Pojęcia nie mam. Najpierw myślałam, że to objawy chlorozy, ale one są inne. Najprawdopodobniej jest to antrakoza objawiająca się tym, że na liściach pojawiają się żółte plamy, które z czasem ciemnieją. Plamy mają zróżnicowaną wielkość, usytuowane są pomiędzy nerwami liścia. W miejscu plam tkanka zasycha.
Sprawdź, czy na dolnej stronie blaszki liścia w miejscu plam nie występują brunatne, niewielkie koncentrycznie ułożone punkciki.
Rozprzestrzenianiu się antrakozy sprzyja wilgotna, deszczowa pogoda.
Jeśli potwierdzisz objawy, to konieczny będzie oprysk fungicydem Dithane NeoTec 75 WG.
Roseum jest w porządku , na poczatku tylko wymaga podlewania bo zanim się ukorzeni lubi przywiędnąc jeśli rośnie w słonku. Ja je podlewałam nawet w sroku dnia , zawsze miałam przygotowana dla nich deszczówke cieplą by nie było szoku jak świeciło słonko , ale po okresie klimatyzacji nie ma z nim problemu.Natomiast od Flore Pleno lepszy Byłby Eskimo ale i z nim da sie zyc tylko musi byc bardziej osłonięty bo jest delikatniejszy i z moich jego najbardziej lubią robale.To jeden z nielicznych pełnych rh. Tak wygląda.
Efekty poczynań dzisiejszych....
piękna pogoda, super lato! Ok, to już nie moja sprawka
Zostały mi jeszcze ze 3 rządki do zdejmowania trawy... ehhh już mam technikę opanowaną. Niemniej jednak ciężka praca. Widać jak mały jest ogródek zwłaszcza po wstawieniu stolika.
W tygodniu będę ustawiać próbnie kuleczki i liczę na Waszą pomoc.
Siedząc przy stoliku wymyśliłam że do klona będą dobrze wyglądać 2 kulki, tylko trzeba te tulipany stamtąd wyciapać...
Co o tym sądzicie?
truskawkobranie już było!! Zjedliśmy 3 sztuki, reszta jeszcze na krzaku.