Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:25, 21 maj 2014

Do góry
Ostatnio kupione rośliny nadal nie posadzone,

więc plan na dzisiaj to posadzenie roslinek na rabacie obok domu

oraz posadzenie begonii w gazonach przy kotłownii

więc do pracy

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:25, 21 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
Anek daj sobie trochę na wsteczny i poodpoczywaj wtedy i wena się znajdzie i miejsce na azalię ,pozdrawiam Cię słonecznie i ślę przecież Twój ogród i tak jest piękny

Powojnik dogania górę pergoli... jupi... a teraz zmykam z kompa..

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:23, 21 maj 2014

Do góry
Rench - nie do wszystkich.. jak widać po wpisie wyżej.. ta odmiana jest taka żywotna

Ciociu Małgoś - cmok z skrót ...bardzo mi się podoba.. a z Agatą to jesteście jak siostry Zapomniałam Ci o tym napisać.

Pszczółka - wyciepię wielką kępę lilii z krokusami...co ładniejsze gdzieś może upcham pomiędzy krzaki, i będzie miejsce na Kazimierza Czyli zakup kontrolowany

Tess - cmokam i uciekam z kompa, bo zaraz mnie M zabije... a w mieście złapią mnie korki ..

Ciepło sie robiło.. pora stawiać basen dla Muminka.. najpierw trzeba wypoziomować bo obrzeże sie trochę przez 2 lata rozjechało

I moja Nowa Zembla.. mam kilka, ale ten jest najładniejszy

Ogród niby nowoczesny ale... 12:22, 21 maj 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Iza, dokładnie - lustro ma 180 na 180 czyli cały jeden płotek. eM zdemontowal ten jeden płotek, zrobił ramę o taką:

na to przybił płytę i na płytę przykleił lustro, zamocowal dookoła listwy zabezpieczające przed deszczem...u góry w kształcie litery C a po bokach litera L

a to dzisiejsze nasadzenia przy lustrze...zabraklo mi kory...i roślinek...

no nie mogę .... rewelacja !!!! (różowe buciki Pani fotografki tez rewelacja i psinka też rewelacja )
Rododendronowy ogród II. 12:22, 21 maj 2014

Do góry
Zonk hi hi hi

Moja codzienność - ogród Oli 12:19, 21 maj 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Marta dla Ciebie jeszcze złote orfy, też bardzo fajne i ładne rybki

i dużo większe na środku zdjęcia to tołpyga tym zrobić fotę bardzo trudno, ciemne są i lubią przesiadywać pod roślinami...

piękne "oceanarium"
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 12:14, 21 maj 2014

Do góry
Poranna sesja niezwykle udana.
Czyż on nie jest piękny?! Posadzony przez syna, codziennie chodzi i sprawdza, co nowego kwitnie. Trochę był niepocieszony, że tylko jeden irys zakwitł, ale za to jaki

Słoneczny ogród słonecznej safikey 12:12, 21 maj 2014

Do góry
w warzywniku robi sie coraz bardziej bujno:

pierwszy rok truskawek w ogrodzie i ładnie się rozkrzewiły i kwitną coraz mocniej

będą smakowite

rabarbar wsadzony przez M. rozrasta się ładnie

aronia posadzona w sadzie już sie przyjęła

a kępy poziomek zachęcają moje dzieciaki do tęsknego oczekiwania na owoce

miodzio!!!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:08, 21 maj 2014

Do góry
mam prosbe o pomoc w zdiadnozowaniu co dolega moim poziomkom

niby ładnie kwitna i widać, że są szczęśliwa na rabacie ale na liściach niektórych maja takie plamki:

czy może to być pozostałośc po obryskiwaniu chwastów obok - gdzie kilka kropel tu przywiało i przypaliło liście, czy to cos powazniejszego??/

pozdrawiam sylwia
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 12:02, 21 maj 2014

Do góry
moja Azalia Nordlicht przekwitła i po opadnięciu jej płatków pozostały takie nagie pręciki:

wyrastaja równiez nowe pedy.
teraz ptytanko, czy te przekwitłe kwiatostany powinna oberwać?
czy nie osłabiaja one nadmiernie rosliny?

Dzieki za podopowiedź
Mój nowy stary ogród 11:56, 21 maj 2014

Do góry
Obchód wykonałam
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 11:55, 21 maj 2014

Do góry
z pąków które mjały być kwiatami rozwinęły sie nowe liście, ale cos mnie niepokoi,
na liściach widoczne są takie ciemne plamy, jakby oparzenia słoneczne, wygryzień i dziurek brak, ale takie ciemne plamki są....

może podpowiedzieć czy to cos powaznegi i jak pomóc roslinie????

dziekuję
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:49, 21 maj 2014

Do góry
Poustawialam w kartonach w cieniu, podlalam. Teraz tylko to posadzić

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 21 maj 2014

Do góry
Agnieszka - grządka nie skończona , piszą że na groszek za późno.. wiec trudno, posadzę za rok..

Makkasiu - wieczór z dobranocką o Małej MI

Kindzia - będziemy sie ściskać.. jak auto naprawie, bo na razie mogę iść na nogach A część do auta najpierw przyszła nie ta, a teraz nie przychodzi żadna... grrrr

Admete - w środku tygodnia jak pasi zapraszam.. ale jakoś taki ten maj u mnie zapchany w kalendarzu... a czerwiec wygląda podobnie..

Madżen - spokojnie... nie denerwuj się ... będzie dobrze.. lato przyszło..

BusyBee - makabra..... jak nie urok to sraczka.. a jak już grad nie uwali to pies wlezie w rabaty i wyłamie ostróżki..grrr myslałam że go wczoraj wzrokiem teleportuję ze środka gęstej rabaty.

Karolina - grad był w sobotę... a na razie lato.. tylko burze szaleją wkoło.. wyrandapowałam jeżyny.. ledwo skończyłam i przywlokła sie taka jedna.... szlag by ja trafił..... znów muszę iść czołgać sie pod jodłami... wydrapana jestem jak po bitwie ze stadem dzikich kotów.. zaczęłam przesadzać azalie, stary wnerwił... pieprznęłam wszystkim i leży sobie wykopana azalia, łopata gdzieś w nerwie ciepnięta.... weny brakło, miejsca też....

I czereśnie nadają się do jedzenia

I nie tylko szpaki, sójki je podjadają..

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:47, 21 maj 2014

Do góry
Dzisiaj dostałam mega paki kosmiczne zabezpieczone

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:26, 21 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzięki za życzenia dzisiejsze kwiatki, zakwitają jeszcze iryski niskie
[

Piękne.
A czosniki w tym roku rzeczywiście wysokachne są.
I piwonie moje też jakieś wielkoludy.

Gratki (spóżnione) na 600 tkę
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:09, 21 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

u mnie upał na razie nie wychodzę do ogrodu, w nocy na moment lunął deszcz i podlał roślinki
Zakątek z fioletową ławeczką 11:04, 21 maj 2014

Do góry
Ta róża np którą kupiłaś nie jest pnąca.....to róża pomarszczona rugosa. Rośnie wytwarzając rozłogi wiec rozrasta sie jak zarośla, 1,5 M h. Ale z powojnikiem sie nie nadaje....wogóle to ta sadzonka bardzo marna, nie rokuje wg mnie dobrze. Możesz posadzić ją gdzieś, gdzie miałaby stworzyć żywopłot, ale jedna sadzonka, to żywopłotu nie stworzy.....
Ona wyglada tak

Także pnąca nie jest!
A jak sadzisz róże to pamiętaj o 3 ważnych zasadach:
-Miejsce okulizacji( szczepienia ) pod ziemią, około 3-5cm
-podsyp dobrej ziemi do róż
- nie nawoź w pierwszym sezonie!
Ale pewnie to wiesz !
I kupuj dobrej jakości sadzonki, na inne szkoda kasy.

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 10:59, 21 maj 2014

Do góry
,,Pierwsze wrażenie"

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 10:57, 21 maj 2014

Do góry
Witam wszystkich po długiej przerwie.

Jakoś tak ciekawie się życie układa, że gdy człowiek czegoś bardzo pragnie - marzenie się spełni. Choćby nawet spełnienie było namiastką marzenia... taką namiastką 4x6...

Wyobraźcie sobie statek bez portu, jaskółkę bez gniazda czy ogrodnika bez ziemi. Takiego co to próbuje na 1m2 balkonu upchać pół ogrodu botanicznego... to tyle w skrócie o mnie

Przychodzi jednak czas, że rower można zamienić na malucha, a balkon na skrawek ziemi mniej więcej wielkości 4x6 i tu... zaczynają się problemy

Posypuję głowę popiołem i kajam się swoją nieporadnością - gdyż tworząc z rozmachem ogrody innym, drżącą ręką rysuję rabatki na osobistym skrawku wielkości dorodnego dywanu.
A może powodem porażki jest też nadmiar pomysłów i chęć zrealizowania i uwzględnienia WSZYSTKIEGO?

Trudno znaleźć przyczynę, a trzeba znaleźć rozwiązanie - zwracam się więc do szanownego i wielce mi miłego grona Ogrodowiczan, z którymi z niejednej rabaty sadzonki się szabrowało o pomoc

Oto on - mój problem Moje chwastowisko-gruzowisko w rzucie i kilku ujęciach. Nie wrzucam żadnych własnych pomysłów na razie, bo mam w głowie śmietnik porównywalny jak ten w ogrodzie.

Zdążyłam na jesieni wykopać i oddarować dwie thuje i posadzić kolumnowe wiśnie Amanogawy, różę pnącą (Iceberg chyba?) oraz namiastkę żywopłotu z grabu (nie wiem czy nie podmienić część na cis ).
Podstawowy problem - z drugiego piętra z daszku nad balkonem sąsiada kapie woda podczas deszczu i żłobi nam rynny w trawniku. Tam też jest ciemniej i dość sucho.
Słońce jest między południem a podwieczorkiem, potem jest dość jasno ale w cieniu bo wokół bloki.
Ziemia jest usypana na gruzie, w tym chyba wapiennym jest sucha i niezbyt urodzajna.
Mimo półcienia dość mocno nagrzewa się elewacja od słońca. Ogółem - dość cieniście, ale sucho i upalnie. Co oczywiście też pociąga za sobą obecność mrówek z koloniami mszyc :/

Sąsiad po prawej, sąsiad po lewej i na przeciwko przez uliczkę kolejny blok, więc niezbyt intymnie, ale co tam.

POMOŻECIE?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies