i na polepszenie humoru przeglądam fotki z urlopu. Pokażę wam trochę flory z wyspy Rhodos

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 13:22, 26 sty 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
No i wykupiłm wszystkie 4 szt po fajoskiej cenie 9,90 iiii nie wiem co z nimi zrobić ha ha .Siedzą okręcone w ciepłym miejscu w ogrodzie.

Sliczne są
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:24, 26 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Zasypało cię

Bardzo inspirujące pomysły na zmiany w nasadzeniach. I nowe planowane roślinki. Różami mnie zaskoczyłaś. Pierwszą mam ale w cieniu i nie radzi sobie zbyt dobrze. Drugiej nie znałam. Muszę poczytać szczególnie że będę zamawiać magazyn różany. Kusi by coś dołożyć do koszyka innego...

Zaciekawiły mnie bodziszki zimozielone - jakie to? Chyba , że coś na telefonie źle odczytałam

Mam takie bodziszki, które kwitną na biało w czerwcu. Dosyć krótko jak na bodziszki. Zielone liście zachowują przez cały sezon, stąd określenie ich mianem "zimozielonych".

Szukam jednak takich, które będą kwitły dłużej.

Sama siebie nieco zaskoczyłam ta chęcią powiększenia kolekcji róż. Założyłam sobie, że ogród ozdobny ma radzić sobie sam, bez podlewania. Jednocześnie odczuwam potrzebę zwiększenia ilości barwnych plam w miesiącach letnich. Byliny nie zawsze chcę współpracować z gliną, a róże czynią to chętnie. Stąd ten różany wybór. Na dalie się nie porywam. Za dużo z nimi zachodu.
Ciekawa jestem, czy ulegniesz różanym pokusom.
Katalpa - Catalpa 11:54, 26 sty 2023

Do góry
Adi napisał(a)
Witam wszystkich,

Czy podpowiedzielibyście jak przyciąć wiosna 2 letnia katalpe. Czytając opisy przycinania niestety niewiele mi to mówi. Idealnie jeżeli zaznaczyłby ktoś na zdjęciu kilka przykładowych miejsc. Ogólnie nie wiem czy ciąć tylko te cienkie końcówki przed rozgałęzieniem czy mocno i zdecydowanie nawet te grubsze gałęzie. Katalpy ladnie rosna nie chciałbym ich zniszczyć złym cięciem.

Z góry dzięki

Nie przycinaj jeszcze grubszych gałęzi, chyba, że chcesz otrzymać pokrój wierzby polnej. Katalpa wytwarza w miejscu cięcia mnóstwo nowych gałęzi tworzących pióropusz.
Przede wszystkim pomyśl, jaką docelową średnicę korony chcesz otrzymać i ją utrzymywać. Przytnij na takiej długości, żeby z nowymi przyrostami taką średnicę osiągnąć. Nie można pozwolić rosnąć jej, jak chce, bo drewno katatalpy jest bardzo kruche i przy silnych wiatrach gałęzie się łamią.
Miejsce pierwszego cięcia będzie prawdopodobnie miejscem corocznego ogławiania.
Jeśli jest to katalpa dwuletnia, ja osobiście dałabym jej jeszcze rok, jeśli nie jest narażona na silne wiatry.
Piszę o tym z własnego doświadczenia. Mam jedną, była już złamana przez wiatr, ale dość szybko uzupełniła ubytek.
Pozdrawiam
April podbija las... 11:36, 26 sty 2023

Do góry
April napisał(a)

Dzięki. Mam nadzieję że cię usatysfakcjonowałam. Choć u mnie artystycznych zdjęć brak, robię telefonem. Poza tym w lesie trudno zrobić sensowny szerszy kadr

Amelanchier ładnie się wybarwił ale niestety bardzo szybko zrzucił liście

kolor oczara Jelena to chyba najpiękniejsze przebarwienie

Oj tak, usatysfakcjonowałaś Cudowne widoki. Szersze kadry wcale nie muszą być. Trudno potem na małych zdjęciach rozpoznać rośliny
Oczar przepięknie się wybarwił.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:45, 26 sty 2023

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 08:22, 26 sty 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)

O tu mi się bardzo podoba O każdej porze roku. Szałwia śliczna
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:06, 26 sty 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Wracając do ogrodu i zdjęć już odrobinę bardziej wyględnych.

Z początku cieszył głównie ten fragment: juki ze stipą i na wyższym piętrze Pashminy z rozplenicami Hameln.

I właściwie poza dosadzeniem niskiego żywopłociku od strony tarasu w tej części nie zmieniło się nic.

Potem naszło mnie na obsadzenie hamelnami grabów. Niestety już wiem, że nie będzie takiego efektu jakiego oczekiwałam. Zwalam to na thuje. Prawdopodobnie w tym sezonie pas hamelnów bliższy thujom zostanie przeniesiony na zabatę za murkiem przy skarpie.

Cud Dl;aczego takie piekne foty ukrywałaś przed światem ??
Piekne róże no i murek z jukami i stipami. O rabacie z cygańską patelnią nie wspomnę
Przerwa na kawę... 07:22, 26 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)

Ale super. No i to jest właśnie przewaga aparatu nad telefonem. Można uchwycić nieuchwytne
April podbija las... 07:18, 26 sty 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Purpurową Brunette też mam.
White Pearl kupiłam w 2014. Rosła najpierw w jednym miejscu, a potem zmieniła miejscówkę.

Zrobiłam takie porównie. Po lewej moje zdjęcie, po prawej Twoje.

Moja - brązowe pędy. Twoja - zielone pędy.

Moja - kwiaty powyginane. Twoja - kwiaty pionowe.

Moja - kwiaty tuż przed rozwinięciem w różowych pąkach.

Mary, wygląda na to że masz jednak inną odmianę. Bo faktycznie sporo się różni. White Pearl powinna mieć zielone pędy i pionowe, raczej owalne kwiaty. U twojej kwiaty są zwężone u góry.
No sorry, kolejna pomyłka.
Mi się marzy jeszcze świecznica Cheju-do. Widziałaś lub masz? Jest taka kompaktowa i ma super błyszczące liście. No i kwitnie wcześniej.
A ta twoja kiedy zaczęła kwitnienie?
Ogród Basi 00:25, 26 sty 2023

Do góry
Rodki jakieś smutne.

Ogród Basi 00:23, 26 sty 2023

Do góry
Dzisiaj krótki spacer po zaśnieżonym ogrodzie. Mało zdjęć zrobiłam, rozładował się aparat.

Diva u nas gościnnie na kilka dni.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:12, 25 sty 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Potem na tapetę poszła wąziutka rabata - zielona

W tym roku już cieszyła

rozważ Asiu wsypanie tu baldaszków, czosnków i jakiejś innej drobnicy, by przełamać ten szpaler. Może te białe naparstnice, co to je nabyłaś Wtedy przed zakwitnięciem hortensji miałabyś pociechę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies