U Ciebie wszystko znacznie wcześniej, zapach musi być upajający przy tylu piwoniach.
Danusiu, raczej później. Kwitną póki co tylko te wcześniejsze odmiany piwonii. Dużo jest jeszcze w pąkach. Z kolei na róze jeszcze muszę czekać, bo dopiero tworzą się pączusie, a na te, które omroziło, to już w ogóle trzeba czekać. U Was już róże w pełnej krasie Na razie cieszę się własnie piwoniami, które dają nieziemski zapach w całym ogrodzie, bo mam ich naprawdę dużo. Z kazdym dniem rozwijają się kolejne kwiaty coraz to innych odmian
Dziękuję za rady. Skorzystam z propozycji Gardenarium
Mam jeszcze problem z tym kawałkiem przy płocie.
Ma on długość około 9 m i ok 80 cm szerokości.
Myślałam by posadzić tam jakieś krzewy (podoba mi się perukowiec royal purple i trzmielina oskrzydlona) i jakąś bylinę zadarniającą -mam dość plewienia tam chwastów.
Jest tam troszkę za mało miejsca, może w przyszłości uda się ten odcinek poszerzyć, na razie raczej nie.
Za wszelkie porady będę wdzięczna.
Otrzymałam list z podziękowaniem od pana Mariana, dzisiaj zamieszczam go tutaj.
Pan Marian Gaś pisze:
Witam serdecznie,
Na wstępie przepraszam że tak późno piszemy, ale nikt tak dobrze jak
Państwo nie wie ile pracy w ogrodzie jest w tym czasie.
Raz jeszcze dziękujemy za wizytę i mamy nadzieję że zaliczycie ją
Państwo do udanych, a trud często wielogodzinnej podróży został
zrekompensowany wrażeniami. Pragnę podkreślić że jesteśmy bardzo
dumni, iż to właśnie nasz ogród wybraliście Państwo jako cel swojej
wizyty.
Nie mam niestety możliwości podziękowania wszystkim z osobna proszę
zatem o umieszczenie tej wiadomości w odpowiednim miejscu na forum.
Przepiękna i jakże rozbudowana prezentacja tej hortensji. Czy będzie ciąg dalszy?
Zadziwia mnie jej okazały wygląd.
I ciąg dalszy
Z lewej hydrangea aspera, w głębi aspera sargentiana / wielkość 1,5 m/ .
Kwiat aspery.
I dla porównania sargentiana /dwa razy większa od aspery/ .
Jeszcze raz aspera, która okazała się bardzo dzielną rośliną.
Dwa lata temu została przesadzona i co prawda jeszcze nie doszła całkowicie do siebie po tym zabiegu, ale ma się coraz lepiej. Dzidka czy te dwa rodzaje hortensji można odróżnić po wyglądzie liści ,kolorze?
Przy huśtawce drzewo będzie pasowało, ale musi mieć wysoki pień i z odpowiedniej strony posadzone żeby cień właściwe padał. Proponuję tulipanowca albo buka.
Danusiu a jakiego buka proponujesz? Wybieram się w przyszłym tygodniu po drzewka i nie wiem jakiego dokładnie jakiego kupić. Czy proponujesz takiego jak ty posiadasz koło nowej ścianki wodnej? czy może masz inny pomysł?
Danusiu - dawaj tego sąsiada na Ogrodowisko. Takich świetnych pisarzy nam trzeba. A tak na marginesie te samochody naprawdę były dobre i facet nic nie skłamał . Samoloty mają po 30 lat i jeszcze latają w regularnych liniach. A cena bombowa ! Dziś za wózek dla niemowlaka ( bez silnika i bez wspomagania ) trzeba dać 2 patyki. Pozdrawiam.
Skoro jestem przy różach mam pytanie ich dotyczące gdyby ktoś był tak miły kto zna je dobrze.
Chodzi mi o Leonardo da Vinci .W sklepie są pomieszane różne odmiany ,bałagan totalny pewnie z winy klientów wkładają etykiety gdzie się popadnie jak sięgają po ich czytanie.Chodzi mi o to czy ktoś wie jak wyglądają łodygi tej odmiany przy młodych pędach.Nie chciałabym zakupić czegoś innego niż tej odmiany bo chyba warto ...???