Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejsko & sielsko 11:47, 11 maj 2014

Do góry
Persil
Pieniński zakątek 11:46, 11 maj 2014

Do góry
Na koniec łączka wiosenna za płotem z buków, sosny i brzóz

Pozdrawiam zielono
Miejsko & sielsko 11:46, 11 maj 2014

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:45, 11 maj 2014

Do góry
Oto mój skalniaczek

Pomysł na "wybieg dla chomików" :) 11:37, 11 maj 2014

Do góry
Pomysł na linie rabat mam taki

Koło byłoby ze żwiru - najlepiej dopasowanego do koloru kostki - szary bądź beżowy.

Proste linie też mogłyby być, ale koło na pewno musi być powtórzone Przy takich liniach musiałabyś dobrze odmierzyć proporcje , żeby rabaty nie zdominowały trawnika i odwrotnie.

Z roślin bezobsługowych na pewno mogę polecić jeszcze Carexy - Ice Dance, Frosted Curls, hosty, kocimiętki, rozchodniki, wyższe trawy jak miskanty czy rozplenice. Z krzewów liściastych to hortensje, berbersysy, derenie. Z zimozielonych (głównie w takie bym szedł w tak małym ogrodzie to na pewno różaneczniki, trzmieliny, cyprysiki groszkowe oraz bukszpany - i tak jak Danusia poleciła miniaturowe iglaki i karłowe choiny kanadyjskie. Wpisz w wyszukiwarce na stronie głównej jak i tych na forum hasła typu przedogródek, ogród przy zabudowie szeregowej - wyskoczą Ci wątki i zdjęcia z ogrodami tej wielkości - może Cię zainspirują
Ogród w Tarnowie 11:35, 11 maj 2014

Do góry

Pieniński zakątek 11:35, 11 maj 2014

Do góry
Nasz "trawnik" mnie zachwyca... no niby to nic niezwykłego, ale porównując stan obecny do gliny i chaszczy z lat poprzednich... jestem pod wrażeniem . Tym bardziej, że nie był siany ani nawożony... sam urósł ...

Roślinki po zasileniu trzy tygodnie temu ruszyły... niektóre trawki mogłam podzielić

Przy tarasie posadziłam malusie goździki, lawendy i werbenę patagońską. Bardzo jestem ciekawa jak sobie poradzą...

Musiałam równiez położyć matę -szmatę pod kamyki... na wiosnę wszystkie szczeliny były przerośnięte.

znów jest piknie

Ogród w Tarnowie 11:27, 11 maj 2014

Do góry
Weekend w Wysowej, bardzo udana pogoda i kolorowo

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:24, 11 maj 2014

Do góry
A teraz nowy domek dla pszczol. Wiem, ze nie wyglada super, wymaga liftingu. Ale nie bede go malowac w tym roku - ryzykujemy. Jesli pszczoly go nie zasiedla to pomalujemy w sierpniu. No i dach zdecydowanie musi miec nowa odslone Bedzie sloma, na starym wymienimy na swiezutka. Dojda jeszcze domki dla owadow. No coz, nie wyglada to moze zbyt fajnie, z jednym ulem bylo lepiej, ale co tam Zawsze moge go przestawic w swierki

I moje tegortoczne dziecie

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:17, 11 maj 2014

Do góry
Trawki sie zbieraja, biedne sa bardzo. Wczoraj podlalam je biohumusem. A byly juz takie gesciutkie i zielone Za tydzien dostana florowit, albo regeneracyjna magiczna sile do trawnikow Na pewno nie beda tak dorodne jak w zeszlym roku, oby sie zebraly

Gracek

Malepartus

Hakone - wyglada najslabiej, a juz byly dorodne kepy.

I jeszcze raz kulkowa Zeby nie bylo tak smutno

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:17, 11 maj 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)

Aniu czy one też się wysiewają jak zwykłe....??????
piękne są !!!!!!!!!!!!

Sieją się.... pokazywałam jak jeden wyrósł nad oczkiem przy strumieniu, a rosną pod szklarnią na wsiowej rabacie, byłaś to wiesz jaka to odległość Jednego przekopałam bo sie wysiał i wyrósł na wielkiego za skalniakiem. Pełny granatowy.. siewka... ale kępa o średnicy ponad pół metra skasowana przez eMusia przy koszeniu... zaczepił się o kamienie i wpadł dupskiem w środek orlika... wiec jak nie pies, nie kot, to eMuś robi spustoszenie...
A to do przekopania.. kokorycz się rozrosła i zarosła miniaturowe hosty... i zong... bo gdzie je przenieść?? Rabatę trzeba poszerzyć... Pod kokoryczą są takei hostki jak na pierwszym planie, nawet ich nie widać.. taki ze mnie znawca bylin..... że sam posadzić sobie nie umiem

A tu kępa lnu zniszczona przez... winnych nie ma, nikt się nie przyznaje..

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:13, 11 maj 2014

Do góry
Na kulkowej begonie, na razie nie widac, ale lubie efekt jak juz sa wieksze i kwitna No i czasami jakas pszczolka przysiadzie na nich

Niesamowite jak przez dwa lata rozrosl sie bluszcz. Po lewej dwuletni - sadzilam 20 cm galazki Po prawej sadzony zeszloroczny

Owocownik Wciaz przed olinowaniem
Z boku widac bluszczyk od Danusi. Jego zadaniem jest zakrycie fundamentu. Mialam go malowac na bialo, ale chyba nie ma sensu Prosze nie patrzec na chwasty i uwalona kostke. Nie zdazylam

A tu kolejowa po posadzeniu cisow Za rok-dwa bedzie gesty zywoplot mam nadzieje

Pieniński zakątek 11:12, 11 maj 2014

Do góry
Kolejna wizyta w pienińskim zaliczona ... Trawa skoszona, przy roślinkach wypielone, widoki uspokoiły skołatane nerwy...

Jabłoń sąsiada cudownie przewiesza się tuż nad dachem naszego domku oblepiona kwieciem...

Wisteria - glicynia, słodlin 11:11, 11 maj 2014
Do góry
moja wisteria - mam ich 3 ale w tym roku jedna po raz pierwszy zakwitła w 4 roku po posadzeniu, druga bedzie mieć 5 kwiatów ale zagubionych w lisciach

potwierdzam trzeba ją ciąć ostro , my tniemy w lipcu-sierpniu oraz w lutym- marcu

inna nie kwitnaca wygląda tak - wypusciła duzo liści już - na końcu za kalinami widać kwitnacą wisterię
Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:06, 11 maj 2014

Do góry
OK, to lece z obiecanymi fotami

Tulipki, ostatnie tchnienie, jakos mi szkoda scinac Czosnki wysokie bardzo Tylko kilka, ale w przyszlym roku bedzie znacznie wiecej. I tulipanow tez. Moze bede miala wieksze szczescie i angeliki beda angelikami....
Stipy ruszaja bardzo powoli, chyba jednak nie wszystkie daly rade. Musze do nich zajrzec dokladniej, na razie dwie sie mocniej zazielenily a reszta jakas mniej wyrywna. A stip w ogrodniczych niet.

Mariken, od dolu zielone listki. Czy ktos wie co zrobic z pakami i zmrozonymi liscmi? Obrywac? A moze go przyciac?

Buk pospolity - Fagus sylvatica 10:33, 11 maj 2014

Do góry
Witajcie, nie chcę zakładać kolejnego wątku dotyczącego buków purpurea pendula, chciałbym poznać Waszą opinie na temat ich koloru. Dlaczego buki czerwone, oczywiście nie wszystkie z czasem tracą swój intensywny kolor czerwony? Czy to jest związane z nawożeniem, wodą? Jak i czym je nawozić aby utrzymać ten kolor. Przecież to jest ich podstawowy atrybut, oczywiście oprócz pięknych płaczących gałązek. Pozdrawiam P_Kemot
W Gąszczu u Tess 10:15, 11 maj 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Tesiulka ja bym je jeszcze troszeczkę i z dołu i z góry ciachnęła ,uformuj już kuleczkę zobaczysz jak się zagęszczą
Buziaczki
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:12, 11 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Hahaha, dobre a u mnie dopiero listki rozwija a gdzie mu do kwiatów, ale są śliczne no i ten orlik takie wyprostowane kwiatki, u mnie zwieszone, rzuć nazwą pozdrówka

Kielichowiec kwitnie już od dawna..

Orlik z kolorem limonkowym to AQUILEGIA VULGARIS - ORLIK POSPOLITY 'WHITE DOUBLE' orliki warto przycinać po kwitnieniu, wtedy mogą zakwitnąć drugi raz... i dobrze znoszą półcieniste rabaty, u mnie nawet w cieniu rosną bez problemu i kwitną równie pięknie, i dłużej.

Ten miał być 'Clementine Blue' ... ani Klementyna, ani Blue..... e-clematis nie popisało sie .... ale Rubensa przysłali ładnego A biały orlik też ładny..... więc nie reklamuję... najprawdopodobniej jest taki jak powyżej

Ten orlik najbardziej oblegany przez pszczółki niestety nie znam odmiany..

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:04, 11 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

dzisiejszy dzień w naszej zagrodzie wyglądał tak

Ania najlepsze życzenia dla Twojej trójcy torciki tak smakowicie wyglądają,że jak by było bliżej to bez zaproszenia na kawałek bym się wprosiła
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:53, 11 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Anek, bzyczki pieknie uchwycilas. Nie wiem jak Ci sie to udaje, dla mnie one za szybkie
Kurcze, zapomnialam o orlikach na biala rabate a Ty jeszcze piszesz, ze sa lubiane przez owady. Gapa jestem

Bzyczki na orlikach są zawsze... to ich stały punkt programu i nie trzeba sie wysilać by strzelić im fotę.. szczególnie są na tych nie pełnych a takich dzwonkowatych..

A na jarzębinie pokazywałam??? Też urzędują równo..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies