Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:24, 22 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
No to moje małe CHFSH

Madżenn, , brak mi słów na Ciebie . Niech żyje ChFSh!
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 08:22, 22 maj 2014

Do góry
Jakiś czas temu dopytywałam się o pnącza, postawiłam na winorośl japońską, aby pokryć drewnianą konstrukcję nad tarasem, ale jest kiepsko, winorośl rośnie bardzo wolno, teraz bardzo mocno ucierpiała od wiosennych przymrozków i mimo, że ma pędy żywe na przekroju, to nie pojawiają się nowe pąki liściowe.
Wcześniej nie decydowałam się na winobluszcz, bo bałam się jego ekspansji, ale z winoroślą chyba nigdy nie doczekam się zielonego dachu nad stołem ogrodowym, więc może jednak winobluszcz?

Powiedzcie mi proszę, doświadczeni w uprawie tego pnącza, czy on daje sobie radę na drewnianej konstrukcji i czy nie ma jakiegoś szczególnie złego wpływu na drewno, po którym rośnie?

Na załączonym zdjęciu z ubiegłego roku moja drewniana konstrukcja, widać winorośl, która po 2 latach z mozołem troszkę weszła na górne belki a teraz musiałam wszystkie te pędy usunąć i znowu lato pod parasolem
Ogród cichy i przytulny 08:16, 22 maj 2014

Do góry
" Wiosna, wiosna, wiosana ach to ty ..."

Odwiedzającym życzę miłego dnia
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 08:15, 22 maj 2014

Do góry

Wilcza Góra 08:06, 22 maj 2014

Do góry
koralowa "Compactum"

z małym, zielonym gościem

Wilcza Góra 08:04, 22 maj 2014

Do góry
dziś znów będzie "kalinowo", bo maj już powoli dobiega końca i kaliny już przestaną tak bardzo cieszyć kwiatami...
a lubię je tak bardzo...
jeszcze raz angielska....

Rododendronowy ogród II. 07:56, 22 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dla Anety i Ani-- piegowaty Kazimierz. Podoba się ????

Wczoraj sie nie odzywałam bo robiłam już miejsce dla Króla A wiesz jak to jest znaleźć miejsce... Opis manewrów zamieszczę u siebie Ale miejsce honorowe ma... jest piękniejszy niż na foto które oglądałam w necie
Ogródek Anity 07:48, 22 maj 2014

Do góry
Koleżanki i koledzy! Pomocy! Ta oto róża potrzebuje towarzystwa!

to zdjęcie Ani DS mam nadzieje, że mi wybaczy....

Z którym powojnikiem ją posadzić? Mam takie 3

Mi sie wydaje , ze z generałem sikorskim, on taki niebiesko fioletowy, ale nie wiem....
Blaski i cienie nowego życia 07:34, 22 maj 2014

Do góry
Donice schodowe też dostały nowe kwiatki
Połączenie lobelii z plectranthusem nico

werbenka biała z zielistką

surfnia lub petunia (nigdy nie wiem)

Blaski i cienie nowego życia 07:31, 22 maj 2014

Do góry
Pelargonie białe w donicach okiennych - jeszcze będę poszukiwała heliotropa

Wczoraj o zmroku kończyłam moją rabatę letnią i sadziłam lawendę od Aliny- ma super pachnącą odmianę Polecam

Blaski i cienie nowego życia 07:29, 22 maj 2014

Do góry
Zdjęcia są z telefonu i niestety przy mocnym słońcu wychodzą mi nie najlepiej,
ale chcę coś wrzucić co się u mnie dzieje
Miłego dnia

Trzmielina wczoraj sadzonkowana osobiście i posadzona w cienistym zacisznym miejscu
zółto-zielona i 2 odmiany biało-zielonej

Kwiatowy ogródek Monteverde 07:09, 22 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Lilak Palibin nie całkiem rozwinięty a już ślicznie pachnie

Palibin jest cudny. U mnie juz kwitnie całkiem. Jeszcze sobie kiedyś dokupie wiecej
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:47, 22 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
No to moje małe CHFSH

Marzen co to za liście zielone z surfiniami? Czy to się mocno rozrasta, będzie zwisające?
Zakładam ogródeczek 06:42, 22 maj 2014

Do góry
Wczesną wiosną tego roku:

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:26, 22 maj 2014

Do góry
A teraz moje pytanie i prośba w podjęciu decyzji !!!!!!
Mam ją podjąć do jutra rana, żeby w razie czego do transportu roślin doładowali porzeczki

Pan T znalazł spore rozkrzewione porzeczki alpejskie 'Schmidt'

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/roslina/152,ribes-alpinum-schmidt

Powiem szczerze że nie spotkałam się z takimi żywopłotami
I mam zagwozdkę.

Bo...........jakbysmy mieli kasę to wiadomo wszystkie żywopłoty zrobilibyśmy z cisa.
A wiadomo ile taki żywopłot kosztuje - a ja ma tego sporo - część będzie z cisa, ale nie będzie on wysoki i i tak na efekt będzie się czekało długie lata.

Mówimy w tej chwili jak to Gardener- Przemek nazwał - cyckach hahahaha.
Tych półkolach pod lasem......czy zrobić je z tej porzeczki???

Mam mało czasu na decyzję i mało czasu na siedzenie w necie

Cena tej porzeczki pozwoli poszaleć z innymi roślinami

Na zdjęciu poniżej przyznam że wygląda zachęcająco.........

http://kurowski.pl/images/katalog/1100_900/Ribies_ASchmidt_1_big.jpg

opis też kuszący

Odmiana 'Schmidt' w porównaniu ze zwykłą porzeczką alpejską ma ładniejsze, grubsze i zdrowiej wyglądające liście, które utrzymują się na pędach od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Z tego powodu warto tworzyć z niej jednorodne zielone ściany, tym bardziej że porzeczkę daje się łatwo formować. Wysokość żywopłotu może osiągać 1,5 do 2 m. Wiosną dodatkową ozdobą krzewów są żółtozielone kwiaty.

PODŁOŻE: Najlepiej żyzne, lekko gliniaste i stale nieco wilgotne; roślina potrafi się jednak przystosować do gorszych warunków

STANOWISKO: Od słonecznego do cienistego

LIŚCIE: Sezonowe, 3- lub 5-klapowe, o średnicy do 4 cm, ciemnozielone; jesienią przebarwiają się na żółto

WARTO WIEDZIEĆ: Porzeczki alpejskie jako nieliczne z krzewów dobrze znoszą konkurencję innych, większych od siebie roślin. Można je więc sadzić bezpośrednio pod koronami drzew

Sztywne i wyprostowane pędy porzeczki można łatwo formować. Krzewy znoszą nawet niekorzystne miejskie warunki i konkurencję innych roślin

http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/56,127257,10006285,Rosliny_polecane_na_zywoplot___porzeczka_alpejska__Ribes,,14.html

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:10, 22 maj 2014

Do góry
Kochani zdjęcia roślin już jutro.
Pan T. miał bardzo udany dzień zakupowy ......oj ale żałuję że nie zabrał mnie ze sobą .
Wtedy zamiast jednej ciężarówki przyjechałyby co najmniej trzy hahahahaha

Wszystko przyjedzie do nas jutro .

Wczoraj pan T, rzucił temat zrobienia części żywopłocików z porzeczki...........o tym za chwilkę najpierw pare fotek z wczoraj.
Panowie dłubali się w warzywniku - prawie skończony - no powiem Wam że sama go sobie zazdroszczę

Dziś będzie kończony, ma przyjechać już ziemia, panowie wymienią ją najpierw w warzywniku i przesadzą truskawki i poziomki

A jutro zacznie się już akcja ustawiania roślin!!!!!!

Ogrodowe zacisze 02:02, 22 maj 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Kolorowy mix

Kamienie w ogrodzie zawsze mnie urzekały Czy to piaskowiec?
Kwiatowy ogródek Monteverde 01:53, 22 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu, czy ten bodziszek, to czerwony? Nie rozłazi się? Miałam taki sam, lub podobny i zlikwidowałam - tak mi się przynajmniej wydawało - a on po roku odnowił się
Ogród cichy i przytulny 01:34, 22 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Co do drzewa to orzech włoski wyhodowany przez mojego tatę z orzecha, który dostał od znajomego. Jest niezwykły ma przeogromne orzechy i jak już są to jest ich dużo
Kilka lat temu niezłe gradobicie strąciło dużą ilość orzechów myślałm, że do jesienią nie będzie co zbierać ale nie było źle
Moje olbrzymy:

Niesamowite wrażenie robi ten orzech. Wspaniała odmiana!
Eh, gdybyż u moich sąsiadów taki rósł Nie złościłabym się, że mi liście na działkę lecą, bo oprócz nich orzechy też by spadały. Musisz Asiu wiedzieć, że ten sąsiedzki orzech 1/3 korony nad moją działkę sięga. Orzechy też mam, ale gdzie im do Twoich!
Mój 4 arowy azyl... 01:19, 22 maj 2014

Do góry
Na dobranoc

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies