Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Margaret-ki :) 12:57, 21 maj 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Własnie zakupiłam dwie róże pnące New Dawn

Róża którą kupiłaś jest piękna porcelanowa, mam ją, nie sprawia żadnych kłopotów będziesz z niej zadowolona, pozdrawiam cieplutko, bukiety piękne i o storczyku muszę wspomnieć bo uroczy jest
Barwinek lub bluszcz pod tuje 12:44, 21 maj 2014

Do góry
Zdjęcie z konwalią:

Bluszczyk kurdybanek:

Próbowałam jeszcze z innymi roślinkami ale bluszczyk, konwalia i barwinek radzą sobie najlepiej. W 2012 latem wsadziłam 2 konwalie, 2 bluszczyki i 6 barwinków, początkowo były podlewane i oplewione ale w 2013 roku nie miały żadnej opieki. Myślę że gdyby miały w zeszłym roku więcej wody to byłoby jeszcze bardziej rozrośnięte.
Rododendronowy ogród II. 12:42, 21 maj 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Bożenko, ależ u nas rwetes w ogrodzie! Najwyraźniej młode ptaki wyszły z gniazd. Wczoraj jeden (chyba młody kos) wylądował na szybie, ale pozbierał się i odleciał. Wdzięczność za gościnę w moim ogrodzie (w postaci białych ciapek) widzę już na kilku szybach na piętrze W powietrzu szał - udało mi się wczoraj zobaczyć jak ptak łapie jakiegoś owada w locie - SUPER! Na trawnikach szał - szpaki "wyprowadzają" swoje młode i karmią na miejscu i myślę, że uczą naśladować szukania pokarmu. Śmieszne sceny. Młode nie do końca umieją sobie poradzić, a nauczone, że dostają do dzioba, ganiają rodziców dopominając się o jedzenie. Te biedaki obrywają po skrzydłach, ogonie, gdy tylko młody zobaczy, że stary coś dzióbnął i nie daje. Komedia! Nie mam czasu na dłuższe obserwacje, ale te chwilowe też cieszą.

Bogdziu, ten ciekawski szczygieł to nie jest młode pokolenie, prawda? Za dobrze "wymalowany" na młodego chyba.

Tą wdziecznośc to ja znam bardzo dobrze i często mnie wkurza ale obserwacja ptaków to super zajecie i przewaza nad tymi dowodami wdzięczności.Szpaczki a szczególnie kosy wyciagną z ziemi niejednego szkodnika nawet dorosłe chrabaszcze załatwią i ich larwy i opuchlakowe również , ale i czerśnie niestety. Co do szczygła to myśle ze stary ale łatwiej stwierdzic jak zdjecie jest z boku zrobione.
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:41, 21 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzisiejsza kartka

u mnie upał na razie nie wychodzę do ogrodu, w nocy na moment lunął deszcz i podlał roślinki

Róża na kartce Karolina ładna, u mnie też upał, ja się cieszę może wreszcie Róże się rozwiną pozdrawiam.
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 12:41, 21 maj 2014

Do góry
Stan, przepraszam - tragedia obecna. Proszę nie zwracać uwagi na elementy nie-roślinne

Obrysy dla jasności - te drzewka to wiśnia Amanogawa (kolumnowa), z lewej bukszpanik, po prawej w rogu róża i przed nią graby. Pod płotem malutkie witki bluszczu pospolitego, który docelowo ma zasłonić zielonym parawanem brzydkie ogrodzenie. Do pozostałych elementów nie jestem przywiązana
Ogród cichy i przytulny 12:39, 21 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Dzisiaj po pracy poszłam do ogrodu "poprawić" bądź nieco odnowić rabatę. Zrobiłam zdjęcia ale nie ma ich w aparacie - jakieś cuda ?
Ale inne jakoś się zachowały

Asiu piękne zdjęcia i mnie tez podoba się to zestawienie drzewa ,host i obwódki bukszpanowej ,super to skomponowałaś ,ciesze sie ze podoba Ci sie mój pomysł,będę działać
O mnie też tak wciąga że M trochę niezadowolony
Asiu na ślimaki wypróbuj wysypać wapno ,one tego bardzo nie lubią ,tak mówi mój M ) pozdrówka i do wieczora ,lecę do ogródka
Pszczelarnia 12:37, 21 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Odpowiadając na pytanie o rolę pergoli. Dla róż pnących, silnie rosnących ramblerów. Już rosną.

Perspektywa pergolowa nieprzemyślana. Bok pergolowy uratowała Magolia (się przechyliła ta perspektywa). Na szczęście sąsiedzi posadzili świerki. I myślę nad zwieńczeniem.

tu trzeba czasu. Poduszki przywrotnikowe tez się przydadzą- smakowicie będzie. I jeszcze tzreba czegoś na zakończeniu tej osi.
czy jeszcze coś ?
może da się sama rózę pnącą otoczyć tez żywopłotem z buksika, żeby z przodu widok tej strony był jednorodny. A z drugiej przy bukach dużo jest miejsca? jak buki podrosną to szerokością dotkną pergoli?
Ogród to moje hobby 12:34, 21 maj 2014

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Z mojej herbaciarni roztacza się widok na ogród. Nawet jak pada deszcz można wypić herbatkę i poczytać książkę.

Dziękuję, wypiłam herbatę jaśminową, nie czytałam nic, chłonęłam piękno tego miejsca
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:25, 21 maj 2014

Do góry
Ostatnio kupione rośliny nadal nie posadzone,

więc plan na dzisiaj to posadzenie roslinek na rabacie obok domu

oraz posadzenie begonii w gazonach przy kotłownii

więc do pracy

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:25, 21 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
Anek daj sobie trochę na wsteczny i poodpoczywaj wtedy i wena się znajdzie i miejsce na azalię ,pozdrawiam Cię słonecznie i ślę przecież Twój ogród i tak jest piękny

Powojnik dogania górę pergoli... jupi... a teraz zmykam z kompa..

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:23, 21 maj 2014

Do góry
Rench - nie do wszystkich.. jak widać po wpisie wyżej.. ta odmiana jest taka żywotna

Ciociu Małgoś - cmok z skrót ...bardzo mi się podoba.. a z Agatą to jesteście jak siostry Zapomniałam Ci o tym napisać.

Pszczółka - wyciepię wielką kępę lilii z krokusami...co ładniejsze gdzieś może upcham pomiędzy krzaki, i będzie miejsce na Kazimierza Czyli zakup kontrolowany

Tess - cmokam i uciekam z kompa, bo zaraz mnie M zabije... a w mieście złapią mnie korki ..

Ciepło sie robiło.. pora stawiać basen dla Muminka.. najpierw trzeba wypoziomować bo obrzeże sie trochę przez 2 lata rozjechało

I moja Nowa Zembla.. mam kilka, ale ten jest najładniejszy

Ogród niby nowoczesny ale... 12:22, 21 maj 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Iza, dokładnie - lustro ma 180 na 180 czyli cały jeden płotek. eM zdemontowal ten jeden płotek, zrobił ramę o taką:

na to przybił płytę i na płytę przykleił lustro, zamocowal dookoła listwy zabezpieczające przed deszczem...u góry w kształcie litery C a po bokach litera L

a to dzisiejsze nasadzenia przy lustrze...zabraklo mi kory...i roślinek...

no nie mogę .... rewelacja !!!! (różowe buciki Pani fotografki tez rewelacja i psinka też rewelacja )
Rododendronowy ogród II. 12:22, 21 maj 2014

Do góry
Zonk hi hi hi

Moja codzienność - ogród Oli 12:19, 21 maj 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Marta dla Ciebie jeszcze złote orfy, też bardzo fajne i ładne rybki

i dużo większe na środku zdjęcia to tołpyga tym zrobić fotę bardzo trudno, ciemne są i lubią przesiadywać pod roślinami...

piękne "oceanarium"
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 12:14, 21 maj 2014

Do góry
Poranna sesja niezwykle udana.
Czyż on nie jest piękny?! Posadzony przez syna, codziennie chodzi i sprawdza, co nowego kwitnie. Trochę był niepocieszony, że tylko jeden irys zakwitł, ale za to jaki

Słoneczny ogród słonecznej safikey 12:12, 21 maj 2014

Do góry
w warzywniku robi sie coraz bardziej bujno:

pierwszy rok truskawek w ogrodzie i ładnie się rozkrzewiły i kwitną coraz mocniej

będą smakowite

rabarbar wsadzony przez M. rozrasta się ładnie

aronia posadzona w sadzie już sie przyjęła

a kępy poziomek zachęcają moje dzieciaki do tęsknego oczekiwania na owoce

miodzio!!!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:08, 21 maj 2014

Do góry
mam prosbe o pomoc w zdiadnozowaniu co dolega moim poziomkom

niby ładnie kwitna i widać, że są szczęśliwa na rabacie ale na liściach niektórych maja takie plamki:

czy może to być pozostałośc po obryskiwaniu chwastów obok - gdzie kilka kropel tu przywiało i przypaliło liście, czy to cos powazniejszego??/

pozdrawiam sylwia
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 12:02, 21 maj 2014

Do góry
moja Azalia Nordlicht przekwitła i po opadnięciu jej płatków pozostały takie nagie pręciki:

wyrastaja równiez nowe pedy.
teraz ptytanko, czy te przekwitłe kwiatostany powinna oberwać?
czy nie osłabiaja one nadmiernie rosliny?

Dzieki za podopowiedź
Mój nowy stary ogród 11:56, 21 maj 2014

Do góry
Obchód wykonałam
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 11:55, 21 maj 2014

Do góry
z pąków które mjały być kwiatami rozwinęły sie nowe liście, ale cos mnie niepokoi,
na liściach widoczne są takie ciemne plamy, jakby oparzenia słoneczne, wygryzień i dziurek brak, ale takie ciemne plamki są....

może podpowiedzieć czy to cos powaznegi i jak pomóc roslinie????

dziekuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies