Dlatego właśnie robinia jest na mojej liście drzew niepolecanych.
Wszystko rośnie a ona goła z kolei jesienią pierwszy mróz "warzy" jej liście, a wszystko inne piękne.
Poza tym jest bardzo uciążliwym drzewem (rani ręce podczas cięcia), często wymarza np. połowa korony.
Zraszacz do podlewania trawnika może być w korze czy w kamieniach, ale przed nim nie powinny rosnąć żadne rośliny.
a jak z estetyką takiego rozwiązania. Widziałem zraszacze schowane w trawie i jeśli ktoś nie wie gdzie są, to trzeba ich szukać. . W korze na pewno nie będą też rzucały się w oczy. A jak w kamieniach, szczególnie tych jasnych?
Witaj Damianie, skoro planujesz jakieś prace budowlane to z trawnikiem nic nie rób. Gdy zakończysz prace, dopiero opryskasz go Bofixem na chwasty i będzie wyglądał lepiej
Witajcie.
szybkie pytanko do znawców tematu.
Co się dzieje z moją różą i jak jej pomóc?
czy te wżery w liściach mają coś wspólnego z żółtymi schnącymi pędami?
Dziury spowodował szkodnik, a to więdnięcie i zasychanie to objawy zamierania róży.
Wzrost jest zahamowany, najmłodsze pędy wyginają się ku dołowi, liście stają się chlorotyczne (odbarwione).
Potem brunatniejące pędy zamierają. Dzieje się to pod koniec zimy i na początku wiosny.
Róża mogła być zakażona. Głównie chorują róże szklarniowe.
Nie ma na to lekarstwa, róże usuwa się.
Tak po prostu wyrzucić Sama ją wychodowałam z patyka
Witajcie.
szybkie pytanko do znawców tematu.
Co się dzieje z moją różą i jak jej pomóc?
czy te wżery w liściach mają coś wspólnego z żółtymi schnącymi pędami?
Dziury spowodował szkodnik, a to więdnięcie i zasychanie to objawy zamierania róży.
Wzrost jest zahamowany, najmłodsze pędy wyginają się ku dołowi, liście stają się chlorotyczne (odbarwione).
Potem brunatniejące pędy zamierają. Dzieje się to pod koniec zimy i na początku wiosny.
Róża mogła być zakażona. Głównie chorują róże szklarniowe.
Danusiu, masz może więcej zdjęć tego klombu? planuję takie nasadzenia u siebie po 15 maja i chciałbym mniej więcej określić odległości pomiędzy bukiem i świerkami. Ile tam jest rozplenic?
To buk kolumnowy, nie rośnie szerzej niż 2 m. Między bukiem a świerkami jest około 2.5 - 3 metry.
Danusiu próchnicy odkwaszonej używasz do sadzenia wszystkich roślin (nie kwaśnolubnych)?
Jak często podlewasz rośliny florowitem?
Do kwaśnolubnych jest próchnica kwaśna Florovitem raz w m-cu, ale nie częściej niż co 2 tygodnie, żeby nie przenawozić i zawsze mniej leję niż w przepisie.
Danusiu, mam pytanie: czy takiego starego bukszpana( po 30tce ) można ciąc silnie?tzn. przez te 30 lat był cięty jako żywopłot do wysokości ok. 60 cm, od zewnątrz jest ładny zielony z przyrostami ale w środku gałązki są suche i tak sobie myślę czy można go ciachnąć np. na wysokość 20cm?czy puści z tych sucharków i będą nowe przyrosty?
Jak taki bardzo stary, to długo będzie trwało "odbijanie", ścięłabym do zielonego a nie do gołych patyków.
abstarchując od punktu czerpalnego.... nie można kurka z wodą i podłączonej do niego lini kroplującej (można dodać redutor cisnienia) traktować jako jedną sekcję?
Cały czas pracuję nad system nawadniania- niestety jeszcze ciągle na papierze. Wciąż pojawiają się nowe wątpliwości i pytania. W niektórych miejscach, wygodniej jest umieścić zraszacz wynurzalny na rabacie, wśród kory lub kamieni. Czy są jakieś przeciwwskazania do umieszczania tam zraszaczy? Oczywiście chodzi o zraszacze służące do podlewania przede wszystkim trawnika
Zraszacz do podlewania trawnika może być w korze czy w kamieniach, ale przed nim nie powinny rosnąć żadne rośliny.
Pamiętacie groźną chorobę bukszpanów, która nie oszczędziłą także moich okazów
Cylindrocladium buxicola ?
W szkólce Państwa Szmitów dowiedzieliśmy się o sposobie ochrony przed tą groźną chorobą.
Objawy Cylindrocladium buxicola często atakuje też inny grzyb o nazwie Volutella buxi.
W szkółce jest stosowany oprysk co dwa tygodnie mieszanką