Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na górce 13:59, 10 cze 2014

Do góry
Już niedługo dojrzeją czereśnie. Mam nadzieję, że udało się je ochronić i nie będzie robali

i jeszcze trochę różu

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 13:51, 10 cze 2014

Do góry
Ogród na górce 13:50, 10 cze 2014

Do góry
Wrzośce chorowały, na razie nie usunęłam, opryskałam ale chyba nic z nich nie będzie

W tym roku mam fazę na róż

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 13:47, 10 cze 2014

Do góry
Przedwczoraj w nocy była w Koszalinie okropna burza. Mam jej zdjęcie ( wprawdzie nie mojego autorstwa , ale autor się podpisuje i sam je zamieszcza w necie) . Zatem zostawiam na pamiątkę tego, co działo się głównie na os. Przylesie.
Hania , jak Ty to przeżyłaś ?

Ogród przed domem POMOCY! 13:44, 10 cze 2014

Do góry
Oczywiscie, ze potrzebuje!
Wysypalam jednak tam grysik rozowy, dosadzilam do konca runianke, a w drugim protokacie tawuly. Trawa kielkuje i zaraz ten brzydki plac zostanie wypelniony.
Teraz mysle nad druga rabata. Postanowione, ze luk zniknie i bedzie kwadratowo. Wstepnie wymyslilam takie ulozenie:

Przepraszam ze odrecznie, ale dziecko mi biega wokolo i nie mam czasu na linijke posrodku rosnie magnolia, a to kolko w lewym gornym rogu to wlaz rewizyjny od szamba, ktory zniknie najpozniej za rok.Myslalam,zeby moze powtorzyc jakas rosline z rabaty obok,zeby to wszystko trzymalo sie kupy (ze tak brzydko ujme ). Moze jakies propozycje?
Podobaja mi sie trawy, cos a'la niedzwiedzie futro, albo wyzsze. Ale boje sie,ze strasznie sie rozrosna, rozsieja i ich nie opanuje :/
Prosze o jakies rady, co byscie tutaj widzieli.
No i zdjecia z dalszej perspektywy. Mam nadzieje, ze lepiej widac calosc.

Postawić trawkę nad i... 13:40, 10 cze 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)

Wiem, że masz zielony dach i piękny piec ogrodowy. Marzenie. Ale jeszcze coś przyuważyłam - kute zapory na skrzynki. Pokaż plis jak one wyglądają dokładnie. Koronkowa robota. Miło się ogląda.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:39, 10 cze 2014

Do góry

"słabo fajne" widokowo ale konieczność, w starym foliaku na miejscu pomidorów posadziłem jesienią wszystkie jeżówki, teraz mam możliwość ich osłonięcia przed słońcem , na moim piasku w jeden dzień upału traciłem pąki i kwiaty, tu przeczekają do rozrośnięcia się drzew

Super fajne, już teraz wiem kto wykupił w moim mieniu wojskowym wszystkie siatki maskujące,ile ja się naszukałam (z marnym skutkiem )pałatki tylko były, bagnety i kabury, zaopatrzyłam się a co.
Świeżynki piękne,Peonie też ale to już mówiłam.

Ogród na górce 13:37, 10 cze 2014

Do góry
Zakwitły róże

Ogród prawie romantyczny 13:33, 10 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Agatko,
sprawdziłam i przepraszam, że wprowadziłam Cię w błąd. To Arabella,
"Betty Corning" mam w innym miejscu, wygląda jak dzwoneczki. Zdjęcie nie najlepszej jakości i słup też nie najładniejszy, ale cóż...

Moje też kupione w tym roku, pięknie zaczynają kwitnąć, na razie niczym ich nie nawoziłam, od podstawy dałam im tylko lawendy i żurawki, by zacieniały korzenie.

Za przepis na nawóz od ani-monteverde bardzo dziękuję, na pewno skorzystam, ale nie wiem , czy w tym sezonie, skoro na razie ładnie idą. Chyba wtedy lepiej je zostawić samym sobie.

Podrawiam

Aga, o tak, to mi się już wszystko zgadza, znaczy Betty Corning jest faktycznie Betty, a Arabella - Arabellą, choć muszę przyznać, że pięknie masz ją wybarwioną. Pewnie to młody, niedawno rozkwitły kwiatek? Arabellkę też mam, dziś odkryłam, że przedwczorajsze wiatry ją połamały. Liście nie zwiędły, więc może nie będzie biedactwo musiało zczynać prawie od nowa.
Arabellkę widziałam ostatnio w warszawskim zoo, ujmująco okrywała jakieś jałowce. U mnie też rosnie za jałowcem, ale płożącym, więc nie ma wysokiej podpory.

Co do anturazu, w którym przedstawiłaś Betty Corning, czyli słupa z żelaznym okuciem malowanym na niebiesko, to jest on według mnie bardzo dobrym tłem, co więcej ze szlachetnego materiału - drewna, do tego wielce fotogenicznym

Co do miksturę od Ani-monteverde, to nie jest to nawóz, to jest lekarstwo zapobiegające najgroźniejszej z przypadłości powojników, tj. uwiądowi. Odkaza ziemię przy korzeniach rośliny. Decyzja nalezy do Ciebie.
Sposób na odgrodzenie się od sąsiadów / zakątki w ogrodzie 12:51, 10 cze 2014

Do góry

Szukam pomysłu, inspiracji na zagospodarowanie tego terenu i równoczesne odgrodzenie się od sąsiadów. To jest widok z tarasu naszego domku działkowego. Dźwiękoszczelne odgrodzenie nie wchodzi w grę ( strasznie klną) ale chociaż wizualne .

Mam dwie koncepcje:
1: mam kupione trzy kratki/pergole 180/180, i wtedy obsadzić czymś szybko piennym,
2: lub tam wsadzić rządek tujek wystarczyło by około 7 sztuk, a pergole wykorzystać tutaj bliżej tworząc jakiś ładny zakątek, obsadzony ładnymi roślinami piennymi i nie piennymi nie koniecznie szybko rosnącymi. Przed siatką sąsiadów na tą chwilę jest od lewej kompostownik dwie wiśnie, jabłoń, pomiędzy dwa warzywniki. Na środku jedynie nie do ruszenia jest kwietnik po starej brzoskwini. Sąsiedzi są od strony północnej działki.

Proszę nie zwracać uwagi na tą trawę i chwasty/ to część działki nad którą dopiero rozpoczęliśmy pracę. I na łyse doniczki, niestety surfinie wykopali złodzieje.
Zaraz postaram się podać wymiary tego terenu.

Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 12:39, 10 cze 2014

Do góry
przedstawiam efekt końcowy
może nie wszystko do końca przemyślane jeżeli chodzi o rośliny, ale na błędach człowiek się uczyzobaczymy co przetrwa

widok z salonu
Różaneczniki - choroby i szkodniki 12:39, 10 cze 2014

Do góry
Urwałam jedną gałązke i w środku wygląda tak
Nasz przydomowy ogródek 12:37, 10 cze 2014

Do góry
Później był zasłużony odpoczynek a i wspólnie oglądaliśmy piękne kwiatki i motylki też.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:36, 10 cze 2014

Do góry

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:36, 10 cze 2014

Do góry

Różaneczniki - choroby i szkodniki 12:35, 10 cze 2014

Do góry
Może faktycznie może słońce. Swędzą mnie ręce żeby go wykopoć bo boje się że sąsiednie roślinki się pochorują. Jeśli to nie jest ta cała fryto....., coś tam to się uspokoje.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:34, 10 cze 2014

Do góry
A fiolety? Rokitnik i tawuły

Ogród, który ciągle zmieniam 12:33, 10 cze 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Jagódka, czy na tym zdjęciu w oddali tuż na brzegu trawnika to kwitnie piwonia? Jeżeli takto ile tam jest krzaczków?

Asiu tam sa 2 krzaczki ,ten większy ma podpórkę i jest starszy ,a ten drugi leży bo M podlewał no i sie wyłozył a nie ma podpory i jest ciemniejszy wstawię fotkę wieczorem jak porządnie jeszcze stał miłego dnia Asiu u nas idzie burza ,moze popada
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:32, 10 cze 2014

Do góry
Parzydło i żylistek - też w bieli

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:31, 10 cze 2014

Do góry
Biel

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies