Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:41, 11 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)

i żeby taras był

i buczki .....rosną mi już tricolorki

Cudny widok. ach od poczatku mnie zauroczył. Ta perspektywa, przestrzeń, tajemniczość. Z przyjemnością zaglądam i podziwiam. To na czerwono zabarwione drzewo to buk? Kapitalny akcent na tle różnych odcieni zieleni.
W cieniu - zacieniona 21:39, 11 cze 2014

Do góry
...pierwsze pąki clematisa M.Skłodowska C. ...
A miało być tak pięknie.... 21:39, 11 cze 2014

Do góry

ewsyg - Ta róża to Rosarium Uetersen,

Ogród i nie tylko... 21:38, 11 cze 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Jeszcze moja miłość powojnikowa mam go już ze 4 lata, nie wiem jak się zwie...

powojnik piękny, zdecydowany, mocny kolor, takie właśnie lubię
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:37, 11 cze 2014

Do góry
Widzę, że pomimo upału pracujesz nadal
A co to jest za roślina Bardzo mnie się podoba !

Pozdrawiam u mnie wieczorem trochę odpuściło, byłe deszcz i jest zdecydownie chłodniej uffff
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:37, 11 cze 2014

Do góry
anula_wn napisał(a)
Iza, ależ ten Adam bykał z Tekilą.... no ja nie wiem....co sobie sąsiedzi pomyśleli
a co do rabat powiem, że cudnie się robi ! ba, jest a mnie bardziej ta Eden się podoba....Leoś też, ale mniej

Edenka jest tuż przed Leosiem ... a nie powinna bo ona więcej słoneczka potrzebuje ... miała być na tarasie i może w okresie spoczynku pomiędzy kwitnieniem zdecyduję się ją w donicy odpowiedniej przenieść (maestria wykopania bez osypania ziemi ... tam gdzie nie ma gliny czyn z zakresu niemożliwe ) ...

zachwyca przede wszystkim wielkością i kształtem pąka ... jest słodka i bajkowa w barwie ... urzeka ... usentymentalnia (no masz podkresliło ... no dobra może to moje słowo ale to jest właśnie to ) ... to róża obiecująca podróż do krainy marzeń ... opowiadająca bajkę z tysiąca i jednej nocy ...

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:37, 11 cze 2014

Do góry
W cieniu - zacieniona 21:35, 11 cze 2014

Do góry
...niektóre z moich trawek...dopiero zaczynam z nimi zabawę...
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:33, 11 cze 2014

Do góry
Czy może wiecie jak nazywa się ten bukszpan? Jaka to odmiana?
A miało być tak pięknie.... 21:32, 11 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
[img

Widok cudny. Jak nie przepadałam za białymi różami, to ta rabatka odmieniła mój pogląd na nie. Cudeńko- takie niewinne te róże, a jednocześnie "winne wszystkiego".

Pozdrawiam

W rzeczywistości Chopiny są jeszcze piękniejsze, fota nie oddaje ich całego piękna.
Kwiaty olbrzymie do 14cm

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:32, 11 cze 2014

Do góry
I po deszczu. Róże w innym świetle.

W ogródku Iwony 21:30, 11 cze 2014

Do góry
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 21:29, 11 cze 2014

Do góry

Od kilku miesięcy powstaje moja rabata przy palenisku. Wciąż nie mogę się zdecydować co i gdzie dodać. Może żurawki lub trawy?

Anetko, całą prostokatną rabatę obsadz bukszpanem, kolejna warstwa wewnątrz to lawenda (tez dookoła), w środku róże i...koniec, nic więcej. Pęchęrznicy absolutnie nie sadź na tej rabacie w formie krzewiastej, bo za trzy lata będziesz tam miała tylko ją i... nic więcej, bukszpan zginie pod nią

Inna wersja: zostawić bukszpan na obwódce, w środku róże i jakieś trawy typu stipa brachytricha (wieloletnia w naszych warunkach). Może jeszcze do tego lawenda lub szałwia, ale ta ładna, o sztywnych łodyżkach (taką ma chyba Aga - Gusiarz). Pęchęrznicę przesadź, ewentualnie można ją prowadzic w formie malego drzewka na pniu, ale musi miec prostą lodyzkę, by ją tak wyprowadzić (zobacz u mnie rosną na skalniaku - jedno z ostatnio wklejanych zdjęć).

Jeśli to ma byc rabata o stopniowanej wysokości, to trzeba - patrząc na nią - zacząć od obwodki bukszpanowej, potem idzie lawenda, potem miskant Morning Light, potem róże i na koniec szpaler z cisów hiksii, ale żeby to uzyskać, rabata powinna mieć ok. 3 metrów szerokości: bukszpan - 0,5m, lawenda - 0,5 metra, trawa - 0,5 metra, róże - ok. 0,8 metra, cis - ok. 0, 6 metra (ile wyszło?) Tak w ogóle, to potrzebowałabym więcej fotek tego miejsca i wymiary
W ogródku Iwony 21:27, 11 cze 2014

Do góry
Funkie niedługo zakwitną.

Dalszy ciąg cienistej rabaty.

A ta za to przez większość dnia w słońcu.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:27, 11 cze 2014

Do góry
EPODLAS- Mrówki niech będą w ogrodzie, tylko muszę wiedzieć, gdzie mają kopce

Kindzia- mrówy są fajne, a filmowa mrówka "Z" najfajniejsza

Iwonaaal- jak mrówy podgryzają ci roślinę, to ją przesuń......to tak żartem, biorąc pod uwagę, że mrowisko jest pożyteczne jak jest w miejscu nie ekspozycyjnym to niech sobie żyje, a jak w ulubionej ekspozycji, to musi się przenieść, tylko pytanie jak je przenieść bez wytrucia, albo jak do nich przemówić,żeby się wyniosły, gdzie indziej

grazyna_olsz...- moje iryski kwitną i kwitną, a motyle, u mnie to tylko latają te drapieżne, czyli ważki

Ja kija w mrowisko nie wbijam, po prostu nie miałabym serca, wdepnęłam, raz jeden niechcący w mrówczy twór przy plewieniu, i mnie oblazły i kąsały nie miłosiernie, że byłam wkurzona na nie, ale na drugi dzień przeszła mi złość

i jeszcze ten widok.....żeby go nie wypuściły w końcu sam wlazł w mrowisko
Letnie skrzynki balkonowe i donice 21:26, 11 cze 2014

Do góry
A tak wyglądają donice na schodach
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:24, 11 cze 2014

Do góry
Witam!

Zrobiłam fotkę moich bukszpaników czy możecie mi pomóc rozpoznać co im dolega?Wsadzone były jakieś 2 miesiące temu i dopiero teraz zaczęły żółknąć listki i opadać od środka.Co im dolega?Co je boli?
W ogródku Iwony 21:23, 11 cze 2014

Do góry
Jeszcze trochę aktualnych widoczków. Rabata z cyprysikiem w czterech odsłonach.

Rododendronowy ogród II. 21:23, 11 cze 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Bożenko dla ciebie z górskiego szlaku . To było jedyne żywe stworzenie spotkanie tego dnia na szlaku

Ładne zdjecie, ale bardziej od sójki których u mnie nie brakuje zainteresowały mnie ławki które bardzo by mi w ogrodzie pasowaly.Pozdrówka.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:21, 11 cze 2014

Do góry
grazyna napisał(a)

Jak niedoskonały ? Każde zdjęcie przeczy temu! Jest cudowny !
A mrówki Agatko u mnie też są, zostawiam je, ponieważ (tak doczytałam) zjadają larwy opuchlaka. W domu ani na tarasie ich nie mam, a w ogrodzie niech sobie żyją

Dobrego tygodnia

Grażynko, dziękuję za wsparcie i miłe słowa ,ale sama wiesz jak to jest z tą doskonałością, samo się nie zrobi

Nie wiedziałam, że mrówki wszamają larwy opuchlaka, ale ja im specjalnie nie szkodzę, sama zobacz, że na wiele im pozwalam, mają jak w naturze

mrowisko po prawej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies