Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 15:49, 07 lip 2014

Pysznogłówki, przybył mi jaśniejszy odcień, nie zakwitła jeszcze bladoróżowa, siana wiosną.

Czosnki kwitną, a wokół nich owadzie szaleństwo, właściwie to na wszystkich kwitnących buczy i bzyczy

perowskia coś chudzieńka, sadzona jesienią ubiegłego roku

paniprzyroda 16:12, 07 lip 2014

Zaczynają kwitnąć dalie i cynie przy warzywniku. Wreszcie mam miejsce, w którym posiałam i posadziłam jednoroczne, a posiane świeżo byliny mogą zostać nawet do wiosny. Zmieściły się też wszystkie ukorzeniane w doniczkach rośliny.
Właściwie to inspiracja dzięki Gabrieli i Tobie - agniecha973
Pies nauczył się i omijał sznurki. Przydałby się jeszcze niski leszczynowy płotek, może uda się go zrobić...

agniecha973 16:18, 07 lip 2014

A jaki był mój udział w inspiracji??? Nieświadomy

Łany jeżówek wypasione!!!
A co to za drobne kwiatuszki niebieskie i białe?
paniprzyroda 16:54, 07 lip 2014

Aga, pamiętasz, jak pokazywałaś wiosną uporządkowany teren obok folii? Ja wykopałam syna z uprawą kukurydzy na tym kawałeczku I żeby nie było, odstąpiłam mu połowę warzywnika To niebieskie, to ogórecznik.

dalia z angielskich nasionek słabo rośnie, ale akurat w tym miejscu gleba nie jest najlepsza, z kilkunastu nasionek mam cztery sztuki

będą limonkowe cynie

paniprzyroda 17:15, 07 lip 2014

łubin jednoroczny

kosmos z własnych nasion nie powschodził, ale znalazłam siewki i przesadziłam. Teraz będzie sie rozsiewał do woli W tle słoneczniczki wszelkiej maści, chyba muszę im solidną podporę zrobić, bo rozpychają się coraz bardziej

a tego nie kojarzę, muszę poczekać na kwiaty

i na tym koniec trochę innego ogrodu, zakwitnie jeszcze groszek, czarnuszka, maciejka... i tak nie wysiałam wszystkich jednorocznych, zostały na przyszły rok
Milka 17:27, 07 lip 2014

Bardzo fajna opowieść o ogrodzie śliczy kolor pysznogłówek i dalii
a z sianiem, to tak różnie wychodzi, nie mniej, zazdroszczę ci tej angielskiej , ciemnej dalii, sliczne są, ale wolą półcień chyba lekki, jak pamiętam ich nasadzeniapozdrawiam Mariola
paniprzyroda 17:40, 07 lip 2014

Irenko, dziękuję Ciemna dalia ma słoneczko po południu tylko. Irenko, pysznogłówki bedą mieć nasionka Bladoróżowe wysiewałam wiosną, powschodziły bez problemu i ładnie rosną.
Czasami zbieram nasiona różnych dalii, wiosną wysiewam. Wielkością nie dorównują tym z karp, ale kwitną i tworzą małe karpy, które już w następnym roku można wysadzać do ogrodu.
Buziaki
Milka 17:43, 07 lip 2014

Osobiście wolę niższe dalie, tzw miniaturki, lepiej fason trzymają, pozwalają na lepsze kompozycje tez coś tam sieje, ale powoli zmierzam niby! do ograniczenia gatunków i aby mniej pracy, bo co tu ukrywać, coraz trudniej to obrobić.
Jeśli ma takie słońce, cudnie urośnie, daj ciut Florovitu dla kwitnących
Kindzia 21:18, 07 lip 2014

Czyli moja lawenda już się osypie...na przyszły rok będę pamiętała. Dziękuję

Ale dalii masz masę, piękne! Bardzo je lubię. I jeżówki różowe cudne i cała masa innego kwiecia...bardzo ładnie!!!
viva 21:59, 07 lip 2014

paniprzyroda napisał(a)

Vivo
, jeśli do mnie zajrzysz, to rozwinięty kwiat ostatniej nn

Mariolu, nic mi nie przychodzi do głowy . Może jakbym zobaczyła kwiaty w różnej fazie i pokrój krzewu

Czosnki niestety to prawda przepadły. Może to nie nornice zjadły a karczowniki. Pewne jest jedno sadziłam a nie ma ich

Trudno już ogarnąć Twoje ogrody tyle dobra posiadasz
Jeżówki śliczne, kiedy sadziłaś. Liliowce nie mniej. Czy to z tej mieszanki kolorów? Wybacz ale nie znam odmian liliowców.