Jakie masz piękne róze Agnieszko jak się zwie ta biała? a takiej ilości bodziszków u nikogo nie widziałam . Nie martw się hortensje szybko rosną ale trzeba je wiosną przycinać ja głupol nie przycięłam dwóch tej wiosny i mam nieciekawe Te które porządnie przycięłam urosły w busz a dwie maja średnio ładne korony a niżej gołe patyki .Żal mi było bo myślałam ze będą dzięki temu większe to błąd bo właśnie te nie przycięte są marne. Kiedy czytam wasze marzenia z Sową przypominają mi się moje nieprzespane noce na przezywaniu cudzych pięknych ogrodów .Rozumiem tę tęskotę i ogromne pragnienie posiadania ogrodu już! Z czasem jednak serce się uspokaja a oczy zatrzymują na dłużej dokonując wolniej wyborów .Ogrodowisdko uczy tez cierpliwości mnie nauczyło pewnie ze bym już chciała mieć ogród ale bez błedów ,wydanych pieniędzy z rozwaga nie tak jak na początku Kupowałam i zapalałam się do wszystkiego a potem ginęły pięknosci w chwastach bądź zle dobranej glebie .Uczę się i wychodzę na tym lepiej. W miedzy czasie rosna mi róze ,hortensje serby i tuje To prawie wszystko co posiadam oprócz drobnych innych roślin a radośc i tak jest ogromna U ciebie widze więcej pięknych roślin a róże prześliczne
Gosia jeszcze 3 lata temu mówiłam tak samo, ale drobnymi kroczkami i systematycznie pracując pokonuje się wielkie góry! Powolutku będziesz miała jak sobie wymarzysz. To samo przychodzi Tylko głowa do góry !!!
Pozdrawiam
Wierzby od razu podlałam po ścięciu. Dzięki Filip za sugestię o posadzeniu. Zupełnie zapomniałam, że mogę to zrobić, a chciałam w szkółce dokupić kilka krzaczków Hakuro i wzdłuż drogi posadzić. Jak deszcz pada tam jest taki mini spad i ziemia dobrze wilgoć trzyma, a wierzby to lubią
Mam jeszcze do Ciebie prośbę odnośnie moich dereni białych. Ogólnie krzaczki są duże, ładnie się rozrosły po cięciu (to też Twoja zasługa, bo bym ich nie przycięła). Myślę, że je przelałam, bo tylko ten powód przychodzi mi do głowy. Mam dwa derenie rosnące między tujami. Tuje Spiralis młode, dopiero co posadzone więc podlewam sumiennie. Dwa inne derenie w tym samym miejscu ogrodu, ale dalej od tuj rosną sobie zdrowo (mniej podlewam). Na tym pasie ziemi od strony żółtego budynku, tam jest raczej zawsze wilgotno. A może to jakiś grzyb? Listki dostają brązowo-fioletowych plam, później robią się całe żółte i opadają. Na zdjęciach mało widać bo już w większości usunęłam chore liście
mega mnie nastraszyłyście opinią o podkładach kolejowych.
Kupiłam je w sklepie ogrodniczym i nawet nie pomyślałam o ich złym wpływie na zioła, jak się siedzi na tarasie to nie czuć ich zapachu ale jak sie mocno nagrzeja na słońcu i je powącha to mają zapach podkładów kolejowych.
Widać moja radość z ziół trwala krótko, wygląda na to że będę musiła przesadzić zioła na druga stronę tarasu a tu posadzę kwity.
Zrobiłam nowe zdjęcia.