Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

paola1a 22:27, 09 cze 2014

No więc cierpliwe będę do nich zaglądać, oś przecież muszą pokazać. Co do tych upałów to moje ratuje tylko woda.......leje ją prawie non stop żebi im ulżyć
ZbigniewG 16:50, 10 cze 2014

skromnie licząc 30 kwiatostanów -Endless Summer

pozostałe ogrodowe posadziłem w tylnej części działki gdzie są osłonięte cieniówką na pergoli ,docelowo będzie osłaniała winorośl(silna poniemiecka stara odmiana) i drzewa które rosną -stanowczo za wolno
iwonadm 20:14, 10 cze 2014

Zbyszku będę szukać tej odmiany po prostu piękna,
ZbigniewG 20:55, 10 cze 2014

Iwona bardziej niezawodna niż piękna -kwitnie również na pędach tegorocznych ale gdy podsypać jej jeszcze kwaśnicy to będzie niebieska
Nulka 14:06, 13 cze 2014

moja zaczyna kwitnąć

pozostałe dopiero zawiazuja pąki , vanile fraise ma najwięcej jak się rozwiną pozostałe to obfocę
ZbigniewG 20:10, 19 cze 2014

Enless Summer

Incrediball

Invincibelle
Asiulek 21:46, 19 cze 2014

Witam, mam problem z moją lime light. Rośnie już u mnie parę lat, ale pędy nadal jej się pokładają i wyciągają jakby do słońca. Podwiązałam ją w tym roku, ale i tak marnie wygląda. Rosnie między wschodnią ścianą domu a z zachodu ma żywopłot z thui. Słońce ma przez parę godzin. Może 3.Zastanawiam się czy jej nie przesadzić. Ale w ty miejscu chciałabym mieć jednak hortensję. Jak nie ta to jaka by znosiła takie zacienienie? w tym sezonie dbam o limkę mocno. Podlewam codziennie, a co 2 tygodnie magiczną siłą. Co moge dla niej jeszcze zrobić by była ładna? Proszę o jakieś porady.
ZbigniewG 09:46, 20 cze 2014

Asia tyle słońca wystarczy , może zamiast magicznej siły daj jej zwykłej azofoski, zostaw 3-5 najgrubszych pędów (wytnij , wyprostuj, usuń zbędne rozgałęzienia)
gdzieś tutaj już pisałem jak przycinam swoja limelight

zrobiłem fotki to będzie łatwiej moja limka ma teraz około 1,7m
przez ostatnie 3 lata stopniowo podciągałem ja w górę zostawiając możliwość kwitnienia na pośrednich piętrach
od południa jest osłonięta

kilka pędów szkieletowych daje jej sztywność

po prawej rośnie młodsza Pinky Winky tez tak ja traktuję -maja być krzaczory kwitnace od ziemi w górę
tabliczkazna... 21:12, 20 cze 2014

A ja się zachwycam moimi Vanilla Fraise, które zaczynają upiększac mi wejście do domu... Bardzo czekałam na nie, bo to nasz pierwszy sezon i dopiero się poznajemy...

Nie wiem jak to robicie,ze u Was tak pięknie już kwitną, bo u mnie Anabelle dopiero w pąkach...
Asiulek 22:43, 20 cze 2014

Zbyszku dziękuję za rady odnośnie Limki. Spróbuję z azofoską, ale to dopiero za jakieś dwa tygodnie, bo przedwczoraj magiczną podlałam. Przytnę ją mocniej chyba już na wiosnę.Niech teraz paskuda rośnie jak chce.Ma właśnie u dołu sporo takich cienkich pędów, które kładą się na ziemi. Zrobię z nich teraz odkłady a na wiosnę ciach i będą nowe limki.