Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

malwes 21:09, 04 maj 2012

Ja patrzę na te trawki...i ja bym zaryzykowała. Być może faktycznie zestawienie z żółcią jest/było ładniejsze ale mnie chyba "korciłaby" mała zmiana i ja bym próbowała pofunkcjonować w nowej kolorystyce. Za jakiś czas można powrócić do żółci...ta kompozycja z trawą ma w sobie coś "drażniącego" a z drugiej strony intrygującego i ja bym dała szansę takim sprzecznościom....
Gardenarium 21:18, 04 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, trawki holkusowe mollisowe piękne, wyłamują się z konwencji geometrycznej i ciemnozielonej. Nie dojrzałam, kto jest w kapliczce (jakaś MB)?

Matka Boska Fatimska, wyjęta ze starej, przewróconej kapliczki

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:24, 04 maj 2012

Ana napisał(a)
Danusiu, czy masz może jakieś niezawodne sposoby na zwalczanie koniczyny w trawniku?? To gorąca prośba mojego M
A ja chciałam zapytać czy pod roślinki zamiast próchnicy odkwaszonej może być odkwaszony torf?
I czy mogę jeszcze przesadzać hortensje Annabelle i Limelight na inne stanowisko?

Jeśli akceptujesz chemię to Bofix w suchy dzień - opryskaj koniczynę w trawniku i nie podlewaj.
Odkwaszony torf ma dużo mniej składników odżywczych niż próchnica, lepsza próchnica.

Instagram Ogrodowiska
justi 21:24, 04 maj 2012

[Gardenarium napisał(a)]Hosta mocno urosła

Ja chciałam spytać co to za hosta i czy cały sezon jest taka żółta, nie zielenieje?
Mam jedną jakąś o odcieniu szarości i pod koniec lata zielenieje. Stąd to moje dziwne pytanie.

Gardenarium 21:27, 04 maj 2012

Borbetka napisał(a)
Danusiu, mam problem. W rabacie szerokiej na 2 metry mam posadzoną irgę zadarniającą, którą tnę w tzw. "kostkę". Wysoka jest gdzieś na 25 cm. Pierwsze lata w miarę spełniała swoją funkcję, ale ostatnio zadomowiły się tam krety, zrobiły masę kopców, które nie byłam w stanie między tą irgą rozgrabić, no i teraz jest horror w niej. Chwasty się tak wsiały (za płotem jest łąka), szczególnie jakieś trawy, że nie jestem w stanie się ich pozbyć nawet mazakiem z Roundapem, a o wyrywaniu z korzeniami nie ma mowy. Co byś zrobiła? Wywalić tę irgę i posadzić coś innego, bo spełni funkcję zadarnienia lepiej? Jest w ogóle coś takiego? Jestem kompletnie bezradna i mimo tego, że prawie cały dzień coś grzebię w ogrodzie odechciewa mi się wszystkiego jak tę rabatę widzę. Ona jest dość pokaźnej długości. Doradź proszę. To ta rabata z mojego Avatara przy Skyrocketach.

borówcowy-raj

Wykop irgi, przytnij, wsadź na chwilę do donic te karpy, odchwaść teren, najwyżej tym groźnym herbicydem i posadź spowrotem, chwilę będzie kiepsko wyglądało, ale odbije. A jak irgi są wielkie to wywal i posadź nowe po zugorowaniu terenu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:27, 04 maj 2012

To Fire Island, nie zielenieje i ma czerwonawe ogonki

Instagram Ogrodowiska
justi 21:29, 04 maj 2012

Dziękuję, już sobie notuję
waska 21:41, 04 maj 2012

iwona100na napisał(a)
Ta jasna trawka fajny kontrast daje - chociaż brak mi wrzośców
Wydaje mi się że one dawały bukszpanom to "coś"

widzę że nie tylko ją tak sądzę
a i chyba jeszcze boczek
Gardenarium 21:43, 04 maj 2012

Poczekam zobaczę co u Szmita jutro kupimy

Dla przypomnienia sobie wkleję ten obrazek

Dzisiaj zadobyłam kilka fajnych cisów

Instagram Ogrodowiska
waska 21:43, 04 maj 2012

Danusiu jak poprowadzic dwuletnie bukszpany ?
zaczęły ładnie rosnąć chce kulki a teraz przypominaja jajo podłużne .

jutro jak nie będzie padać zrobię zdjęcie.

i czy trzmielina która zmarła robi się czerwona ? i czy odbije?