Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 13:46, 02 maj 2014

Do góry
EdytaB napisał(a)
Ja własnie reanimuję 2 Polar Bear i jedną , której nazwy zapomniałam, generalnie teraz mam pobojowisko bo kładziemy kostke, wybrana ziemia zalega na trawniku, teśc przysypłał mi nią 1/2 tylnej rabaty (płakac mi się chciało) .
Generalnie pobojowisko.

No tak, rozumiem Twój ból.
Na pocieszenie
Początki w Kruklandii 13:39, 02 maj 2014

Do góry
Na elipsie możesz posadzić rozplenice plamami pod brozami, kule w części środkowej a rozchodniki w częsciach między roplenicami. Taka symetria promienista, trzy pola bo trzy brzozy. Wtedy w pola roplenic można wmontowac wiosenne cebulowe jeszcze, potem trawy je zasłonią.

Dobrze Ci idzie Justynko.

Początki w Kruklandii 13:37, 02 maj 2014

Do góry
Pytanie mam.
Chodzi o tą Youngii:

Czy ona mi z czasem zarośnie dookoła? Czy muszę ją jakoś poprowadzić?
Bo teraz to taki parasol w 1/4 dopiero a chciałabym cały
Początki w Kruklandii 13:24, 02 maj 2014

Do góry
ewalm napisał(a)

Bukszpan w przyszłości lepiej sobie poradzi pod brzozami niż żywotniki. Ja bym sadziła bukszpany, choćby małe.
Żurawki nieszkodzi, że nie takie same czerowne, ważne że wszystkie nie-zielone.

Kolumnowe drzewo - dobry pomysł , też o tym myślałam

Przy tej ławeczce koło furtki ładnie wygladałoby coś pionowego w miejscu kulki, jakaś kolumnowa trawa ozdobna albo berberys jasny. Jakis punkt skupiający wzrok jak się patrzy z daleka. Ale niekoniecznie.

Fajno, że się zgadzamy

Za kulką jest miskant paskowany

Jeden ogród – dwie osobowości 13:12, 02 maj 2014

Do góry
na ten rok znowu się szykuje sporo zmian nowe rabaty nowe rośliny, przesadzanie.

najpierw może zacznę od nowo powstającej rabaty (na razie to rabata widmo bo nie ma na niej roślin) tymczasem tępimy trawę w czym pomaga nam agrowłóknina bo po jesiennym tępieniu trawy ręcznie pod inną rabatę zupełnie odechciało nam się działać w taki sposób. Tutaj potrzeba więcej cierpliwości, ale za to nie trzeba się aż tak namęczyć.

Jak trawa zgnije to zaczniemy sadzenie.
pewnie najwcześniej na jesieni.

Ja chciałam większą niż jest tzn 3 m a mąż mniejszą tzn 1 - 1,5 maks ale w końcu drogą konsensusu w najszerszym miejscu rabata ma 2,40 m oboje jesteśmy w miarę zadowoleni więc nie jest źle.
Ogród, który ciągle zmieniam 13:04, 02 maj 2014

Do góry
posadzone tirellki

i druga
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:27, 02 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Iza to lilie ceglaste od mamy

A to żółte od mamy, chyba też powinna je mieć.

Anuś rozpoznane i zidentyfikowane ... żółtych jest więcej ... latam i mniemam gdzie to wrazić
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:24, 02 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
T

A ten rh jak się zwie? Wiem , że pewnie wszyscy to wiedzą, ale ja nie, a mam zdaje się takiego jeszcze z czasów przed ogrodowiskowych i nie mam nazwy...

Cunningham`s White
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:15, 02 maj 2014

Do góry
powracając na front ... ... wspominałam o dosadzonych miskantach i firletkach ... plus rozplenice

kwiaty firletki będą sobie migać między brzózkami ... mam białą i zupełnie nieoczekiwanie zrobiło się tak nostalgicznie ...

pomiędzy doniczką a zielonym R mało widoczne kropki ... to lawenda !

M - miskant ml ... na dużym zdjęciu czerwona kropeczka
R - rozplenica Hamelin czy jakoś tak
F - firletka biała

różowe kropli przy doniczkach to róże tylko jakie ... oto jest pytanie ... wrócimy do tego

pod brzozami będzie sobie powiewać stipa ... i między różamicarex amazon mist ... albo też stipa

nie oznaczone jeżówki i miskant malapantus tam gdzie kończy się murek betonowy a płyta na jego kontynuację zaczyna ...

http://www.pinterest.com/pin/437975132484764509/

http://www.pinterest.com/pin/437975132484468615/

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:06, 02 maj 2014

Do góry
Wczoraj wysiałam sałatę zwykłą i ozdobną, marchew, pietruszkę, koperek i aksamitki - mają odstraszać nieproszonych gości. Za tydzień wysieję ogórki i fasolkę.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:04, 02 maj 2014

Do góry

Lawenda coraz ładniejsza

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:04, 02 maj 2014

Do góry

Witam wszystkich. To mój pierwszy bukszpan i niestety ogromna hodowlana porażka ;(
Kupiony w markecie dwa lata temu jako dorosły okaz. Około pół roku po zakupie zaczął wyglądać gorzej, radziłam się tutaj na forum.
Podlewałam go Florovitem, opryskiwałam od szkodników. W zimie był zabezpieczony przed mrozem, podlewany gdy temperatury były plusowe. Dodam że stoi na zabudowanym balkonie, od strony południowo wschodniej, częściowo zacienionej. Obserwuję go bacznie od kilku tygodni i nic się dzieje! Żadnych nowych pędów... Jakiś czas temu podłałam florovitem z jednoczesnym opryskiem, ale mam wrażenie że on po prostu już nie żyje, litski są "papierowe" i "szeleszczące" mimo że wciąż zielone jestem załamana, bo wydaje mi się że dbałam o niego, czy da się go jeszcze uratować? może obciąć większość ? czy już szans nie ma? Aż mi wstyd...
Pomocy...

Ogródek Agam 12:04, 02 maj 2014

Do góry
Dzielone żurawki marnie wyglądają, z pięciu udało się uzyskać 37 Wcześniej rosły tu Chocolate Ruffles ale były za ciemne/ Teraz są Marmalade.

Truskaweczki
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:03, 02 maj 2014

Do góry

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:02, 02 maj 2014

Do góry
Już zmierzch nadchodził

To są moje buksiki, które wykorzystam na inne miejsca

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:53, 02 maj 2014

Do góry
ujęcie z drugiej strony ... tu z ulicy będzie widać:

1 *** w stopach łanu tojeści brunera ... lub kulki bukszpanowe lub nie wiem co

2 *** łan tojeści i jej cudnych kaczych dziobów !!! ... dlatego białe dechy won ... beton witamy ... dzioby czeba widzieć

3 *** wysokie grafitowe chyba jednak (białe były też brane pod uwagę ) donice z sezonowymi kfiatkami ... a może tu te buksikowe mini kuleczki ???

4 *** za tym parkanik ostro cięty w prostokąt z bukszpanu ...

na zdjęciu z kropkami w dali widać wyznaczony pas ... to będzie aleja angielska po mojemu ... widzicie jak mi wychodzi "formalny" przedogródek ... boję się pomyśleć jak wyglądać będzie angielska

a tu jej tworząca się postać ...

tu prościutko ... po bokach pas kwiecia i form ... tam gdzie widać miejsce na zielnik ... fiem ... fiem mam jeden już u pszczółki ale ten będę miała bliżej ... a środkiem pas trawniczka ... taki zielony chodniczek

http://www.pinterest.com/pin/437975132484468778/
a w kubiku aktualnie niezapominajkowym - ta niebieska plama na tle muru - chyba wygra opcja z gracilimusem ... zakochałam się w nim w "kwadratowym ... może z jakąś figurką na postumencie sikającą wodą ???
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:53, 02 maj 2014

Do góry
Najtrudniejsze zadanie dla mnie to pomierzyć rabaty. Teraz mam już troszkę pomierzone więc pamalutku zajmuję się nasadzeniami.
W tym miejscu mają być trzy stożki ciosowe. Stożków nigdzie nie dostałam Cały czas będę się za nimi rozglądać aż w końcu przecież gdzieś je dostanę. A na razie, wsadziłam na ich miejsce trzmielinę, której mam pod dostatkiem. Cóż........ pocieszam się, że nawet Mąż się rozglądał za cisami
Może przez weekend uda się ponasadzać resztę. Trzmielinę przycięłam na stożki ale zdjęć po ciachnięciu zapomniałam zrobić

Co z tym ogródeczkiem począć 11:51, 02 maj 2014

Do góry
To już serio ,ostatnie

O i tyle ...spadam do pracy
Co z tym ogródeczkiem począć 11:49, 02 maj 2014

Do góry
I ostatnia dawka

Pierwsze Rh zakwitło

Azalie też
Cosik mi Rh zaczyna chorować ,już go opryskałam ,zobaczymy

Róże i clematisy też maja się dobrze

Mój przechowalnik tez kwitnie ,na terytorim emusia ale na razie nic nie rozjechał
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:49, 02 maj 2014

Do góry
Tobie Izo jako uprawiającej z powodzeniem niezapominajki pokażę moje wczorajsze fotki ze spaceru w łódzkim ogrodzie botanicznym .........."rzeka niezapominajkowa" wije sie tam na długaaaasnym odcinku i to same tylko niezapominjaki ale w róznych kolorach ........... ( daj znac to potem wyrzuce żeby nie zaśmiecać ci watku)

Pozdrawiam majowo !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies