Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 21:18, 17 mar 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Krokusowa rzeka.

rzeka czadowa
W Gąszczu u Tess 21:11, 17 mar 2015

Do góry
Krokusowa rzeka.

Rabata czosnkowo-kamasjowa zaczyna.

I przebiśniegi.

W Gąszczu u Tess 20:53, 17 mar 2015

Do góry
Ciemierniki.

Purpurowy tydzień temu.

I obecnie.

Te podzielone zostały z dużego egzemplarza, kupionego na giełdzie. Dzielić trzeba zaraz po przekwitnięciu (tak jak i przesadzać), bo wówczas jest największa szansa, że nie odchorują. Ciemierniki nie lubią przesadzania. Ale to nie znaczy, że się ich nie przesadza To białe coś na glebie to skorupki jajek.

W Gąszczu u Tess 20:44, 17 mar 2015

Do góry
Biała jeżówka, której nasionka wyszabrowałam przy mojej poczcie

Moje trzy rozplenice

Przy okazji - widać, jaką g...nianą ziemię kupiłam. Kupiłam już dobrą(?) do zasiewów i pikowania, zamierzam siew traw powtórzyć.

W Gąszczu u Tess 20:37, 17 mar 2015

Do góry
Fotki i fotki. Marudy jedne

Coś mam, ale dzisiejsze wczesnoporanne niestety nie wyszły. Za mało światła było.

Moje zasiewy. Pierwsze siewy bardzo nierówno wschodziły, najpierw pokazała się mniej, niż połowa. Myślałam, że będzie ich mało i posiałam resztę nasion.
Kiedy te pierwsze przepikowałam, okazało się, że kiełkują pozostałe. Dlatego te później kiełkujące wyrosły w glebie ze śladami jak po bombardowaniu
Tu w dniu 8 marca, przed pikowaniem.

Tu po pikowaniu.

Pierwsze pikóweczki wsadziłam w tekturowe pojemniki. Nie polecam. Ziemia wysycha strasznie szybko. Tu już mają 10 cm - 15 marca.

Ogródek Iwony 20:01, 17 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Iwonko ile dni czekałaś na wzejście Twoich nasion ? Ja mam nasionka od Tess były stratyfikowane może mus jeszcze poczekać ???

Kasiu, ja nie wiem, od czego to zależy. Pierwsze wschody gdzieś po 3 tygodniach. Było ją ledwo widać. Wschodziła bardzo nierówno, w końcu się wzięła. Sąsiadka siała w tym samym czasie i jeszcze nic nie widać. Musisz czekać cierpliwie.
Rododendronowy ogród II. 17:50, 17 mar 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Cudne...
Koniecznie muszę zakrokusować ogród jesienią.

Bożenko, buziam

Ja kupuję w Lilypolu , nie narzekam na cebulki. Miło że zajrzałas Tessiu.
Ogród nad Rozlewiskiem 17:29, 17 mar 2015

Do góry
Obiecałam Wam napisać, co jeszcze ciekawego widziałam nad Rozlewiskiem w lutowy weekend.
Wywiążę się z tej obietnicy w sposób, który może Was zaskoczy

usunięte
Ogród nad Rozlewiskiem 17:25, 17 mar 2015

Do góry
Kasiek, już wiem, że to myszołów zwyczajny.
Rododendronowy ogród II. 17:24, 17 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Cudne...
Koniecznie muszę zakrokusować ogród jesienią.

Bożenko, buziam
Ogród nad Rozlewiskiem 17:15, 17 mar 2015

Do góry
Witaj Ren

toś mi ćwieka zabiła tym pytaniem. Latem, czyli w sierpnie są już przebarwione (ale nie tak cąłkiem bordo)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2075-ogrod-nad-rozlewiskiem?page=72
ale wcześniej? Nie wiem. Muszę przejrzeć zdjęcia.
Ogród nad Rozlewiskiem 16:57, 17 mar 2015

Do góry
Witaj Tess
Podoba mi się bardzo Twój rozchodnik Mam pytanie czy jego liście od początku są bordowawe czy dopiero latem się przebarwiają?
W Gąszczu u Tess 14:05, 17 mar 2015

Do góry
Dziewczyny, zajrzałam na chwilę tylko.
Zdjęć nie mam (tu zniżam głos do szeptu: bo w pracy jestem)
Wiosna przyszła i do mojego ogrodu, a jakże
Kwitną krokusy (pogoda taka marna w weekendy, że dotąd nie widziałam ich rozchylonych, a niedługo przekwitną ), przebiśniegi, a aktualnie zakwita puszkinia, którą tępię z uporem godnym lepszej sprawy, a jej i tak wszędzie pełno.
No i ciemierniki.

Dwie budki lęgowe zasiedliły szpaki. Co bardzo cieszy mojego eMa No, mnie też - przyznaję. Trochę mnie dziwi, że sikorki jeszcze nie zasiedlają moich budek - w ubiegłym roku pierwsze były sikorki, dopiero później pozostałymi budkami zainteresowały się szpaki. Hmmm.... Czy u Was sikorki już budkują?

Uległam i pomimo iż sobie obiecałam, że traw nie ruszam jeszcze - ścięłam je jednak.

Dodaję, że malutkie stipki mają się świetnie (mam ich mnóóóóóóóóóstwo), za to inne posiane trawy to moja porażka. Wzeszły tylko 3 (słownie: trzy) rozplenice.

To tyle.
Więcej (może) wieczorem.

Buziam mocno
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:50, 17 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Polinko, wrzucam zdjęcie trawki do identyfikacji. Ponieważ raczej nie jest to "silver sceptre", to może Ty będziesz wiedziała co to? Do cienia, rozchodzi się rozłogami dużo mocniej niż "Ice Dance" i na pewno nie jest to Ice D. - ma bardziej miękki, wąski i jaśniejszy liść.

a moim zdaniem to na 100% Silver Sceptre. Mam (opócz tych w cieniu) także dwie posadzone na patelni, gdzie słońce jest od 11 aż do 17 i dokładnie tak samo obecnie wyglądają.
Przy czym przyczyny ich stanu upatruję nie tylko w bardzo słonecznym stanowisku (jednak to trawka do półcienistych i cienistych miejsc), ale także w tym, że są to już duże kępy. Myslę, że trzeba sukcesywnie usuwać te nowe trawki, zrośnięte odłogami. Albo przerywać ogłogi, żeby nie było połączenia z macierzystą kępą.
Inna kwestia, którą biorę pod uwagę, i kóra może mieć znaczenie, to fakt, zbyt głębokiego posadzenia. Posadziłam je zbyt głęboko, zanim Toszka poinstruowała mnie, jak się sadzi trawki. Kilka sztuk takiego posadzenia nie przeżyło. Te dwie dały radę, przeżyły, ale są takie klapnięte.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:55, 17 mar 2015

Do góry
Silver u Toszki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=308

U Tess

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=535#post_4

U Jagody

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=649
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:47, 17 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Polinko, wrzucam zdjęcie trawki do identyfikacji. Ponieważ raczej nie jest to "silver sceptre", to może Ty będziesz wiedziała co to? Do cienia, rozchodzi się rozłogami dużo mocniej niż "Ice Dance" i na pewno nie jest to Ice D. - ma bardziej miękki, wąski i jaśniejszy liść.

Ptasie łapki to nie są Mam je teraz w doniczkach ze stokrotkami i wyglądają całkiem inaczej.

Z tą jest dziwna sprawa...Wygląda jak Silver ale Silver nie rozchodzi się.

Po zimie u Jagody jest taka sama- u niej rośnie na słonecznej rabacie. U Toszki i Tess, gdzie rośnie ta półcienistym miejscu jest ładna.

Poszukam zaraz u siebie zdjęcia tej trawy.
Ogródek Iwony 09:04, 17 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Iwonko ile dni czekałaś na wzejście Twoich nasion ? Ja mam nasionka od Tess były stratyfikowane może mus jueszcze poczekać ???

wojtas z ogrodu z hostami czekał na werbenę 2 miesiące
Ogródek Iwony 07:50, 17 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, dzięki za linka. Chcesz nasionka werbeny ?

Iwonko ile dni czekałaś na wzejście Twoich nasion ? Ja mam nasionka od Tess były stratyfikowane może mus jueszcze poczekać ???
W Gąszczu u Tess 18:13, 16 mar 2015

Do góry
Tess pozdrawiam Cię serdecznie. Coś już mnie nie odwiedzasz z dobrymi radami i pomysłami, brakuje mi Twojej obecności
W Gąszczu u Tess 17:58, 16 mar 2015

Do góry
Tess
życzę udanego sezonu ogrodniczego
i serdecznie pozdrawiam
Martek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies