Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Podwiązywanie wysokich hortensji 11:06, 26 sty 2013

Do góry
Miskant Gracillimus, ale wymarzła zeszłej zimy. Teraz tam rośnie ekran z cisa.
Ale hortensja jest tak wielka, że go nawet latem nie widać

Początki w Kruklandii 09:35, 24 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Hej widzialam że polecasz trawki.pl czy już u nich kiedys kupowałaś ....bo zastanawiam się czy nie złożyćtam zamówienia ....?? Mam do zakupu 50 sztuk i trochę się boję.....bo to duża ilość..??

Kupiłam Zetko. Małe były, bo po tamtej zimie problem był ogólnie z trawami, ale szybko nadgoniły.

Z tego jednego red barona zrobiłam 7 takich jak niżej.

Kłosówka latem

Z rozplenicy mam teraz dwie takie (o ile nie wymarzły)

A miskant to już w ogóle ładny wyrósł
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:33, 22 sty 2013

Do góry
super, naprawdę- bardzo.
Z tyłu pod sumakiem nasadź jakąś wysoką/średnią trawę która masz- może miskant chiński, proso rózgowate, molinia arundinacea- spora plamna która załatwi Ci pielenie tam i da tło dla rabaty z przodu
Roztoczańskie klimaty 21:38, 21 sty 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Te brzozy to tu chyba tak jak mówisz za dużo
Może zamiast tych żurawek trawki jakieś niskie okrywowe np. carexy typu "evergold"?
Za tawułkami może troche wyższe trawy np. miskant "morning light"
Możesz też dosadzić troche więcej tych berberysów bordowych będą fajnie kontrastowć.
No i te stożki tak jak mówisz

Za tawulkami nie ma miejsca już bo tam jest obniżenie .... berberysy bordowe dosadzić ...dobry pomysł żeby większą plamę koloru zrobić . A stożki to tam gdzie żurawki teraz ?? I pod spodem niskie trawki jakieś??
Roztoczańskie klimaty 21:33, 21 sty 2013

Do góry
Te brzozy to tu chyba tak jak mówisz za dużo
Może zamiast tych żurawek trawki jakieś niskie okrywowe np. carexy typu "evergold"?
Za tawułkami może troche wyższe trawy np. miskant "morning light"
Możesz też dosadzić troche więcej tych berberysów bordowych będą fajnie kontrastowć.
No i te stożki tak jak mówisz
Kubusiowo 20:43, 19 sty 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Dzisiaj dopadł mnie "kryzys".. popłakałam sobie w kąciku i już chyba troszkę lepiej...
Żeby tak nie myśleć o tym "złym" zrobiłam sobie listę rzeczy niezbędnych na ten rok... i za głowę się złapałam...

Hakonechloa – 20 sztuk (podział)
Konwalnik – 20 sztuk (podział)
Szałwia omszona - 10 sztuk (podział)
Żurawki:
Czerwona – 6 (podział)
Żółta – 12 sztuk (podział)
Czarna – 6 sztuk (podział)
Berberys Maria – 5 sztuk
Berberys czerwony niski – 10 sztuk
Trzmielina – 8 sztuk
Cis fastigata – 3 sztuki
Róża Abraham Darby – 2 sztuki
Bukszpany na żywopłot - 100 sztuk
Bukszpan kule - 3 sztuki
Miskant Variegatus – 3 sztuki (do podziału)
Miskant Gracillimus - 3 sztuki (albo 1 do podziału)
Wiśnia Umbraculifera - 3 sztuki (!)

To taki mus.... a dobrze by było jeszcze Berberysa Green Carpet dokupić tylko tego to chyba ze 40 sztuk , stipę no i werbeny dużo wysiać.... bo przecież skarpę muszę zrobić.... Do tego wory próchnicy.... majątek normalnie....

Gosiu
czasem człowiek popłakać musi, ja często mam tak że choć bym chciała to nie mam gdzie

ale mam nadzieję że już lepiej

a ogólnie to jetem w szoku....co do Twoich planów....w sensie takim że jesteś niesamowitą perfekcjonistką......jestem pełna podziwu.....ja to pewnie na żywioł pójdę....zazdroszczę ludziom którzy wiedzą czego chcą...
ściskam mocno Gosiu
Kubusiowo 20:23, 19 sty 2013

Do góry
Dzisiaj dopadł mnie "kryzys".. popłakałam sobie w kąciku i już chyba troszkę lepiej...
Żeby tak nie myśleć o tym "złym" zrobiłam sobie listę rzeczy niezbędnych na ten rok... i za głowę się złapałam...

Hakonechloa – 20 sztuk (podział)
Konwalnik – 20 sztuk (podział)
Szałwia omszona - 10 sztuk (podział)
Żurawki:
Czerwona – 6 (podział)
Żółta – 12 sztuk (podział)
Czarna – 6 sztuk (podział)
Berberys Maria – 5 sztuk
Berberys czerwony niski – 10 sztuk
Trzmielina – 8 sztuk
Cis fastigata – 3 sztuki
Róża Abraham Darby – 2 sztuki
Bukszpany na żywopłot - 100 sztuk
Bukszpan kule - 3 sztuki
Miskant Variegatus – 3 sztuki (do podziału)
Miskant Gracillimus - 3 sztuki (albo 1 do podziału)
Wiśnia Umbraculifera - 3 sztuki (!)

To taki mus.... a dobrze by było jeszcze Berberysa Green Carpet dokupić tylko tego to chyba ze 40 sztuk , stipę no i werbeny dużo wysiać.... bo przecież skarpę muszę zrobić.... Do tego wory próchnicy.... majątek normalnie....
Tu odpoczywam 19:41, 15 sty 2013

Do góry
Ile ptaszków! I cisy masz! Co to za trawa na tej fotce? Chyba jakiś miskant - morning light? Gracilimus?

Projekt Zielonej Odskoczni 22:47, 13 sty 2013

Do góry
Ciąg dalszy.

Dla przypomniena plan z większej perspektywy

A teraz rabata nie opisywana jeszcze

21. Deren Ivory Halo albo Elegantissima
22. Choina kanadyjska Feddeloh

Miedzy dereniami, a choiną miskant Variegatus

23. Świerki srebne (już rosną)
24. Klon
a) zwykly polny 2 szt. (już rosną)
b) Royal Red 1 szt. (już rośnie)
c) Drumomondi

Klony to osłona przed bociami. Miedzy dwoma klonami polnymi jest słup na którym bociany maja gniazdo.
Zimozielony ogród przy białym domu 22:05, 13 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo podoba mi się ta rabata.
Danusiu w jakich odstępach posadzone są rośliny??
I czy dobrze rozszyfrowałam dereń Ivory Halo, miskant Varigatus, choina kanadyjska Jeddeloh??
Ogród biały 19:39, 13 sty 2013

Do góry
Hortensje ogrodowe

Chryzantemy

miskant 'Variegatus'

Wrzosy

Przyjazny ogród 22:38, 10 sty 2013

Do góry
Bogdziu masz rację, zaniedbuję temat

Dziurawiec farbierski

Ketmia syryjska

Kosaciec trawiasty

Miskant chiński 'Variegata

Mozga trzcinowata Phalaris arundinacea 'Picta' i 'Fessey'

Mój mały raj na ziemi :) 21:21, 10 sty 2013

Do góry
Anula podglądam Twoje projekty ... nr 3 dla mnie super
... obok kostek z cisa będzie pięknie wyglądał m. variegatus ...
popatrz na to zdjęcie, Danusia je u mnie kiedyś zamieściła, chyba mogę je wkleić ... nie wiem tylko jak miskant sobie poradzi w całkiem w cieniu ... u mnie rośnie w półcieniu i ma się dobrze ... jest bardzo widoczny na rabacie ...
Atelier Ogrodowe... 18:34, 06 sty 2013

Do góry
Witaj pytałeś u mnie o trawę - odpowiem u Ciebie to miskant chiński 'Malepartus' Miscanthus sinensis
A te kuleczki srebne które wpadły Ci w oko dostałam ..... kupowane w Tarnowie koszt 100 zł za wszystkie trzy pozdrawiam
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 01:18, 03 sty 2013

Do góry
anipla napisał(a)

A ja się wypowiem też tutaj co do rabatki. Juzia ma rację ale pod warunkiem, że będzie to miskant Garcillimus, tylko on jest w stanie przebić się przez hortensję.

Moim zdaniem trzeba rozebrać kamienie, zaokrąglić ładnie rabatku, w samym środku tej ćwiartki koła co powstanie posadzić w jeden dołek obie hortensje. Phantom bliżej ściany bo jest wyższa, mniejszą z przodu. Otoczyć je bukszpanową obwódką, a po brzegu między trawnikiem a bukszpanikiem dać obwódkę z zurawek, najlepiej żółtych lub pomarańczowych.

Trawa zginie, szkoda jej tam.

co do rabatki to trafiłaś Danusiu bo chciałam tu żurawki ale jeszcze chciałam wtrynić inne badyle .
co do kamieni to murowane , jak będzie trzeba to rozbiorę )...pewnie teraz kombinuję,ale może je obsadzić z przodu na trawniku bukszpanem albo cisem i ciąć ...żeby nie było ich widać ....?

boczna rabata to misz masz całkowity tu są zdjęcia i opisy i bazgroły...(przepraszam za wykonanie)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2028-ogrod-przydomowy-na-zmiany-gotowy?page=21

to brązowe to podkłady kolejowe - ich nie chcę (nie mogę) ruszać
ta część przy ścianie jest wyższa o podkład

Na tej rabacie zostawiłabym clematisa, lilie i róża po prawej i lawenda - pewnie Danusia wszystko wywali -ale to już będzie siła wyższa
no dobrze bo misz masz mam już nie tylko na rabatach tylko w wypowiedziach też
pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość - mam nadzieję

a to tak na szybko

Kamienie usuń, koniecznie bo wyjdzie "kaszana"

Rabatka musi być zaokrąglona nie tak na prosto.

Bałagan wywal i zrób jasno i przejrzyście, Lilie może i mogą gdzieś tam być, ale kobito lilie to kwitną tydzień a potem schną im badyle i co to będzie za efekt na samym wejściu. ?

Zrób z roślinami takimi jak Ci napisałam, radykalnie i dużo bukszpanu jeden przy drugim w obwódce, żurawki też dużo z przodu.

Atelier Ogrodowe... 18:55, 29 gru 2012

Do góry

Oczywiscie hortensja 'Limelight' i zanimi trawka miskant Gracilimus
Mam nadzieje, że Danusia się nie gniewa za ściągawke
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 23:22, 17 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja się wypowiem też tutaj co do rabatki. Juzia ma rację ale pod warunkiem, że będzie to miskant Garcillimus, tylko on jest w stanie przebić się przez hortensję.

Moim zdaniem trzeba rozebrać kamienie, zaokrąglić ładnie rabatku, w samym środku tej ćwiartki koła co powstanie posadzić w jeden dołek obie hortensje. Phantom bliżej ściany bo jest wyższa, mniejszą z przodu. Otoczyć je bukszpanową obwódką, a po brzegu między trawnikiem a bukszpanikiem dać obwódkę z zurawek, najlepiej żółtych lub pomarańczowych.

To ja tu do Rzecznika o pomoc się dobijałam - do Szefowej nawet nie śmiałam - a tu taka niespodzianka - dziękuję kochani jesteście...

co do rabatki to trafiłaś Danusiu bo chciałam tu żurawki ale jeszcze chciałam wtrynić inne badyle .
co do kamieni to murowane , jak będzie trzeba to rozbiorę )...pewnie teraz kombinuję,ale może je obsadzić z przodu na trawniku bukszpanem albo cisem i ciąć ...żeby nie było ich widać ....?

boczna rabata to misz masz całkowity tu są zdjęcia i opisy i bazgroły...(przepraszam za wykonanie)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2028-ogrod-przydomowy-na-zmiany-gotowy?page=21

to brązowe to podkłady kolejowe - ich nie chcę (nie mogę) ruszać
ta część przy ścianie jest wyższa o podkład

Na tej rabacie zostawiłabym clematisa, lilie i róża po prawej i lawenda - pewnie Danusia wszystko wywali -ale to już będzie siła wyższa
no dobrze bo misz masz mam już nie tylko na rabatach tylko w wypowiedziach też
pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość - mam nadzieję

a to tak na szybko

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:46, 15 gru 2012

Do góry
Wszystkich pozdrawiam..bez wyszczególniania..... Troche pobiegałam u Was i biorę się za porządki w domu, bo chałupa od tygodnia byłą w zapomnieniu, a przy piesku to niestety się trochę szybciej bałagani.
Robiąc kawę zaobserwowałam atak jastrzębia pod oknem kuchennym..3 metry ode mnie... drań opierzony i niewyskubany.... miałam iść po aparat bo obserwowałam jak ładnie sikorki i wróbelki stoją w kolejce do karmnika i jak maja to wszystko uporządkowane, wcale nie chaotycznie.. i tak to sobie obserwowałam. I nadleciał jak zjawa, duch, zaatakował te drobne ptaszki (poluje nie tylko na duże... może to nie jastrząb????) na pergoli.. i odleciał na choinki u sąsiadki.. nawet nie wiem czy coś złapał, bo tam gąszcz gałązek wiciokrzewa..... Drań, skurczybyk....... buuu wiem prawo natury.... ale takie widoki smucą..
Evchen..to nie trawa pamapasowa.. to miskant ...zapomniałam jaki, ale już ustaliłam nazwę.. poszukam.. wiosną .... miskant nie wymarza, jest bezproblemowy i ładny.. a pamapasowa to kapryśna panna.. po co mi taka.
To jest moje okno.. i po lewej wiciokrzew.... wpadł w ten gąszcz.... nawet i 3 metrów do tego nie było.. myślałam że w załamaniu domu, pod oknem będą bezpieczne....

I trafki dla tych co je lubią

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 13:38, 08 gru 2012

Do góry

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 13:23, 08 gru 2012

Do góry
hmm...może miskant zeberka może ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies