Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mata przeciw chwastom 12:41, 04 maj 2012

Do góry
Roślinom podsypuję albo kompost z ogrodu mojej mamy, ale w większości próchnicą odkwaszoną, albo kwaśną w zależności ods wymagań.

Ściółkuję korą, żwirkiem granitowym lub próchnicą (byliny i róże).
Mata przeciw chwastom 12:39, 04 maj 2012

Do góry
grembosia napisał(a)

Danusiu, przypomnij mi proszę, czym obsypujesz rośliny? Ściągam agrowłókninę i sporą ilość kory, bo to nie ma sensu, chwasty i tak rosną na potęgę, już nie mogę sobie poradzić, a to dopiero wiosna. Dodam, że mam podmokłą glebę i rośliny pod tą agrowłókniną po prostu gniją, a chwastom nic się nie dzieje.
Nasz przydomowy ogródek 12:10, 04 maj 2012

Do góry
Grill miał odpowiednią oprawę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:08, 04 maj 2012

Do góry
Jeszcze w temacie cisów, nie wiadomo jak były prowadzone, kiedy wykopywane, z jaką bryłą i jak spędziły ostatnią zimę.

Przyczyny mogą być takie:

- albo mają za małą bryłę, poucinane korzenie i nie mają jak "zaciągnąć" wody i cis usycha
- albo przemarzły ale u mnie jeden taki przemarznięty, brązowieje, ale nie lecą mu igły
- jeśli nie "stoją w wodzie" to na pewno to nie jest zalanie (jeśli piachy to niemożliwe)

Gdyby to były mieseczniki to by było żółknięcie igieł i opadanie w środku kuli.

Na bank coś z korzeniami jest.

Proponuję wykopać najgorszego i zajrzeć mu do balota. Zdjąć szmatę (jutę) jeśli miał i pokazać korzenie.
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 07:11, 04 maj 2012

Do góry
Wiersz dla Ryszarda (Richie)

mira napisał(a)

Gratuluję Ci talentu
zapału i w każdym kątku wielkiego porządku,
pięknie kule wystrzyżone po obu stronach schodów posadowione
fontanna w przedogródku w otoczeniu kul i stożków zaprasza miłych gości

miło tu zaglądać i pięknę fotki oglądać
powinnam zamieścić krzak tarniny
nawet nie mam zdjęcia odpowiedniego ale poszukam coś właściwego

pozdrawiam
Małe rośliny czy duże 07:07, 04 maj 2012

Do góry
Ja z kolei lubię mieć efekt od razu, bo okazałe drzewa i krzewy dają już ogród prawie taki, jaki powinien być. Poza tym małe i tanie drzewa nie będą miały wyprowadzonego pnia i często pozostaną nie uformowane, tzn. np. mają patyczek i nie wiadomo jak je wyprowadzić żeby miały pień nad płotem.

Popieram duże, przynajmniej te rośliny, które mają grać w ogrodzie główną rolę.
Jak dodawać zdjęcia 07:01, 04 maj 2012

Do góry
Wyslę link do Admina, on bedzie najlepiej wiedział dlaczego tak się dzieje
Jak dodawać zdjęcia 00:25, 04 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wcale, wybieram, eksportuję na pulpit zmniejszone do 800x600 pod jakąś literkę np "a" i wgrywa się szybko. Zdjęcia mam bardzo duże od 4,2 do 8 MB, więc do rana by mi się nie wgrało a tak kilka sekund.

Dziękuję za odpowiedź, ale zmniejszyłam do takiej właśnie wielkości i nadal nie wgrywają się.
Znowu na wsi 23:35, 03 maj 2012

Do góry
Witaj Jokuś w nowym miejscu, będziemy wracać wspomnieniami do starego miejsca, ale niedługo to także upodobni się do tego co lubisz Porządek i pocięte wszystko wspaniale

Masz podlinkowane już
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:36, 03 maj 2012

Do góry
Czy sypie się cały czy tylko w środku?
Zajrzyj czy nie ma miseczników (tarczki na gałązkach), boję się powiedzieć, ale podejrzewam przemarznięcie, albo że usycha czy ogólnie zmienia kolor na blady czy tylko sypie się?
Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 21:17, 03 maj 2012

Do góry
Ależ kolorowo, tulipany w dużych ilościach, widać że nie pożałowali.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:04, 03 maj 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Danusiu,
pewnie była o tym juz wiele razy mowa, ale nie mogę nistety nigdzie znaleźć odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie. Czy u Ciebie w ogrodzie przy oczku wodnym to rośnie jeden Gracillimus za hortensjami, cz więcej? Pozdrawiam.

Jeden w ogromnej kępie, a tak prawdę mówiąc to już go nie ma - zmarzł i wykarczowałam

A to dopiero smutna wiadomość! A masz juz jakiś pomysł co tam teraz posadzić? Tak z czystej ciekawości pytam. Ale szkoda takiego pięknego miskanta

Ojej - to bardzo smutna wiadomość - tak przepięknie tam wyglądał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:42, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takiej nie sadziłam, ale pewnie jest podobna do Phantoma, ma wielkie kwiatostany. Jak ją spotkam to na pewno kupię i posadzę.

Mnie również kusi - może być piękna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:39, 03 maj 2012

Do góry
Takiej nie sadziłam, ale pewnie jest podobna do Phantoma, ma wielkie kwiatostany. Jak ją spotkam to na pewno kupię i posadzę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:21, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu,
pewnie była o tym juz wiele razy mowa, ale nie mogę nistety nigdzie znaleźć odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie. Czy u Ciebie w ogrodzie przy oczku wodnym to rośnie jeden Gracillimus za hortensjami, cz więcej? Pozdrawiam.

Jeden w ogromnej kępie, a tak prawdę mówiąc to już go nie ma - zmarzł i wykarczowałam

A to dopiero smutna wiadomość! A masz juz jakiś pomysł co tam teraz posadzić? Tak z czystej ciekawości pytam. Ale szkoda takiego pięknego miskanta
Rabata pod oknami 20:18, 03 maj 2012

Do góry

Marikena dałabym na drugą ścianę po prawej stronie okna, a po lewej stronie okna 3 miskanty Variegatus, albo hortensje a przed nimi. Może obwódka z bukszpanu?
Rabata pod oknami 20:16, 03 maj 2012

Do góry

Tutaj tak samo pod stożkiem jeszcze jedna duża kula, a pod ścianą za znakiem zapytania przesuń te cisy, a na brzegu daj żurawki żółte.
Rabata pod oknami 20:14, 03 maj 2012

Do góry

Tu gdzie znak zapytania może 3 hortensje? albo dereń biały Elegantissima.
Przed stożkiem lekko po prawej jeszcze jedna kula, asymetrycznie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:13, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mogę wyjśc z podziwu w sprawie Lagerstroemii, coś podobnego

Sama jestem w szoku Danusiu, jutro córa cyknie fotkę, bo mi jak zwykle nie wyjdzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:12, 03 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taki mam widok z kuchennego okna, sama go sobie "posadziłam

Danusi to zdjęcie i to zestawienie roślin - kolorów - to mistrzistwo świata !!!!!!

A ja siedzę dziś nad katalogiem roślin, różnymi listami gotowców i próbuję sama coś stworzyć - ciekawe czy uda mi się stworzyć tak piękne kompozycje jak ta powyżej..................
dłuuuuuga jeszcze droga przede mną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies