Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

System automatycznego nawadniania 22:49, 06 maj 2012

Do góry
Danziger napisał(a)

Zraszacz do podlewania trawnika może być w korze czy w kamieniach, ale przed nim nie powinny rosnąć żadne rośliny.

a jak z estetyką takiego rozwiązania. Widziałem zraszacze schowane w trawie i jeśli ktoś nie wie gdzie są, to trzeba ich szukać. . W korze na pewno nie będą też rzucały się w oczy. A jak w kamieniach, szczególnie tych jasnych?

Ale czy one muszą być w kamieniach? Mnie by się nie podobało w jasnych kamykach takie czarne kółka
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:32, 06 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Napisz mi proszę czym psikać na mszyce? topsin? mospilan?

Na mszyce Pirimor lub Talstar
Robinia akacjowa 22:28, 06 maj 2012

Do góry
Dlatego właśnie robinia jest na mojej liście drzew niepolecanych.

Wszystko rośnie a ona goła z kolei jesienią pierwszy mróz "warzy" jej liście, a wszystko inne piękne.
Poza tym jest bardzo uciążliwym drzewem (rani ręce podczas cięcia), często wymarza np. połowa korony.

Kiedyś te robinie sadziłam, ale to już przeszłość

System automatycznego nawadniania 22:22, 06 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zraszacz do podlewania trawnika może być w korze czy w kamieniach, ale przed nim nie powinny rosnąć żadne rośliny.

a jak z estetyką takiego rozwiązania. Widziałem zraszacze schowane w trawie i jeśli ktoś nie wie gdzie są, to trzeba ich szukać. . W korze na pewno nie będą też rzucały się w oczy. A jak w kamieniach, szczególnie tych jasnych?
Ogrodowy amator prosi o porady 22:15, 06 maj 2012

Do góry
Witaj Damianie, skoro planujesz jakieś prace budowlane to z trawnikiem nic nie rób. Gdy zakończysz prace, dopiero opryskasz go Bofixem na chwasty i będzie wyglądał lepiej
Moje poletko 22:12, 06 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witajcie.
szybkie pytanko do znawców tematu.
Co się dzieje z moją różą i jak jej pomóc?
czy te wżery w liściach mają coś wspólnego z żółtymi schnącymi pędami?

Dziury spowodował szkodnik, a to więdnięcie i zasychanie to objawy zamierania róży.
Wzrost jest zahamowany, najmłodsze pędy wyginają się ku dołowi, liście stają się chlorotyczne (odbarwione).
Potem brunatniejące pędy zamierają. Dzieje się to pod koniec zimy i na początku wiosny.

Róża mogła być zakażona. Głównie chorują róże szklarniowe.

Nie ma na to lekarstwa, róże usuwa się.

Tak po prostu wyrzucić Sama ją wychodowałam z patyka
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:47, 06 maj 2012

Do góry
Witaj Konstancjo, miło że do nas dołączyłaś i masz już znajomych To fajnie.
Moje poletko 21:42, 06 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Witajcie.
szybkie pytanko do znawców tematu.
Co się dzieje z moją różą i jak jej pomóc?
czy te wżery w liściach mają coś wspólnego z żółtymi schnącymi pędami?

Dziury spowodował szkodnik, a to więdnięcie i zasychanie to objawy zamierania róży.
Wzrost jest zahamowany, najmłodsze pędy wyginają się ku dołowi, liście stają się chlorotyczne (odbarwione).
Potem brunatniejące pędy zamierają. Dzieje się to pod koniec zimy i na początku wiosny.

Róża mogła być zakażona. Głównie chorują róże szklarniowe.

Nie ma na to lekarstwa, róże usuwa się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:27, 06 maj 2012

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Danusiu, masz może więcej zdjęć tego klombu? planuję takie nasadzenia u siebie po 15 maja i chciałbym mniej więcej określić odległości pomiędzy bukiem i świerkami. Ile tam jest rozplenic?

