Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Moja bajka 07:55, 13 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu dla odmiany pochwalę bo jak dla mnie to najlepsza pora na podział żurawek, ja nawet jeszcze nie zacząłem, ale jakoś nie uśmiecha mi się jak pomyślę ile tego mam... o żeby nie było ja zawsze czytam

Ha! Więc jednak się wstrzeliłam z terminem . A wydawało mi się, że chyba wiosną powinno się dzielić. Czyli super, dzięki Łuki. Dobrze wiedzieć, że trzymasz rękę na pulsie . A co ile lat dzielisz swoje żurawki? Obserwujesz kiedy się rozrosły, pewnie, tak? Lecę bo Maja się zaczyna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:47, 13 wrz 2015

Do góry
Luki Twój ogród jest bajkowy. Piękny , po prostu piękny !

Róża w stipie wygląda zjawiskowo.

Będę zaglądać. Uwielbiam tworzące się ogrody.
U mnie z resztą tez powstaje ogród
Ogródek Iwony 23:47, 12 wrz 2015

Do góry
Ooo jakie udane zakupy jak ja dawno na takich targach nie byłem, ale wszystko co było wartego odwiedzenia spadło na psy... chociaż lilie bardzo drogie mieli Ja w tym roku chyba dam sobie spokój z cebulowymi.
Tak w kwesti werbeny, złapałem dzisiaj kwiatka i przechyliłem nad ręką... wysypało się mnóstwo nasion i aż się przeraziłem jak te kilkadziesiąt kwiatów tak się wysieje to będę miał problem w przyszłym roku
Moja bajka 23:43, 12 wrz 2015

Do góry
Kasiu dla odmiany pochwalę bo jak dla mnie to najlepsza pora na podział żurawek, ja nawet jeszcze nie zacząłem, ale jakoś nie uśmiecha mi się jak pomyślę ile tego mam... o żeby nie było ja zawsze czytam
Ogród mały, ale pojemny;) 23:23, 12 wrz 2015

Do góry
Przemku, Podpisuję się pod rzeszą fanów Twojego ogrodu.

Ja dopiero zaczęłam swoją "przygodę" z ogrodem i Twój ogród jest moim wzorem.
W tym roku zrobiłam 2 rabaty, które w przyszłym roku zamierzam połączyć w całość.
Mam do Ciebie pytanie, jak dajesz radę z chwastami bez folii, wiem, że temat folii to tabu na ogrodowisku, ale zawsze mnie to ciekawi, sama miałam dylematy. Przyznaję się, że przy jednej ją położyłam, ale właśnie chcę obsypać korą drugą.

Bordy położone, roslinki zasadzone, a ja się boję, ze w przyszłym roku będe tylko biegała i je wyrywała. Jednak z drugiej strony wyobrażam sobie, patrząc na Twoje foty, że żurawki, trawy rosną jak szalone. Sama już nie wiem.

Napisz mi proszę jak bardzo te chwasty wyrastają, czy co tydzień je trzeba wyrywać? oczywiście trawę mam wyrwaną w miejscu rabaty, obsypana będzie korą. A jak zrobiłeś z kamyczkiem na frontowej rabacie? też wysypałeś go bezpośrednio na ziemię?

Sadzę rośliny wzorując się na Twoim ogrodzie ale póki co wszystko jest małe, więc i luki spore, boję się tych chwastów.

Proszę o poradę, jak wygląda to u Ciebie i u innych "ogrodo-maniaków" walka z chwastami. Jak często je wyrywać z kory?

Pozdarwiam
Agnieszka
Moja bajka 20:09, 12 wrz 2015

Do góry
Mam nadzieję, że żurawki się przyjmą Luki wiem, że nie pochwalisz mnie za to, że dzieliłam je teraz. Ale pewna poprawa jest - w zeszłym roku dzielił marmalade końcem października . W tym roku wyglądają tak, zdjęcie z dzisiaj . Marmalade to chyba jedne z moich ulubionych Żurawek, bo wcale kapryśne nie są i wszędzie im dobrze

a tak wyglądały po podziale

Pozyskanymi po podziale żurawkami udało mi się pozatykać także dziury po żurawkach, które mi padły. Oby się przyjęły.
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 00:15, 12 wrz 2015

Do góry
O ... jestem już przeniesiona Dziękuję bardzo.

Efffa - dziękuję za sugestie, nie wszystkie wymienione ogrody widziałam

Dom, hm ... fakt nam taki minimalizm odpowiada najbardziej, przekażę Wasze pochwały koledze, który go narysował Teraz muszę dopasować do niego ogród.

Luki - teoretycznie plan nasadzeń był, ale w niektórych miejscach grunt osiadł, w innych wyszło krzywo, w trakcie prac niestety nie mogłam się przyglądać, a wiosną, kiedy rośliny zaczęły rosnąć bałam się ruszać czegokolwiek, bo jestem zielona i pojęcia o tym nie miałam, a poza tym rośliny i prace ziemne dużo kosztowały Teraz jestem już zdesperowana i dosłownie karczuję teren ... Gdyby nie ogrodowisko nigdy bym się nie odważyła, dopiero, gdy zaczęłam oglądać Wasze dzieła, czytać sugestie Pani Danusi, spróbowałam sama coś zmienić.

Część roślin, wydobyta z Chwastowiska, już czeka w pojemnikach na nowe towarzystwo
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 23:45, 11 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Powiem Ci, ze red baron z tą jeżówką niczego sobie
Jaka to odmiana echinacea?

Niestety nie mam pojęcia jaka to odmiana jeżówki. Kupowałam od pana w pąkach i miała być jasna,a wygląda tak.
Zestawienie red baronów z podobna jeżówką pokazywał Luki i tak się zainspirowałam

Teraz rozsadziłam trochę luźniej reb barona,mam nadzieję że nie padnie
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 19:40, 11 wrz 2015

Do góry
Witaj masz bardzo ładny dom...ah te przeszklenia Dobrze, że chcesz pójść w proste linie i minimalizm tym bardziej, że masz pole do popisu. Szkoda tylko, że trafiłaś (wybacz) na beznadziejną firmę ogrodniczą bo nawet terenu dobrze nie wyrównali, a jeżeli masz nawadnianie to przydałoby się to.
Masz chyba duży spadek na działce i aż się prosi aby zrobić ogród trasowy, przynajmniej z jednym murem oporowym, aby podzielić tą przestrzeń, lub bez 'tarasowania by troszkę skrócić ogród, chociaż nie wiem czy chcesz zasłaniać sobie widoki... są genialne, Chociaż nie koniecznie musi się to wiązać z zasłanianiem widoku.

Myślę, że musisz podejść do ogrodu całościowo i zaplanować sobie linię rabat i jego układ przynajmniej w okolicach domu, aby to wszystko było spójne. Później po kolei można tworzyć rabaty z planem. Teren z bardzo dużym potencjałem
O ile można zapytać, miałaś projekt ogrodu od firmy? czy tylko tak sobie wykonali pracę.
Ogród Cioci cz. 3 13:33, 11 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu jak już podłoga się szykuje to światełko na horyzoncie bardzo widoczne

Łukasz podłoga już leży Skończyli przed północą więc jeszcze wczoraj
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:12, 11 wrz 2015

Do góry
Mateusz taaa jutro lecę kupować

Gosiu pewnie, że można jeszcze dzielić żurawki, ja to będę dopiero się za to zabierał, nie wiem kiedy się z tym wyrobię, a mam co dzielić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:19, 10 wrz 2015

Do góry
Marto u siostry ładnie to nie ma, ale na pewno jest już czysto, a to wielki sukces Jeżówki bardzo przypadły mi do gustu, ale staram się trzymać jednej kolorystyki, chociaż u mnie już koniec z tym dobrem

Ewela ja tam nikomu nie polecam sadzenia żurawek na południowej wystawie bo podczas upalnych dni bez stale wilgotnego podłoża i ściółki będą się smażyć.
Jak już trzeba to zobacz sobie odmiany Rio, Marmalade, Redstone Falls Sweet Tea, Berry Smothie to taka bardziej w ciemny róż, ale dobrze rośnie. Te odmiany na pewno poradzą sobie ze słońcem, oczywiście to tylko kilka przykładów

Małgosiu zawsze tak dużo miłego napiszesz... lubię to
Takie dwa ogrody to fajna sprawa i ten drugi będzie bardziej w moim guście, ale oczywiście nie mogę zrobić wszystkiego pod siebie bo to nie moje muszę zrobić tak aby łatwo było to utrzymać, było prosto i kwitnąco. Pozostaje mi jeszcze mieć 3 ogród taki całkowicie dla mnie

Już drugi raz mam karczownika, a podobno lubi podmokłe teren... te moje chyba tego nie wiedzą, bo u mnie piaski, a rzeka kilkaset metrów dalej za domami i innymi działkami. U wszystkich w około spokój tylko u mnie urzęduje.

Mam nadzieję, że moja Ascot tak nie wyrośnie bo troszeńkę ciasno może u mnie być, chociaż jak Kindzia była powiedziała, że ciaśniej by posadziła
Ogród Cioci cz. 3 22:00, 10 wrz 2015

Do góry
Gosiu jak już podłoga się szykuje to światełko na horyzoncie bardzo widoczne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:50, 10 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny, robię trzecie podejście do tej rabaty w tym wątKu. KOło na rondzie, średnica 7 metrów. Słońce od rana do świtu, ale dobra, raczej kwąśna ziemia. Wczesną wiosną wyglądało tak:
,
potem w czerwcu:

Mam taką propozycję jak na rysunku.

Myślę jeszcze, żeby dodać tam gdzieś hortensje ze trzy, może między mikrobitę, trawy - może proso rózgowate i werbeny. Posadzę także irysy żyłkowane i tulipany, żeby wiosną nie wiało nudą. Pomyślałam też o perowskiej. Może luki obsadzę trawą ice dance, ale dopiero kępy mi rosną... Starałam się doadać ye rośliny, które na innych rabatach się pijawiają.

Powiedzcie, co zmienić, zdjąć, dodać... Czekam na wszelkie podpowiedzi
Ogród pod trzema dębami 23:46, 09 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Pamiętam bo to ja pytałem o Fastiagiaty, posadzone co 2,5 metra
Może o tych na stelażach będzie na początku, poszukam

Dopiero jak napisałeś, że jest stelaż to zauważyłem. Matko boska jak ja patrzę
Ogród pod trzema dębami 23:32, 09 wrz 2015

Do góry
Pamiętam bo to ja pytałem o Fastiagiaty, posadzone co 2,5 metra
Może o tych na stelażach będzie na początku, poszukam
Ogród pod trzema dębami 22:30, 09 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja zawsze czekam chociaż po tej dawce zdjęć nie wiem czy chciałem czekać bo aż mi słabo się zrobiło. Cudownie
Przy okazji znów cię pomęczę o graby, co ile masz posadzone te ukrzyżowane na stelażach swoją drogą świetnie się zagęściły w tym roku.

Lukaszu dzięki. O odległości grabów już wcześniej pisałam, ale oczywiście nie pamiętam co ile są. Sprawdzę jeszcze raz.
Żurawka - Heuchera 19:33, 09 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zdjęcie troszkę utrudnia, ale jeżeli starsze liście z góry zielone od spodu różowe to jest to odmiana Sashay, na słońce się nadaje

Betka
1 Berry Smothie
2 Solar Power
3 Burnished Bronze?
4 Fire Cheff
5 Marmalade
6 Sweet Tea
7 jakaś tiarella

Dziękuję
Ogród pod trzema dębami 17:11, 09 wrz 2015

Do góry
Ja zawsze czekam chociaż po tej dawce zdjęć nie wiem czy chciałem czekać bo aż mi słabo się zrobiło. Cudownie
Przy okazji znów cię pomęczę o graby, co ile masz posadzone te ukrzyżowane na stelażach swoją drogą świetnie się zagęściły w tym roku.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:26, 09 wrz 2015

Do góry
Mateusz bardzo śmieszne no co grzebałem w tunelach to patyk najlepszy

Agnieszko nie powiem mogłoby być lepsze

Drimeth mój pies owszem kopie tam gdzie jest nornica, ale zanim on by coś złapał to ona był pół wsi przebiegła... patyk nieskuteczny

Ewela już nie studencina.. nawet troszkę szkoda, ale czas szybko biegnie, ale fakt imprezy akademikowe omijałem szerokim łukiem, nie moje klimaty
Dziękuje za miłe słowa

Iwonko w moim grafiku na ten tydzień wypada piątek na wątek bo to troszkę czasu zajmie dam znać oczywiście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies