Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Piaskownia na zakręcie 11:11, 06 cze 2014

Do góry
Kilka różyczek

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:10, 06 cze 2014

Do góry

Nowe cięcia jeszcze do poprawki ale stożki się szykują @014 rok
Ogród w budowie - nieustającej 11:10, 06 cze 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jakąż wielką mają moc ogrodowiskowe wpływy i wspólne zwiedzanie angielskich ogrodów.
To na przykład jest prezent od gliwickich dziewczyn na żółtą, rośnie niesamowicie dobrze i szybko, na zdjęciu tylko mały detal, żeby ukazać piękno żeleźniaka, który ma notabene nazwę okropną.

Te nazwy w większości do bylin należą....mój eM się smieje z tych nazw jak ja je zapamiętuję:

żeleżniak, pluskwica-świcznica, krwawnica, pysznogłówka, tojad, przetacznik, parzydło, lepiężnik, naparstnica, tarczownica........wesoło mamy z tymi nazwami itd
Kondziowy ogrod cz II 11:08, 06 cze 2014

Do góry
Jako właścicielka dużych rabat bylinowych wrzucam swoje trzy grosze.
Dojrzała, obsadzona i rozrośnięta rabata bylinowa wymaga dużej pracy wiosną, trzeba wyciąć, przyciąć i oczyścić ją po zimie, potem jak byliny jeszcze nie zdążą wyrosnąć, zdążą wyrosnąć chwasty, więc znowu trzeba ją opielić. Ale od połowy maja jest już dobrze - pojawiają się pojedyncze chwasty, które przecisną się przez masę roślinną. No i trzeba obrywać to co przekwitło i zbrzydło, ale to się robi na spacerze.
Dojście to tego stanu trwa kilka lat - to właśnie czas na rozrośnięcie roślin, chyba że ma się gotowy projekt i dużo kasy na zakupy. Do czasu właściwego zarośnięcia - jak kończy się plewienie, już zarasta na początku.
Moim zdaniem najtrudniejsza jest koncepcja - posadzenie tak, żeby ciągle coś kwitło i nie zasłaniało jedno drugiego. Zwłaszcza z tym ostatnim są niespodzianki, bo coś co miało mieć max. 50 cm wyrasta na ponad metr i zasłania resztę. Np. w tym roku ostrogowce stały się po łagodniej zimie gigantami z grubymi łodygami, ale na szczęście mają lekki pokrój.
Moją pierwszą okrągłą "angielkę" robiłam w trzech etapach i spontanicznie, sadziłam jeden, dwa egzemplarze, czekając aż się rozrosną i dadzą podzielić, ciągle tam zmieniam, dosadzam, przesadzam. Ale jestem coraz bliżej.
Poza tym na rabatach bylinowych mile widziane są niewysokie krzewy i krzewinki, zioła. W końcu róże nie są bylinami.
Noje następne rabaty bylinowe już są z koncepcją od początku - frotowa, między domami, pod domami, z ławką, jekylowa - ta którą mi zalało, żółta-ognista i przez to pracy jest mniej.
Teraz układam sobie rabatę na skarpie, przy schodach już obsadzoną przywrotnikiem i bodziszkami, są już trawy, duża plama rdestu pokrewanego, będą bergenie, tojeść orszelinowa, jeżówki w drodze eksperymentu.

Nie widziałam Twojego ogrodu "na żywo", więc radzenie na podstawie zdjęć jest trudne, ale nie zgadzam się z krytyką co do linii prostych, ja tam wolę jak jest mniej tych zatoczek niż więcej, wolę łagodne, długie łuki.

A tu masz jeden z oryginałów

Jurajski Ogród 11:00, 06 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

przepiękny jest Twój ogród zadbany i dpieszczony w każdym calu często sobie oglądam Twoje zakamarki i humor od razu mi się poprawia
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:57, 06 cze 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Trochę zaległości mam w aparacie... więc nadrabiam
Najpierw najmłodszy krasnal w stroju odpowiednim

Łubin i czosnek późniejsza odmiana ale już nie pamiętam jaka ..

pomocnik rośnie
Mój skrawek zieleni 10:56, 06 cze 2014

Do góry
Mój wczorajszy zaku, mam nadzieję że pomoże mojemu trawnikowi

Ogród w budowie - nieustającej 10:54, 06 cze 2014

Do góry
Gabrysiu piękności pokazujesz piwonie w irysach , powojniki w różach, róże w bylinach i ich piękne portrety, zachwycam się pnącą hortensją jest już ogromna, nie dziwię się, że mieliście z nią niemały kłopot z powtórnym podwiązaniem, żeleżniaki też już kwitną na żółtej, to piękny obrazek

prawdziwe bogactwo bylin, wieczorniki, orliki, bodziszki, baptysja, łubiny, amsonia jeszcze mi nieznana....wyglądają bajecznie czy to razem czy osobno

a ukwiecony taras i widok z twojego tarasu uwielbiam

Kwiaty z ogródka Marty :) 10:50, 06 cze 2014

Do góry

rabatka pod oknem też wymaga uporządkowania, musze stamtąd irysy poprzesadzać, dokupić żurawek, floksy chyba zostawię i dokupie jakieś, bo ładnie się rozrastają, piwonie też tam dobrze mają więc nie będę ich ruszać

planuję ciut powiększyć narożniki wg Asi projektu i wsadzić w nie przede wszystkim dużą ilość tulipanów
Mój skrawek zieleni 10:50, 06 cze 2014

Do góry
No i przeciskamy się teraz pomiędzy goździkami i odsiadującymi je pszczołami
Ogród cioci czyli ciociogród :) 10:50, 06 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Ale ze mnie gapa, Gosia, witam Cię w nowym wątku, ja i moja szybkość w orientacji bożeszszsz.......ty mój............gapa, ja gapa wielka

Moje gratulacje za założenie nowego wątku i na kolejny superekspresowy 1000 w ciociogrodzie, dzięki za cudowne chwile spędzone z Tobą, nowy, po zmianach ciociogród zaznaczam na zawsze i dziękuję za pięknie pokazane i opisane wspomnienia

wiewóreczko, kofam cię wiesz

Aguniu ja też cię kocham moja siostro ogrodowiskowa
Buziaczki
Mój skrawek zieleni 10:45, 06 cze 2014

Do góry
lubię hosty

Ogród na glinie 10:43, 06 cze 2014

Do góry
Jesienią bawiłam się w małe projektowanie rabaty. Wyglądało to tak:

Ale nie będzie tak. A obecnie mam przygotowany Miłorząb Mariken na ten front. Wydaje mi się że wyższa kulka będzie lepsza. Obniży się jeszcze o doniczkę:

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:35, 06 cze 2014

Do góry
wydaje mi się jednak, że to coś grzybicznego, bo mam to tez na dwóch inncyh rh, nie były kupowane w tej samej szkółce, ale wszystkie sa posadzone ok 3 tyg temu, tak wyglądają:

w sklepie ogrodzniczym doradzono mi i kupiłam preparat Topsin M 500 SC, czy będzie się nadawał? i jak go stosować?

bardzo dziękuję za odpowiedź - muszę uratować moje rh!
Ogród na glinie 10:35, 06 cze 2014

Do góry
Potem kwitły różaneczniki:

Ten fioletowy zakwitł pierwszy raz.
To najprawdopodobniej Donator, bo identyczny spotkałam w sklepie.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 10:27, 06 cze 2014

Do góry
Ale ze mnie gapa, Gosia, witam Cię w nowym wątku, ja i moja szybkość w orientacji bożeszszsz.......ty mój............gapa, ja gapa wielka

Moje gratulacje za założenie nowego wątku i na kolejny superekspresowy 1000 w ciociogrodzie, dzięki za cudowne chwile spędzone z Tobą, nowy, po zmianach ciociogród zaznaczam na zawsze i dziękuję za pięknie pokazane i opisane wspomnienia

wiewóreczko, kofam cię wiesz

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:25, 06 cze 2014

Do góry
To śmiało przesadzę w weekend
Aga nie jestem tak trendy jak Ty to szałwia. O taka:

Kolorowy ogród na piasku 10:23, 06 cze 2014

Do góry
viva napisał(a)
Kupiłam sobie taką szałwię. Szkoda, że jednoroczna i drakiew

-

i takie niebieskości w oczekiwaniu na róże

Ja w tym roku kupiłam nasiona tej szałwi, ostatnią paczuszkę, ładnie się wysiała, jeszcze nie kwitnie u mnie ale wiem, że smakuje ślimakom, zjadły mi pierwsze wsadzone sadzonki, u Ciebie nie ma chyba z nimi kłopotu widząc taaakie ostróżki.
Ogród na glinie 10:22, 06 cze 2014

Do góry
Ratowane z "powodzi" różaneczniki i azalia. Posadzone zostały tam gdzie nie było wody. Lekko podniosłam grunt i dałam im kwaśnego torfu.

Kolekcja powiększona o 2 azalie wyglądała w maju tak:

Siedlisko na Podlasiu 10:21, 06 cze 2014

Do góry
Dzięki Agatko za podpowiedzi

teraz moze juz troszkę zajmiemy sie ogrodem cały miesiąc nas tu nie było zastaliśmy trawe po kolana a jeszcze deszcz przeszkadzał w koseniu

Piwonia jeszcza w pąkach

A to dzisiaj po 4 dniach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies