Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja bajka 11:43, 28 maj 2014

Do góry
Wyginam śmiało ciało
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 11:40, 28 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
co to za szalwia ?

przepiekna

i jaki gruby kwiat!
Rabata pod ścianą...od nowa 11:32, 28 maj 2014

Do góry

Reni zrób tak jak zaprojektowałaś sobie na pierwszym zdjęciu. tylko złotą trawę nie inną. Będzie kontrastem pomiędzy lawendą a rózami.
Bo gdy posadzisz trawę zieloną to się zleje w całość z lawendą i pozostałą zielenią.
Natomiast złota trwa będzie bardziej kontrastowa z czym ja bym jeszcze dołożyła białe lilie pomiędzy różami za trawą
Nie jestem dobrym rysownikiem

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:29, 28 maj 2014

Do góry
Witam na wstępie chciałem się przywitać -parę dni temu posiałem trawę i do wczoraj wszystko było ładnie i pięknie do czasu kiedy nie przyszła bardzo duża ulewa i prawdopodobnie zniszczyła moja prace.Pytanie co z tym zrobić czy uda się to jakoś uratować.Część nasion zakiełkował ale woda wymyła rynny w ziemi i resztę zabrała ze sobą .Dołączam zdjęcia i proszę o rady.Pozdrawiam
Moja bajka 11:08, 28 maj 2014

Do góry

Lawenda już prawie w pełnej krasie, a ten zapach.... mmmm
Ogród cioci 11:07, 28 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko to moja naturalna fryzura i o tej fotce Krzyś mówił

Pięknie ci w tych loczkach, noś je , koniecznie........łatwiej sie z nimi obchodzic niż z wyprostowana fryzurą , wiem co mówie, bo ja jak wiesz tez troche "lokata" jestem... tak mówi zawsze moja synowa o mnie "lokata mama"
Co z tym ogródeczkiem począć 10:56, 28 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)
no prawdziwe nie do wiary

Ewa ja zawsze do ciebie na kawkę wpadam.................wyjątkowo mnie twój kącik przyciąga

To posuń się Agatko...ja też na kawkę przysiądę...
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 10:54, 28 maj 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Dla spragnionych pisma obrazkowego - wrzucam mój bałagan (a kiedy był porządek? )

Najpierw powtórka z hostowiska - w deszczu te myszki wyglądają tak uroczo, że się nie mogłam powstrzymać. Przetrwały zimę na balkonie bez szwanku, dając podwójne potomstwo

Zawitały również do mnie Trzy Gracje - arystokratki (ale czy o arystokratycznym pochodzeniu?) - kremowe aksamitki, bo nazwa śmierdziuchy tu nieprzystoi. Czekają, nieco zmoknięte, na swą lożę - stałe miejsce w skrzynce balkonowej

Robi się zielono-kremowo-żółto. Kwitnienie zaczyna powojnik tangucki, który dość szybko ruszył po tegorcznej zimie przeżytej w plastikowej doniczce szkółkarskiej (trochę rozmazany - ach, Ci mężczyźni, nie lubią zdjęć!)

Czyż może być bardziej żółto? Tak! Jeśli się weźmie pod uwagę żurawki - w tym roku również u mnie.
Czy ta trzpiotka się tu zadomowi? Czas pokaże Swoją drogą - ktoś podejrzewa jaka to odmiana?

Witam Cię ozz . Ogladam Twoje zdjęcia . Robi wrażenie taka zmiana balonu Jak się miały Twoje arystokratki aksamitki w zeszłym roku? Ja mam takie same w tym roku ale jakoś tak kwiatki brązowieją - może to przez te burze i deszcze tak. Myślałam że będą ładniejsze.
Ogród cichy i przytulny 10:49, 28 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Ty chyba żartujesz!!!!!! Szok !
Mirella to nie jest tylko forum dla ludzi z hektarami! Tylko dla takich jak my. Zwykłych ludzi takich jak ja i dla ARTYSÓW takich jak TY. Gdyby nie Twoje zdjęcia ukazujące co ci w duszy gra wielu ludzi nie zwróciłoby uwagi na to jak może pięknie wyglądać roślina z kropelkami rosy
To ja też powinnam się zastanowić co ja tu robię - bez hektarów, bez masy roślin cebulowych, nie udzielająca się na forum, nie spotkająca się z innymi, nie wymieniająca się roślinami ... I tak można by było wymieniać bez liku - nocy by zabrakło a rano trzeba iść do pracy i dać z siebie wszystko
Pozdrawiam ciepło i myślę, że to nie jest prawda z wycofaniem się ?
Dla Ciebie i innych odwiedzających na dobranoc
Zrobiłam teraz w domku bo w ogrodzie u mnie w przeciwieństwie do Twojego jeszcze nie kwitną

Asia wszystko co piszesz jest bardzo miłe, ale nie jestem artystką, za kwiaty serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Pszczelarnia 10:35, 28 maj 2014

Do góry

Ewa, pamiętam, że padła jeszcze kiedyś propozycja, żeby prawa strona dostała pas róż wzdłuż żywopłotu bukszpanowego. Odrzucone to już? Nie pamiętam jak to się rozwinęło.
A po lewej może za jakiś czas buk się rozrośnie na tyle, że obejmie delikatnie pergolę?
Chelsea Flower Show 2014 10:35, 28 maj 2014

Do góry
Ogród "Paradise"

Projektant Cleve West

Rabata pod ścianą...od nowa 10:28, 28 maj 2014

Do góry
Nie ma co dumać..przywrotnika nie będzie..
za to będzie prosto..
róże, lawenda, trawy lub żurawki

1.

2.
Miejsko & sielsko 10:26, 28 maj 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
w drodze po szczypiorek

Jeżeli zgłodniejemy podczas grzania przy kominku można ściągnąć górną część, położyć ruszt i grillować, ew. na patyk nadziać kiełbaskę dla mięsożerców

Fajny ten kominek meksykański. pasuje Wam do małej architektury Ciekawe jak go przytachaliście skoro on taki ciężki!
Rododendronowy ogród II. 10:21, 28 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ale fajne to zdjęci mi zrobiono, jak widac gabaryty twoich RH w porówaniu do moich ( tez przeciez niemałych..)........gabarytów oczywiście............
Pozostałe fotki tez sliczne, ale te jedna wklej mi prosze Bożenko u mnie w wątku
Dziekuje i wracam oglądać dalej........to znaczy cofam sie .......
Pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 10:19, 28 maj 2014

Do góry
Agata, żółto-biały irys od Ciebie, ma w jednej kępie pąk i będzie kwitł.

Jak mnie nie ma, to nie ma, ale jak już mam fazę, to się nie opędzicie.

Brakowało mi od frontu przed moim domem, po prawej stronie wyższego akcentu na rabacie, bo wysokie irysy czy piwonie są za krótko. Toteż dosadziłam tam trujący niebieski tojad. Ale że trzeba na niego poczekać, nabyłam wczoraj taką biżuterię do ogrodu, tyle że większych gabarytów, z drewna i metalu. Będziemy ją sobie przenosić, np. teraz podpiera kwitnące piwonie, a że była też podobna donica, to i ona się załapała od frontu.

Kosaćce, irysy (Iris) 10:11, 28 maj 2014

Do góry
możesz pokombinować gdy zależy ci na kwiatach ale ja bym przyciął na 10cm z myślą o przyszłym roku
-chyba że Jacek coś podpowie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:05, 28 maj 2014

Do góry
Potrzebuje zidentyfikować trawę, potrzebuje dokupić bo mi nie ruszyło i nie wiem co to...

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:00, 28 maj 2014

Do góry
Na forum również dywagowano, co jest gorsze, za rzadkie czy za gęste obsianie, z tego co pamiętam to lepiej wysiać za rzadko niż za gęsto.
Gdy za gęsto zasiejeś to niektóre gatunki traw z mieszanki mają utrudnione zadanie z wykiełkowaniem
Z dosiewką poczekaj minimum do drugiego koszenia, zawsze zdążysz dosiać, a gdy trawa się rozkrzewi to może się okazać , że jest to zbyteczny zabieg.
Moja trawa ma około 5cm wysokości, wyszło mi ~150% wydajności i uważam, że miejscami jest za gęsto.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:59, 28 maj 2014

Do góry
To ja powtórzę pytanie we właściwym wątku Też zaglądam w sprawie grujecznika...

Uwielbiam to drzewo w każdym calu, ale obawiam się, że będzie za duże do moich ,,nowych" areałów.

Nie ma jakichś mniejszych wersji szczepionych? (Pendula mi nie leży, ta bordowa odmiana na R też mniej, przez kolor liści właśnie),
dla przypomnienia obecne ,,włości" 4x6m

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4548-mikro-ogrod-2-0-czyli-szewc-bez-butow-chodzi?page=6#post_6

A gdyby ktoś jeszcze wiedział, gdzie można zakupić dorodny okaz grujecznika - taki najlepiej powyżej 170cm to ozłocę

p.s.grujecznik u znajomych, którego przesadzaliśmy tej wiosny w inne miejsce. Bydlątko z bryłą korzeniową ważyło tyle, że transportowaliśmy go na drewnianych balach jak starożytni egipcjanie
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:58, 28 maj 2014

Do góry
zapuszczam oczko

mogę się starać ale lustrzanki nie podrobię

dziarskie starowinki i nowsze nabytki - zbytnich różnic nie widać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies