Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 12:24, 06 mar 2017

anbu napisał(a)
Aniu ozdoba schodów śliczna Te donice bardzo mi się podobają, ten kształt.
W końcu zbiorę się w sobie i kupie...no

Mam jeszcze o rozmiar większe...ale czekają na trawy. W zeszłym roku była vertigo, ale była dosyć kłopotliwa jeżeli chodzi o podlewanie.... W tym roku wsadzę chyba trzcinnki KF...zobaczymy
polinka 12:26, 06 mar 2017

AniMa napisał(a)
Poli dzisiaj jak się uda to nawóz na trawnik a jak nie będzie padać to oprysk

Czytam Twoje omówienia z Walerkiem i innymi na temat OW, PW, HT, RT....na jesień byłam mądra i wiedziałam co zrobię...teraz znowu mam mętlik: co lepsze?

Aniu PW to lepszy zamiennik OW.
RT to lepszy zamiennik HT.

Z tych dwóch wybierz po jednym preparacie i razem stosuj. W tamtym roku stosowaliśmy OW z HT. W tym roku Mazan proponuje RT z PW. U mnie będę stosować HT z PW.
AniMa 12:27, 06 mar 2017

anka_ napisał(a)

Ja kiedyś chciałam stałe miejsce na palenisko/ miejsce na ognisko z kamienia itd. Teraz cieszę, się że jakoś tak wyszło że nie powstało. Taki zestaw już wstępnie oglądałam w sklepie. Najfajniejsze w nim to, że można latać po ogrodzie z nim, w zależności od wiatru i potrzeby chwili. I fajnie wygląda.

Traffkę paliłaś powiadasz... hm...

Wymyśliłam sobie, że w tym roku zrobię takie coś a'la wgłębnik i tam docelowo będzie stało to palenisko....W razie potrzeby zawsze mogę przytaszczyć je z powrotem na taras...Najgorsze z paleniem ogniska na tarasie jest to, że jak zawieje, to zapach dymu pcha się do domu...a tego nie lubię

traffki był cały wielki wór...
AniMa 12:29, 06 mar 2017

lojalna_ napisał(a)
Jak fajnie )) ciekwe jak ta pogoda sie rozkreci .....

Joluś...tęskniłam
U nas w tej chwili chmury jakieś takie naszły, ni to mgła ni dym....albo ja mam jeszcze oczy zamglone....
polinka 12:29, 06 mar 2017

AniMa napisał(a)

Mam jeszcze o rozmiar większe...ale czekają na trawy. W zeszłym roku była vertigo, ale była dosyć kłopotliwa jeżeli chodzi o podlewanie.... W tym roku wsadzę chyba trzcinnki KF...zobaczymy

Ta Vertigo to chyba podobnie jak Gracilimus w donicach? Dwa razy dziennie lałam wodę i tak było mało...Ciekawa jestem jak trzcinik będzie wyglądał? U mnie molinie poszły w tym roku do donic
AniMa 12:33, 06 mar 2017

polinka napisał(a)

Aniu PW to lepszy zamiennik OW.
RT to lepszy zamiennik HT.

Z tych dwóch wybierz po jednym preparacie i razem stosuj. W tamtym roku stosowaliśmy OW z HT. W tym roku Mazan proponuje RT z PW. U mnie będę stosować HT z PW.

2 pierwsze wersy wiem
Pozostałe
Czyli dalej herbatka tymiankowa i nowy propionian wapnia? A PW kupiłaś gdzieś gotowe?
AniMa 12:34, 06 mar 2017

Poli skopiowałam bezczelnie od Ciebie:

"Dla wszystkich zainteresowanych Proponianem Wapnia podaję informcję jakie do tej pory udało mi się zgromadzić.

Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia

Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. W każdym litrze cieczy do oprysku powinno się znajdować 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

Zmartwił mnie krochmal w przepisie, w drugim ogrodzie będę miała problem z przygotowaniem i zadałam pytanie Mazanowi czy krochmal można czymś zastąpić?
Cytuję odpowiedzi Walerka:

"Dlatego używam mydła w płynie - prawie się nie pieni, a oliwa z oliwek zmniejsza pienienie się mydła."

Ile mydła użyć?

" Podobnie do ilości mydła potasowego, gdyż to nim się posługuję. Nie zastępuje całkowicie krochmalu, ale ma działanie biobójcze i wzmacnia PW. To ok. 1 - 2% / litr. Krochmalu wychodzi 10%. Mydło w podobny sposób przygotowuje się na bańki do zabawy dziecięcej.

Do poczytania o mydle potasowym:

http://poradnikogrodniczy.pl/mydlo-potasowe-pomocnik-w-ochronie-roslin.php

Ogólne info o PW:
Co najważniejsze - fytoftoroza nie ma żadnych szans rozwoju, a także werticilioza. propionian wapnia- Zwalczy choroby odglebowe, których na przedwiośniu multum - pytium, szara pleśń, fuzarioza i inne, czyli choroby zgorzelowe powodujące wypadanie roślin nawet kilkuletnich.

"...Preparatem PW można opryskiwać dosłownie wszystko od pomidorów począwszy na jabłoniach skończywszy . Nie wyłączając borówek... W razie infekcji parcha jabłoni lub gruszy do oprysku 8 ml tego koncentratu na litr wody ..."

"...HT na pewno trzeba mieć choćby ze względu na jego właściwości owadobójcze i jako repelent na ślimaki. No i PW na jego właściwości grzybobójcze i jako nawóz wapniowy dolistny i preparat zapobiegający zgorzeli siewek przy produkcji rozsad.

PW do oprysku Stosować z HT w takich odstępach jak dla HT I OW.

Jesli ktoś jest zainteresowany tematem to można tutaj poczytać:

http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t=1829&postdays=0&postorder=asc&start=810

Wszelkie wątpliwości i pytania wyjaśni Mazan, który używa PW i zna jego wszystkie właściwości."

AniMa 12:48, 06 mar 2017

A jakby połączyć molinie i KF??? Może być im ciut za ciasno, no nie???? no i niezbyt zróżnicowane wysokości...

edit: zły pomysł
Kawa 13:59, 06 mar 2017

Ania stokroty to i wiosna
u mnie jeszcze nie widziałam nigdzie

super masz wiesz.. tak ogólnie
AniMa 14:12, 06 mar 2017

Dzięki Kami - Ty tez