Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:34, 05 mar 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Stokrotki z ice dance to Twoj wiosenny znak rozpoznawczy
Ja tez poprosilabym o jakies resume wszystkich tych eko-substancji...
narazie mam HT od zeszlego roku, niewiem czy ona się jeszcze nadaje..? ale tez chcę głownie ekologiczną profilaktykę stosować

Aniu, ID po zimie fajnie wyglądają to jakoś tak wychodzi, że "lądują" w stokrotach
Na małą ściągnę z profilaktyki muszę mieć wolniejszy wieczór bo to trochę czasu potrzeba. Ale obiecuję, że napiszę
a czasem nie na temat ... 09:59, 05 mar 2017

Do góry
Dziewczęta dziękuję Wam bardzo za pamięć jest wiosna więc trochę się uaktywnię może mniej niż kiedyś ale ciągle czegoś szukam, postaram się wrzucić jakąś focię czasem, żeby oddać ogrodowisku co wzięłam, choć to raczej niemożliwe
Powiem też szczerze, że w tym roku mam chyba mniej zapału, rok temu jeszcze śniegi nie stopniały a ja już przebierałam nogami

Zabrałam się do cięcia śmiałków, tawlin, trzcinników, perowskiej, utknęłam na hortensjach lime, to nasza pierwsza wspólna wiosna pamiętam rok temu ktoś pisał jak je ciąć aby pięknie się rozkrzewiały i kwitły ale za chiny nei pamiętam gdzie , Polinka może, Toszka ?
Podpowiecie coś ?, próbuję znaleźć od rana w wątkach forum i jakoś mi nie idzie ...

Ktoś pytał o seslerię, kiepsko, poczekam jeszcze moment ale w środku każdej rosną chwasty albo trawa pożerając seslerię, żeby dziadostwo wyrwać muszę wyciągać roślinę z korzeniami i oczyszczać z wrośniętych dziadostw, no ileż może ta biedna sesleria znieść ? Z uwagi na wilgoć na tej rabacie myśle o turzycy ice dance czy innej, nie zachwyca mnie szczególnie ale w imię tak zwanej racji wyższej chyba nie mam wyjścia.

https://ogrodeus.pl/hortensja-bukietowa-limelight/ciecie

No i nie wiem czy te lime to tak 15 cm nad ziemią ? ciąć jak w rysunku wyżej ?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:34, 04 mar 2017

Do góry
Polinka

Piany z mydła używam sporadycznie. Żeby nie pieniło się zbyt mocno dodaję na wyczucie trochę oliwy z oliwek, ale częściej biorę mydło w płynie. Szare mydło trzeba trzeć na tarce /wiórki/ i zalać ciepłą wodą i miksować żeby się rozpuściło. Dlatego używam mydła w płynie - prawie się nie pieni, a oliwa z oliwek zmniejsza pienienie się mydła.

Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:09, 04 mar 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Polinko a mogłabyś napisać jak dokładniej to zrobić? Znaczy PW to już wiem, chodzi mi o tą pianę...

Aniu, teraz to i ja zaczęłam się zastanawiać...myślałam, aby zrobić w miękkiej wodzie pianę z szarego mydła i tą pianę dać do opryskowacza-wymieszać i opryskiwać ale najlepiej będzie jak Mazan wyjaśni.

Walerku jak czytasz to proszę wytłumacz
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:28, 03 mar 2017

Do góry
cudne stokroty!!!!!!!!!!!!!! pięknie wyglądają Polinka
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:31, 03 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Czytałam też u Danusi o PW. A wiesz, że zamiast krochamlu można użyć pianę z szarego mydła i też spełni swoją rolę?
Polinko a mogłabyś napisać jak dokładniej to zrobić? Znaczy PW to już wiem, chodzi mi o tą pianę...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:29, 03 mar 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Serio? Taniocha. U nas bratki po 2,4 a stokrotki po 4,5

Serio, serio u mnie jeszcze nic nie ma dostępnego a i póżniej ceny będę o wiele większe niż te w casto. Trzeba szczerze powiedzieć, ze nie są to wielkie sadzonki ale rozrosną się
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:23, 03 mar 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ja za sprawą Danusi bdan, też będę PW stosować.

Czytałam też u Danusi o PW. A wiesz, że zamiast krochamlu można użyć pianę z szarego mydła i też spełni swoją rolę?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:21, 03 mar 2017

Do góry
I w drugim ogrodzie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:18, 03 mar 2017

Do góry
Sesja zdjęciowa wiosny w donicach

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:14, 03 mar 2017

Do góry
Wszystkim zachwalającym stokrotki bardzo dziękuję!

Ekperymentu z gąbką nie zrobiłam bo oczywiście tak schowałam gąbkę, że teraz nie mogę jej odszukać...ale nic straconego Stokroty postoją do maja a pożniej przyjdzie czas na coś nowego więc do tego czasu gąbka się znajdzie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:11, 03 mar 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Pracusiu Ty!!!
Ziemia liściowa to może być potem jako kompost stosowana?
No jakbym chciała trawom dołki zaprawiać wg Twojej metody.
Stokrotki super

Kasia, pytaj się Toszki bo to Jej przepis na mieszankę ziemi pod trawy!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:10, 03 mar 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
HT-herbatka tymiankowo-oreganowa
OW-octan wapnia
RT-roztwór tymolowy

a ty Polinko stosowałaś te specyfiki ?

bo ja to sie naczytałam o tym ..ach.... och ....echh ...i w zeszłym roku podjełam wyzwanie ( RT - nie robiłam) i sie w to bawiłam ...tydzień w tydzień ...czasochłonne to bardzo ...efekt ...pierwsze sierpniowe mgły załatwiły moje pomidory ...zreszta jak co roku ( bo ja nie mam foliaka) wiec juz postanowiłam sie w to nie bawic ...a pomidory bede miec do pierwszej sierpniowej mgły potem przychodzi zaraza

Justyś- o RT dowiedziałam się w tym roku i czytałam, że ma lepsze działanie niż HT, co nie znaczy, że HT jest nieskuteczne.

OW i HT stosowałam przez cały zeszłoroczny sezon plus do tego gnojówki z pokrzywy, skrzypu, babki, wrotyczu, podagrycznika. Oczywiście w terminach przewidzianych dla danych gnojówek. Do tego przez cały sezon plus póżna jesień robiłam oprysk ze skrzypu.
Pomidory miałam w tamtym roku pierwszy raz w swoim życiu w skrzyniach warzywnych (nie mam żadnego tunelu) i cały warzywnik miałam zdrowy.
W tym roku zdecydowałam, że zamiast OW będę stosować PW.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:02, 03 mar 2017

Do góry
Aniu- kilka km od Ciebie

Kami- tylko na zdjęciu tak widać, ze to duze kępy. W rzeczywistości są mniejsze ale i tak cieszą

Sebek- cały czas mam przed oczami Twoje różowe, zeszłoroczne

Mirelko- dwa lata temu miałam czerwone i coś mi nie pasowały...

Edytko-jesteś kolejną osobą, która pisze o niepowodzeniu z liśćmi. Muszę poszukać kogoś komu to się udało

Asia- 1,87 zł

Madzula-

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:57, 03 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Podziwiam ... ja ledwo daję radę raz w roku.

Renia,wiesz dlaczego mam takie postanowienie?
W tamtym roku podczas jesiennego sadzenia smaragdów w drugim ogrodzie od razu je czyściłam. Teraz przy wiosennym czyszczeniu były minimalne ilości suszu.

Dzisiaj zabrałam się za te moje co już rosną od kilku lat i były odkurzane tylko poprzedniej wiosny, i już mam nerwicę na siebie, że wiosną odpuściłam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:52, 03 mar 2017

Do góry
Gosiu, Justynko,Amelko- stokroty dziękują Od środy są dostępne w Casto...

Eksperyment z gąbką podpatrzyłam u Asi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=313
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:38, 02 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
I u mnie dziś wszytsko poszło pod ostrza Zazdroszczę, że masz drugą pomocnicę w ogrodzie. Ja dziś odkurzaczowi dziękowałam za pomoc...

ha mój wczoraj doszedł, musze dziś coś dmuchnąć
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:21, 01 mar 2017

Do góry
Powiem Wam, ze nie wiem co jest gorsze- czy jak odchodzi pies czy właściciel...
Mieliśmy dużego wilczura, psiak przyzwyczajony, że codziennie o 6 rano wychodzi z panem na obchód "dużej firmy" gdzie wszystko mógł i znał każdy kąt. W dzień urzędował w ogrodzie, i w domu. Psiak w dniu kiedy właścicieli zabrakło zaczął tak przerażliwie wyć, że po dwóch dniach wycia stracił głos My jeszcze nie byliśmy świadomi wypadku a Bosman już czuł i płakał...Po dwóch miesiącach psiak odszedł
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:21, 01 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Mam stokroty mała rzecz a dawno tak się nie cieszyłam

Idę wypróbować sposób Asi-Asica na sadzenie do donic z gąbką jako część podłoża.
Wieczorem wrócę z obsadzonymi donicami

Fajniste takie radosne
Moja codzienność - ogród Oli 18:05, 01 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Uwielbiam Twoje czosnki w hortkach!

ciekawe czy w tym sezonie równie pięknie zakwitną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies