Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:45, 10 maj 2012

Do góry
martula napisał(a)
Danusiu , a czym zaprawiasz dołki pod choinę kanadyjską?

Pod choinę zaprawiam próchnicą kwaśną zmieszaną z ziemią ogrodową, albo Conitorfem, czyli ziemią do iglaków.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 23:44, 10 maj 2012

Do góry
Co do Lagerstroemii to wydarzenie, bo ta roślina to właściwie nie powinna przezimować, ale jest. To wielku sukces Irenko
Opisuj co dalej się z nią dzieje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:40, 10 maj 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
Danusiu - czy bukszpany w pojemnikach moga stać na pełnym słońcu??

Mogą, one są dobre również do cienia, co nie oznacza że tylko do cienia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:39, 10 maj 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Danusiu, żaden, ale to żaden? Ciekawe co się stało. Przecież w mroźniejszych rejonach ruszyły.
Te za stożkami też nie? To co tam posadzisz?

Tylko jeden za bramą odbija, a tutaj na froncie żaden. Za stożkami posadzę to samo czyli miskanty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:38, 10 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu tak się zastanawiam czy te moje cisy można flrowitem potraktować?

Można.
System automatycznego nawadniania 22:59, 10 maj 2012

Do góry

Dysza zraszacza TORO 570 z seria 10 MPR ma zasięg 3 m, a dysza serii 8 MPR ma zasięg 2,4 m.

Inne rozwiązanie dysze paskowe. Dysze paskowe są od 0,6 m do 2,7 m.

Kolejne rozwiązanie linia z treflanem (herbicydem) - np pasek w podjeździe do garażu często są takie półmetrowe - wtedy linię kładzie się co 30 cm na głebokości około 5 cm, ale trzeba o tym pamiętać bo nie można nakłuwać trawnika bo się podziurawi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:10, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z tyłu ogrodu, we wnęce, znajduje się ściana wodna. Obok stoją donice z kordylinami australijskimi i hortensjami. Naprzeciwko ustawiłam ławkę tekową, którą zdobyłam dopiero w tym roku, a szukałam jej już od pięciu lat. Za ławką rosną róże odmiany "Chopin", moje ulubione.

...

Danusiu a te drzewka za ławką ... liściaste ... co to jest ... Twoje wątki są tak ogromne, że choć czytam wydaje mi się, że na ich nazwę nie trafiłam ...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:17, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trochę z czapy ale powiedz mi Danusiu gdzie znajdę w okolicach wawy takie fajne cisy na ekran do zasłonięcia ramienia bramy, dodam tylko że chciałabym kupić w dobrej cenie czyli niskiej
Ogród Ginger 14:17, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja jak ten strażnik mówię, nie kupuj po jednej sztuce, chyba że drzewka jakieś, ale krzewy i byliny nie Zobaczysz, że miałam rację

To się nawet dobrze składa ponieważ pod koniec miesiąca niedaleko mnie są targi ogrodnicze pojadę i dokupię tak żeby był duet albo i większa ekipa . Co do hortensji to wszędzie szukam oczywiście limelight chciałabym 3 sztuki, ale nigdzie nie ma anabelle kupiłam na pocieszenie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:25, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma, żaden miskant nie przeżył zimy

O nie, Danusiu, u mnie się stało podobnie i nie mogę uwierzyć, zwłaszcza, że młodszym zrobiłam kopce, azalie pontyjskie żyją. Mnie się nie chce wierzyć w coś takiego. Jeszcze czekam. Może się okazać, że Martkowi posłałam trupa w kopercie (a i tak nie dotarł).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:18, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ana, wrócę do kul cisowych - co im jest? Jaka jest diagnoza? Czy mają jakieś świeże przyrosty?
Danusia pisała, że mogły być przesuszone i pobierały z zapasów. Ale teraz przecież Ty je regularnie podlewasz i mają próchniczną ziemię?

Mnie chodziło o przesuszenie jak jeszcze były w szkółce, o suszę fizjologiczną a nie że Ania nie podlała
Tak się dzieje po zimie, a na roślinach jeszcze objawów nie widać.

Danusiu, ja wiem, że to nie Ana, mnie tylko zdziwiło, że objawy przesuszenia zimowego przychodzą tak późno. Oznacza to, że przesuszona roślina nie chwyci już wody dawkowanej regularnie?

Co do rabaty, pomyśl, że inne rośliny podrosną. Może to pomoże. W tamtym roku "wszystko" przesadzałam co było po drodze - strat nie było. Ale nie mieliśmy upałów.
Widowiskowe trawy 12:57, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...) Sporobolus heterolepis.

Podobno jej wiechy wydzielają zapach przypominający popcorn. Z przyjemnością bym to sprawdził ale niestety w szkółce sprzątnęli mi ostatnie egzemplarze sprzed nosa więc jako substytut zdecydowałem się na śmiałka darniowego 'Goldtau', który co prawda nie pachnie i nie przebarwia sie jesienią ale za to ma ładniejszy kolor latem, wcześniej kwitnie i znosi mocniejsze zacienienie.
Zielony galimatias 11:00, 10 maj 2012

Do góry
Witaj, czekamy na fotki ogrodu, rysunek zostaw na później
Ćwiczenia w linkowaniu 10:58, 10 maj 2012

Do góry
Borówcowy działa dobrze.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:56, 10 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Klony pewnie powędrują do donic, bo zimy nie przetrzymają (chyba, skoro to palmowe).

Ja w sprawie miskanta i cisów. Dlaczego cisy mają tworzyć ścianę, skoro masz (białą) ścianę? Nie pojmuję, bo miskanta mi szkoda - to moja naj-, naj- rabata była.
Dobrze, że jest jeszcze jeden przy hortensji na rabacie innej.

hmmm to smutne, moje (6sztuk) wszystkie ruszyły
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:55, 10 maj 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Danusiu,da się określić zapach kaliny angielskiej ?

Waniliowy ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:54, 10 maj 2012

Do góry
stychaz napisał(a)

No i stało się, ruszyłam front, zerwałam bluszcz, a miskant już dawno sam się wyeliminował

Kopię rów na cisa

Witaj Danusiu,

Czy możesz powiedzieć jaka jest odległość (mniej więcej) hortensji od muru? Bo widzę, że ten cis to tak bardzo blisko jest wsadzony?

Na styk, 15 cm jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:53, 10 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Klony pewnie powędrują do donic, bo zimy nie przetrzymają (chyba, skoro to palmowe).

Ja w sprawie miskanta i cisów. Dlaczego cisy mają tworzyć ścianę, skoro masz (białą) ścianę? Nie pojmuję, bo miskanta mi szkoda - to moja naj-, naj- rabata była.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:52, 10 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mają tworzyć bryłę zieloną, prostopadłościan - nie chcę białe ściany. Wszystko na niej wymarza, chodzi o zamaskowanie krawędzi lustra.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:49, 10 maj 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Danusiu futerko piękne. Też chcę taką białą trawkę. Co to?

Holcus mollis Jackdaw's Cream
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies