Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 21:27, 06 maj 2012

Łoosiuu napisał(a)
Danusiu, masz może więcej zdjęć tego klombu? planuję takie nasadzenia u siebie po 15 maja i chciałbym mniej więcej określić odległości pomiędzy bukiem i świerkami. Ile tam jest rozplenic?

To buk kolumnowy, nie rośnie szerzej niż 2 m. Między bukiem a świerkami jest około 2.5 - 3 metry.

Rozplenic jest 7 szt.

Instagram Ogrodowiska
kraania 21:58, 06 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Dzięki Tomek. Ja właśnie zastanawiam się poważnie nad s. heufleriana, ale wybieram na podstawie zdjęć w internecie i czasem nie wiem czy to dobre decyzje.
Czyli jeśli moja carex Ice Dance w ogrodzie ledwo zipie, to znaczy, że wymarzła?! Bo to też carex morrovii. Tamtą zimę przeżyła świetnie.
Danusiu, przeczytałam, że wyrzucasz carexy, czyli też Ci zmarzły?

agniecha973 zajrzyj na 24 stronę mojego wątku. umiściłam tam dwa zdjęcia swojej seslerii haufleriana. Mnie się średnio podoba ta trawka. Wygląda ciekawie tylko w okresie kwitnienia.
Gardenarium 23:09, 06 maj 2012

Tak, zmarzły choć nie wszystkie, za kulami przezimowały

Instagram Ogrodowiska
agniecha973 23:49, 06 maj 2012

Danusiu, masz doświadczenie z zieloną Hakone? Szybko rośnie? Miotam się w wyborze trawy do podsadzenia bukszpanowych poduch. Nie wiem czy efekt osiągnę chociaż po 2-3 latach czy będzie cały czas straszyć.
Domi 05:23, 07 maj 2012

Aga, ja mam zieloną Hakone od zeszłego roku. Kupiłam dosyć małe sadzonki. W tej chwili mają taką wielkość po wiosennym cięciu prawie do zera, jak w okresie zakupu.

Widzę, że bardzo lubi codzienne podlewanie.
mira68 11:31, 07 maj 2012

Danusiu cieszę się że podobają Ci się zmiany w moim ogrodzie.Pozdrawiam
popcorn 12:08, 07 maj 2012

Oj, jeśli hakone zielona trzeba codziennie podlewac, to ja rezygnuje A zolta ma sie dobrze na suchym stanowisku, w pelnym sloncu?
boguslaw_r_ 16:12, 07 maj 2012

Gardenarium napisał(a)
Gorzej

A tak było. Lepiej

Dla mnie gorzej jest lepiej. A może uzupełnić te miejsca jakimś np. Białobok, lub coś małego na pniu, miniaturki wolno rosną są wiecznie zielone i zawsze można dobrać odpowiedni kształt pozdrawiam
dorota_davussum 19:51, 07 maj 2012

Prześledziłam oba wątki i zabrakło mi słów, poczułam się jak w bajce. Jestem pełna podziwu i uznania.
Elfik 20:00, 07 maj 2012

Moje seslerie cudownie przezimowały, aż się dziwię! Carexy padły, miskant Gracillimus do tej pory nie daje oznak życia, natomiast Hakone bardzo ładnie przezimowała pod wielką plastikową butlą (nie zakręconą na amen )...