Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Hortensja 21:51, 04 lip 2014

zapraszam, zapraszam. na razie szału nie ma.
wczoraj ciachnęłam kanciki a dziś wszystko rozwaliłam bo postanowiłam co nieco przekopać i dosiać trawy.... mysle ze kanty dadzą lepszy efekt jak trawa będzie gęsta
Hortensja 22:05, 04 lip 2014

kurcze blade, chciałam się Wam dziś pochwalić efektami mojej pracy i jak na złość kabel od aparatu się schował. nie mogę wgrać zdjęć. złoścliwość rzeczy martwych....
Kondzio 22:06, 04 lip 2014

Hortensja napisał(a)
kurcze blade, chciałam się Wam dziś pochwalić efektami mojej pracy i jak na złość kabel od aparatu się schował. nie mogę wgrać zdjęć. złoścliwość rzeczy martwych....
hi hi hi tak zawsze jest hi hi hi
Hortensja 23:45, 06 lip 2014

kabla nadal nie ma! znajdzie się pewnie jak nie będzie pilnie potrzebny.
a pilno mi bo chciałam pokazac Wam nieplanowaną rewolucję w moim ogrodzie. Ścieliśmy 3 sosny które bybły dość stare i pozwolenie na ich ścięcie od dłuższego czasu czekało w szufladzie. W końcu sąsiad scinał za płotem swoje drzewa i postanowił pomóc nam w scince. Teraz ścięte drzewo zalega mój trawnik. Tak! ten sam który reanimuję od wiosny.....

Niestety ścięte drzewa odsłoniły kiepski żywopłot. Decyzja o jego usunięciu już zapadła. Teraz czas się zastanowić jak zagospodarować tę lukę która po nim zostanie.

Tutaj żywopłot jeszcze z sosnami. I mój "BOB BUDOWNICZY" gotowy do pomocy.
Hortensja 20:56, 10 lip 2014

Ok. Wreszcie udało mi się narysować plan naszej działki. Jak widać zieleni nie zostało zbyt wiele. Tym bardziej zalezy mi żeby wyeksponować to co zostało.

I kilka zdjęć rzeczywistych;

Mur oporowy i skarpa z tujami za nim:

Przedogródek z Magnolią:

I żywopłot do usunięcia:

Chce wyeksponować przedogórdek, mur oporowy i tę część ogrodu gdzie jeszcze jest zywopłot. To najbardziej widoczne miejsca ogrodu.

Wszystkir sugestie, podpowiedzi i pomysły mile widziane
Hortensja 20:59, 10 lip 2014

Skoro ma byc w stylu srodziemnomorskim chciałam pzedogrodek wysypac zwirem i posadzic trawy ozdobne ale to chyba uszczupliłoby jeszcze bardziej i tak skromną ilość zieleni w moim ogrodzie.

Co do przedogródka wiem juz ze musze wyrównac wysokość tuj i nadac im nieco owalny kształt.

nad murem oporowym, wzdłuz jego przebiegu chciałabym posadzic rząd małych kulistych bukszpanów. tuz za doniczkami, teraz jest tam wysypany zwirek

na schodach i murze planuje duzo ceramicznych donic z kwiatami w kolorze różu, fioletu i zieleni.
na ganku, za drzwiami - pergolę z różami pnącymi.

przed nami jeszcze do zrobienia elewacja obu budynków i wymiana tych okropnych drzwi.

Co Wy na to?
Magda_ 22:39, 10 lip 2014

Nie martw się bo miejsca jest sporo na pewno uda Ci się wszystko wspaniale urządzić
Hortensja 17:27, 11 lip 2014

oj, chyba wszyscy świętują urodziny ogrodowiska i nikt nie ma czasu do mnie zajrzeć
Hortensja 23:33, 12 lip 2014

dziś zabrałam się za przedogródek.

oddzieliłam tuje od trawnika. w tygodniu wypełnie przestrzeń między tujami korą.

z boku widać pewien szpadelek

wydzieliłam rabatę. teraz zastanowiam się jak ją obsadzić

zimą zalega tam śnieg, wieć celowo zostawiłam ok. 1 metr między trawnikiem a kostką na ewentualne złogi śniegu.

plan jest taki:

1. róza wielkokwiatowa np. carina lub piwonie w rózowym odcieniu
2. budleja dawida, rododendron a moze hortensja we fiolecie???
3.dzwonki dalmatyńskie i ostrózki
4. lawenda
5. moze jakies trawki ozdobne albo kordyliny australijskie??

Danusia, rzucisz fachowym okiem?

jula81 23:37, 12 lip 2014

A zastanawiałbym się czy napewno dać ten nr.2
Lepiej róże trawę i lawendę .Dość.Ewentualnie z przodu obwódkę z bukszpanu