To buk kolumnowy, nie rośnie szerzej niż 2 m. Między bukiem a świerkami jest około 2.5 - 3 metry.

Rozplenic jest 7 szt.
Ania i róże i cała reszta :) 21:24, 06 maj 2012

Do góry
Bukszpany do wyrzucenia, zima była ostra choć krótka, ja też mam straty Ale sadzę znowu bukszpany.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:20, 06 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu próchnicy odkwaszonej używasz do sadzenia wszystkich roślin (nie kwaśnolubnych)?
Jak często podlewasz rośliny florowitem?

Do kwaśnolubnych jest próchnica kwaśna Florovitem raz w m-cu, ale nie częściej niż co 2 tygodnie, żeby nie przenawozić i zawsze mniej leję niż w przepisie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:19, 06 maj 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
Danusiu, mam pytanie: czy takiego starego bukszpana( po 30tce ) można ciąc silnie?tzn. przez te 30 lat był cięty jako żywopłot do wysokości ok. 60 cm, od zewnątrz jest ładny zielony z przyrostami ale w środku gałązki są suche i tak sobie myślę czy można go ciachnąć np. na wysokość 20cm?czy puści z tych sucharków i będą nowe przyrosty?

Jak taki bardzo stary, to długo będzie trwało "odbijanie", ścięłabym do zielonego a nie do gołych patyków.
System automatycznego nawadniania 21:07, 06 maj 2012

Do góry
kjub napisał(a)
abstarchując od punktu czerpalnego.... nie można kurka z wodą i podłączonej do niego lini kroplującej (można dodać redutor cisnienia) traktować jako jedną sekcję?

Można.
System automatycznego nawadniania 21:05, 06 maj 2012

Do góry
Danziger napisał(a)
Cały czas pracuję nad system nawadniania- niestety jeszcze ciągle na papierze. Wciąż pojawiają się nowe wątpliwości i pytania. W niektórych miejscach, wygodniej jest umieścić zraszacz wynurzalny na rabacie, wśród kory lub kamieni. Czy są jakieś przeciwwskazania do umieszczania tam zraszaczy? Oczywiście chodzi o zraszacze służące do podlewania przede wszystkim trawnika

System automatycznego nawadniania 21:03, 06 maj 2012

Do góry
Ana, Witek mówi, że nie, bo zraszacze w momencie chowania się są płukane wypływającą z nich wodą.
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 19:23, 06 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Okno na świat

czy ktoś ma może zbliżenie tego rusztowania dookoła? tej kratki i jej mocowania? dobry pomysł
Działka 25mx100m a na niej ogród z rodzimych gatunków. 15:21, 06 maj 2012

Do góry
Witaj, na pewno uda się pomóc, ale poprosimy o zdjęcia.

Podział jest dobry.
Soliter - drzewo iglaste na środek trawnika? 15:18, 06 maj 2012

Do góry
Bonsai z cisa w wyżwirowanym placyku.

Odradzam te wszystkie "wynalazki" z rodzaju jodła, wolno rosną i chorują. Po 20 latach wymarznie albo zachoruje i od nowa musisz coś kupować.

Ja także polecam świerk serbski. Jeśli Ci się nie spodobał, to może widziałeś w sklepie brzydkie, wyłysiałe egzemplarze?

Jeszcze może być świerk kaukaski odm. o żółtych przyrostach, ale tez potrafi przemarznąć.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:11, 06 maj 2012

Do góry
Czym się różnią objawy Cylindrocladium od Volutella

TUTAJ
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:02, 06 maj 2012

Do góry
Pamiętacie groźną chorobę bukszpanów, która nie oszczędziłą także moich okazów
Cylindrocladium buxicola ?

W szkólce Państwa Szmitów dowiedzieliśmy się o sposobie ochrony przed tą groźną chorobą.
Objawy Cylindrocladium buxicola często atakuje też inny grzyb o nazwie Volutella buxi.

W szkółce jest stosowany oprysk co dwa tygodnie mieszanką

Mirage x Topsin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies