Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród cichy i przytulny 02:19, 23 maj 2014

Do góry
Na dobranoc kilka fotek

Mój 4 arowy azyl... 01:27, 23 maj 2014

Do góry
Miłych snów
Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 01:13, 23 maj 2014

Do góry
Lucynko.
Polecam Ci abyś rezygnowała stopniowo ze środków chemicznych i zastępowała je bogatą i zróżnicowaną substancją organiczną. Ekologii nie wprowadzaj, ponieważ nie ma ona nic wspólnego z naszymi ogrodami ani ochroną środowiska naturalnego. Jedną czy dwoma gnojóweczkami z pokrzyw też nic nie zmienisz.
Musisz pracować nad całym mini ekosystemem ogrodu wzbogacając tak edafon, aby doprowadzić go do równowagi biologicznej. Próbować zamknąć i uszczelnić jak najbogatszy łańcuch pokarmowy. Wiem, że z początku wydaje się to wszystko trudne i często niezrozumiałe, ale od czegoś trzeba zacząć. Skoro rośliny pobierają pokarm i wodę z gleby, to może właśnie od niej. Zacznij Lucynko od produkcji wysokiej klasy kompostu i pokryj całą glebę w ogrodzie odpowiednim mulczem.

Oto efekty z mojego ogrodu w którym nie stosuję żadnych środków chemicznych.

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:25, 23 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to całe szczęście jedliśmy jeszcze po 30 zł, bo po 17 już chyba tak nie smakują

Co u mnie kwitnie nowego..
Bodziszki himalajskie

Bodziszek kupowany u Pana Bylinowego(nazwy nie zapisałam ale dziś kupiłam dwa żeleźniaki już całe w pąkach kwiatowych Jakoś upchnęłam.... już na rabatach jest sajgon, a to dopiero zaczyna rosnąć.. za miesiąc ja sie wyprowadzam z ogrodu by na ten busz nie patrzeć

Bodziszki inne też Ale foto mam tylko tych dwóch.

Pan Bylinowy ma bodziszek niebieski.... nie mam takiego i już myślę, że może jednak gdzieś sie da go włożyć..... oj jestem biedna i nieszczęśliwa.. miejsca brak.

O widzę Plenum i łąkowy a na niebieski możesz u mnie popatrzeć ja swoim tawułkom dam zakwitnąć nie będę taka wredna wrzuć foty jak będziesz podtapiała Muminka w basenie pozdrówka
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 00:14, 23 maj 2014

Do góry
Jeszcze dzisiaj ostatnie zdjęcia wkleję- tawuła. Stanowi ona coś na wzór żywopłotu ale pewnie będzie do wymiany na coś innego. Jak kwitnie to faktycznie ładnie wygląda i to pod warunkiem , że nie pada deszcz w tym czasie.Jak już przekwitnie to nie jest za bardzo atrakcyjna.

Ogród w Alei Lipowej... 00:10, 23 maj 2014

Do góry
Ewa, Reni, Danuta, Marzenka i Marta ...
... ogród nieogarnięty, pieknie nie jest, nic nie wyplewione, aby trawa skoszona, roboty, że hej.
Teraz rododendrony mnie cieszą

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 00:08, 23 maj 2014

Do góry
DZiewczyny - lejecie mi miód na serce

Ale na razie by nie było rozwodu zamieszczam wersję z trawnikiem Oczywiście w zanadrzu jest opcja, że jak nam się trawnik znudzi (czytaj: M. będzie kosić) ścieżka pójdzie pod Amanogawą, a w środku się zrobi piękną rabatę angielska, aj, aj.

Na razie kąty proste, bo z urodzenia jestem bałaganiarzem i na pewno zrobię misz masz na rabatach, więc przynajmniej żeby to było w ramy jakieś ujęte.

M. jest zwolennikiem kółek i esów-floresów, więc nie wiem czy drugiej wersji nie trzeba będzie z tego powodu zrobić

Mam nadzieję, że w miarę czytelne To co szare to ścieżki, kremowo-szare to żwir, brązowe drewno, niebieskie w kwadracie - woda, a zielone - wiadomo co Wymyśliłam, że można by do balkonu sąsiada od dołu się wwiercić i puścić linki na jakieś drobne pnącza w donicy lub bez - zawsze to trochę osłony. Od sąsiada z lewej ramki z takimiż linkami na powojniki. Pod ścianą donica na trawy i skrzynia drewniana na podręczne narzędzia. Trochę jeszcze mało miejsca na warzywnik mam A jako ścieżki może właśnie takie długie płyty z karmnikiem/macierzanką... tylko gdzie ja znajdę takie płyty w normalnej cenie?

Chyba muszę szybko zrealizować, bo mi się znów odwidzi... to chyba już z 6 czy 8 pomysł na ten ogród... lubię zaczynać, ale nie lubię kończyć

Mój 4 arowy azyl... 00:06, 23 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Późnym popołudniem pojechaliśmy na działkę. Podlałam niektóre rośliny, szczególnie te flancowane: aksamitkę, żeleźniaka, ożankę. Także niedawno sadzone liliowce. Reszta musi te majowe upały przetrzymać do mojego powrotu
Wczoraj jeden, dzisiaj już więcej irysków trawolistnych kwitnie

Niby majowa, ale czy zdąży się w maju rozwinąć?

Basiu rano był u mnie taki sam pączek majowej a wieczorem widziałaś u mnie jakie piękne 2 kwiaty i następne na jutro się szykują
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:02, 23 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 00:00, 23 maj 2014

Do góry
Jeszcze inny buk

I wiąz

Katalpa

Lipa już ma pąki kwiatowe - Ta to dopiero będzie pachniała podczas kwitnienia. Teraz pachnie lilak Palibin a niedługo lipa
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:58, 22 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Bylina Doniu
a tu cynia liliput

Posiałam cynie w takiej misce, co chryzantemy sprzedają. Stała sobie grzecznie do wczoraj, bo mój M potracił ją i wszystko wywalił. Poklęłam ale pozbierałam, nasion dosypałam. I co dziś widzę? Dziewięć siewek! Ciekawe, które skiełkowały; te zbierane, czy te wczorajsze.
W zeszłym roku ślimaki mi cynie obżarły.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:47, 22 maj 2014

Do góry
I jeszcze jedna tym razem czerwona. Na razie jeszcze jest tu włóknina. Jak będę to przerabiać i będzie kasa na korę to usunę włókninę.

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:45, 22 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ale śliczna To jest bylina czy jednoroczna?

Bylina Doniu
a tu cynia liliput
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:43, 22 maj 2014

Do góry

W tym roku mniej piwoniowych kwiatów.

A drzewiasta już przekwitła

Ostatni pączek jeszcze na osłodę

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:39, 22 maj 2014

Do góry
Kolejne krzewuszki

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:37, 22 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Katalpa ruszyła na dobre... będę Was zamęczać tym widokiem

Piękny pokrój ma ta katalpa. Co na nią spojrzę, to ogromny kielich na nóżce widzę. Ot, skojarzenia
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:37, 22 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Pięknie Ci kwitną wszystkie roślinki

Dziękuję Doniu jarzmianka dla Ciebie
Hirutkowy raj:)) 23:34, 22 maj 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Pomóżcie proszę zidentyfikować co niszczy moje hortensje i czym to pryskać ?

Może to przemrożenie ale popatrz czy na spodniej stronie nie ma pajęczynki? to wtedy będą to przędziorki i wtedy 3-krotnie trzeba będzie opryskać Karate 025 EC, aha czy te porażone listki są trochę żółtawe?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:32, 22 maj 2014

Do góry
Mój buczek zmienił barwy-kolory stały się intensywniejsze

Trochę zdjęć moich krzewuszek

Ogród cichy i przytulny 23:32, 22 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Moja nowa rabata z hortensjami, bukszpanami, trawami ozdobnymi, które są co 1,5 m tylko ich nie widać są brązowe i zlewają się na tle kory i szyszek. Na efekt muszę trochę poczekać ale widzę to oczami wyobraźni

Widzę, że żywopłocik bukszpanowy rośnie
A hortensje bukietowe, czy ogrodowe? A może drzewiaste?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies